© Neil Krug

10 dolog, amit tudnod kell Lana Del Rey-ről

Tudtad, hogy filozófia szakon diplomázott?

Idén már 10 éve, hogy hódító útjára indult Lana Del Rey a mára klasszikusnak számító Video Games című kislemezével, de ezelőtt már jópár évvel is zenélt. Egyedi stílusával hamar belopta magát a hallgatósága szívébe, és már karrierje kezdetén is igazi ikonként tartották számon. Eddig 8 nagylemezt tudhat maga mögött, a nyolcadikat pedig a tervek szerint még az idén piacra dobja. Íme 10 érdekesség, amit érdemes tudni az énekesnőről!

1. Egy színésznő és egy autó inspirálta a művésznevét

Talán senki számára nem meglepő, hogy nem a szüleitől kapta a Lana Del Rey nevet. Elizabeth Woolridge Grant a születési neve, és egy ideig ennek a becézett verzióját, a Lizzy Grantet használta művésznévként, ám az első nagyszabású albumát, a Born to Die-t már Lana Del Rey-ként adta ki. A nevet a legendás hollywoodi színésznő, Lana Turner és a ‘80-as években, Brazíliában gyártott autó, a Ford Del Rey szedán ihlették.

2. Hogy miért pont Lana Del Rey lett a művészneve?

Olyan nevet akartam, ami köré építhettem a zeném. Akkoriban sokat jártam Miamiba, ahol a kubai barátaimmal főleg spanyolul beszéltem. A Lana Del Rey a tengerpart varázsára emlékeztetett minket. Csodálatosan hanzgik kimondva

– árulta el a Vogue-nak.
3. Skót származású

Lehet, hogy a zenéjét leginkább a régi idők romanticizált Amerikája inspirálta, nem csak ez az ország áll közel a szívéhez. Skót vér is csörgedezik az ereiben, ugyanis a felmenői Skóciából, egészen pontosan Lanarkshire-ból származnak. Mi több, a Celtic Life-nak azt is nyilatkozta, hogy Glasgow-ban érzi magát a legboldogabbnak. 

4. Egy párezer fős kisvárosban nevelkedett

Lana 1985. június 21-én látta meg a napvilágot a New York-i Manhattanben, azonban még 1 éves sem volt, mikor a családja majdnem 500 kilométerrel arrébb, a kanadai határhoz közel eső Lake Placid nevű településre költöztek. A városka összlakossága nem haladja meg a 2500 főt.

Tulajdonképpen egy üdülőváros, de már a túristák sem járnak arra

– emlékezett vissza a Clash magazinnak.
5. Kántor volt a templomi kórusban

Római katolikus neveltetésben részesült, ennek köszönhetően pedig vallásos általános iskolába járt. Az itt töltött idő alatt kezdett el a helyi templomi kórusban énekelni, amibe annyira beleásta magát, hogy még a kántor szerepét is ő töltötte be!

6. Alkoholproblémái miatt küldték bentlakásos suliba

Kamaszkorában egy egzisztenciális krízis kellős közepén találta magát, amit nem kezelt túl jól. Olyannyira, hogy 15 évesen alkoholproblémák jelentkeztek nála, ennek következtében pedig a szülei egy szigorú bentlakásos középsuliba küldték.

7. Filozófia szakon diplomázott

Talán azért is annyira filozofikusak a dalszövegei, mert filozófia szakon diplomázott 2008-ban a Fordham University-n, ahol a metafizikára specializálódott.

Nagyon foglalkoztatott Isten, mint jelenség, és az, hogy a technológia hogyan juttathat közelebb minket ahhoz, hogy megtudjuk, honnan származunk. A filozófia tulajdonképpen az Isten és a tudomány közti hidat jelenti

– fejtette ki a Daily Mail-nek.
8. Technikailag nem a Born to Die az első albuma

2020 elején, két évvel a Born to Die előtt piacra dobott már egy albumot Lana Del Ray címmel, ám ez csak 3 hónapig volt elérhető digitális formátumban, utána eltávolították az online áruházakból. Bár 2012-ben azt nyilatkozta, hogy szeretné újra kiadni a korongot, ez a mai napig sem történt meg – egy dal, a Yayo kivételével, aminek az újradolgozott változata helyet kapott a 2012-es Paradise EP-n. Ettől függetlenül YouTube-on bárki meghallgathatja a lemez dalait.

9. Először nem akarta kiadni a Video Games-t kislemezként

2011 októberében töltötte fel az internetre a Video Games című dalát, a házilag elkészített videójával együtt, de soha nem gondolta volna, hogy ez hozza majd meg számára a nagy áttörést.

Csak azért töltöttem fel azt a dalt, mert éppen az volt a kedvencem. Nem is szántam kislemeznek, meg semmi, de aztán az emberek egyszer csak felkapták

– árulta el a The Observernek.
10. Egzotikus városnak tartja Budapestet

2018-ban látogatott el Magyarországra először, amikor is a Sziget fesztivál egyik fő fellépője volt. A koncert végén azzal búcsúzott a közönségtől, hogy megtiszteltetés számára, hogy egy ilyen egzotikus helyen léphetett fel, és alig várja, hogy visszatérjen.