© Emil Kasa

VIDEÓ: „Ne hagyd, hogy a korod bármiben is meggátoljon” – exkluzív interjú Alessiah-val

Angol változat / English version

Bár még csak 13 éves, Alessiah már most egy valódi popsztár! Románia egyik legújabb és legígéretesebb tehetsége csupán 10 éves volt, mikor legelső dala megjelent, azóta pedig nincs megállás. És miért is lenne? Nagyon fiatal korától kezdve tudja már, hogy énekes szeretne lenni, mert a zene a legnagyobb szenvedélye, és az álmai valóra is váltak. A tavalyi év során 4 dalt adott ki, idén pedig érkezik a debütáló EP-je, melyről nemrég látott napvilágot Darling című dala.

Ennek apropóján ültünk le Zoomon keresztül beszélgeti a fiatal sztárral, akiről egyébként sugárzik a céltudatosság, és szó esett a kezdetekről, a céljairól, az inspirációiról, arról, hogy hogyan telik egy átlagos napja, hogyan képzeli el a jövőjét, melyik magyar előadóval dolgozna a legszívesebben együtt, és természetesen nem hagyhattuk ki, hogy egy kicsit magyarul is tanítsuk – exkluzív interjú Alessiah-val.

Kezdjük a legelején. Mikor döntötted el, hogy énekes leszel?

Igazából éppen az anyukámmal ültem a kocsiban, és rádiót hallgattunk. Csak jöttek a dalok egymás után, én pedig mindnek tudtam a szövegét! Kívülről tudtam a dalt, a szöveget, a dallamot, mindent. Szóval anyukám megkérdezte, hogy szeretnék-e zeneiskolába járni, én meg mondtam neki, hogy persze! Ezután elvitt az első énekórámra, amit nagyon élveztem, így elkezdtem rendszeresen járni.

Ki inspirált a leginkább ezen az úton? Kik a kedvenc előadóid?

Akkoriban azt hiszem, Ariana Grande volt a kedvenc előadóm, de mostmár nem ő. Jelen pillanatban a kedvenc előadóm vagy Lana Del Rey, vagy Melanie Martinez. De ja, régebben nagyon imádtam Ariana Grandét, és még most is hallgatom.

Nagyon fiatal vagy, jársz még iskolába?

Igen, persze, járok iskolába. Az összes órámon részt veszek, és amikor egy vagy két napot hiányzom egy esemény vagy ilyesmi miatt, mindig mindent bepótlok. Igazán nem nehéz.

Hogyan sikerül megoldanod, hogy popsztár vagy, de mégis normális életed legyen? Nehezedre esik néha?

Soha nem hittem, és szerintem soha nem is fogom úgy gondolni, hogy nincs normális életem. Elvégre is egy normális ember vagyok, aki azt csinálja, amihez a legjobban ért. Ez az én életem, így élem, hozzászoktam már, szóval nem gondolom, hogy ne lenne normális, vagy bármi ilyesmi.

© Emil Kasa
Hogy néz ki egy átlagos napod? Felkelsz, és?

Felkelek, megmosom a fogamat, megmosom a hajamat, aztán suliba megyek. Azután vagy énekórám, vagy gitárórám van, és igazából ennyi.

Szóval tudsz gitározni is?

Igen-igen!

Játszol bármilyen más hangszeren?

Soha nem próbáltam. Csak gitározni tudok. Igazából mikor fiatalabb voltam, próbálkoztam a zongorával, de nem ment túlságosan jól, ezért maradtam inkább a gitárnál.

Mi a legjobb dolog a munkádban?

A legjobb dolog, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Apukám mindig azt mondta, hogy azok a legjobb emberek és azoknak jött be az élet, akiknek a munkájuk a szenvedélyük is egyben. Na velem ez pont így van.

Beszélgessünk egy kicsit a legutóbbi, Darling című kislemezedről. Először is, gratulálunk hozzá, nagyon király lett! Elárulod, mi inspirálta a dalt?

Az első dolog, ami eszembe jut, az önmagunk szeretete. Sokan, akik hallják a dalt azt gondolják, hogy a szerelemről szól, vagy hogy valaki másba vagyok szerelmes, ilyesmik, de nem, igazából az önmagunk iránti szeretetről szól. Arról éneklek benne, hogy mennyire szeretem magamat, és azt szeretném, ha mások is így éreznének. Ahhoz, hogy boldog életed legyen, csupán annyi kell, hogy számíthass magadra és fogadd el önmagad.

Ez valóban így van! Te írtad a dal szövegét?

Nem, pedig általában én írom a saját szövegeimet. Egy Lexie nevű lány írta, és már kész volt vele, mire hozzám került a dal. Elolvastam, és azt gondoltam, ezen nem változtathatok, hiszen annyira jó! Nem tudtam volna hozzátenni semmit!

Na és te honnan szerzed az ihletet a dalszövegeidhez? Miről írsz általában?

Általában valós dolgokról írok, olyan dolgokról, amiket megfigyelek a társadalomban és az emberekben. Mindennapi dolgokból és tapasztalatokból szerzek ihletet.

Nem csak a dal, de a Darling klipje is csodálatos lett. Mi volt a kedvenced a forgatás során?

Talán az, hogy teniszezhettem. Egy teniszpályán forgattunk, és amúgy szörnyen rosszul megy a tenisz, de most egy kicsit megtanultam! Jó móka volt.

Te találtad ki ezt a koncepciót?

Nem, a videó producere volt, de nagyon jól sült el.

Igen, tényleg jól sült el. Ez az első kislemezed idén, mi a következő lépés számodra? Dolgozol esetleg egy albumon?

Jelenleg egy EP-n dolgozom, de szívesen készítenék egy albumot is. Gőzerővel tervezem a következő közreműködésemet, de egyelőre szeretném titokban tartani, hogy kivel lesz. Ha szeretnétek többet megtudni, csak kövessetek a közösségi oldalaimon, ennyit mondhatok.

Mi a legfőbb célod idén? Mi az, amit a leginkább szeretnél elérni?

Először is szeretném megmutatni az embereknek, hogy mennyi mindent képesek elérni, ha valóban akarják. Mikor igazán akarsz valamit, tulajdonképpen mindent és bármit megteszel, hogy megvalósítsd. Elsősorban szeretném inspirálni az embereket, és jól érezni magam az összes csodálatos emberrel, aki a zeneiparban dolgozik.

© Emil Kasa
Melyik előadókkal dolgoznál a legszívesebben együtt?

Igazából ismerek egy magyar előadót, Azahriah a neve. Ő nagyon király, őt szeretem. Romániából, nem is tudom… Volt lehetőségem Vanotekkel dolgozni, aki egy nagyszerű producer. Zseniális, őt is nagyon szeretem, egy igazi inspiráció számomra. Szóval ja, rengeteg szuper előadó van, és én mindet meg szeretném ismerni!

Melyik dalodat mutatnád meg egy olyan embernek, aki még nem ismer téged?

Bármelyik dalomat megmutatnám neki. Az összeset, először is azért, mert nem tudok választani, emellett pedig mindegyik mást képvisel, ugyanakkor az összes én vagyok.

Milyen tanácsod adnál egy olyan embernek, aki énekes szeretne lenni, mint te?

Ez attól is függ, hány éves emberről beszélünk…

Mondjuk, hogy veled egykorúról.

Okés. A legjobb tanács, amit adhatok, az az, hogy ne hagyd, hogy a korod bármiben is meggátoljon. Ha valóban énekes szeretnél lenni, és úgy érzed, ez a jövőd, iratkozz be egy zeneiskolába, ahogy én is tettem.

Az Instádon láttuk, hogy a másik nagy szenvedélyed az utazás, igaz?

Így van.

Hogy néz ki egy álomnyaralás számodra?

Elég tipikus, de az álomnyaralásom a családommal tölteném, és a tengerparton pihennénk. De szeretek új helyekre utazni, és mindig olyan helyre megyek, ahol még nem voltam előtte.

És melyik a kedvenc helyed azok közül, ahol eddig voltál?

Talán Görögországot mondanám. Tavaly nyáron voltam ott, és remekül éreztem magam. Egyiptomban is voltam és búvárkodtam az apukámmal, ami szintén csodálatos volt. Imádtam a különböző fajta halakat!

© Emil Kasa
A munkád miatt is sokat utazol, igaz?

Igen.

Hogyan birkózol meg azzal, mikor hosszabb időre távol vagy az otthonodtól?

Sikerül megbirkóznom vele, abszolút nem okoz gondot számomra. Bár szeretek új helyekre utazni, a kedvencem mégiscsak az otthonom, ahhoz semmi sem fogható. Ugyanakkor nem esik nehezemre távol lenni tőle.

Nyilvánvalóan lenyűgözően tehetséges vagy, fényes jövő áll előtted…

Köszönöm!

Hogyan képzeled el az életed 10 év múlva?

Ugyan úgy, mint most. Akkor is ilyen csodálatos emberekkel szeretnék beszélgetni a zenémről és a többi szenvedélyemről.

Köszönjük! Igazából ennyit terveztünk, de mielőtt utadra engednénk, szeretnénk tanítani neked valamit, hogy te is elraktározhass valamit ebből az interjúból. Ismersz bármilyen magyar szót?

Nem igazán.

Akkor megtaníthatjuk neked, hogy mondják magyarul, hogy „szeretlek”?

Igen, természetesen!

Okés, szóval: szeretlek.

Meg tudnád ismételni, kérlek?

Persze, és le is írjuk neked.

Okés, csodás, az lesz a legjobb!

És úgy mondjuk ki, hogy szeretlek.

Eletlek. Így?

Majdnem, de van egy „sz” az elején, így: szeretlek.

Szeretlek.

Pontosan így!

Akkor ez megteszi. Köszönöm!

További érdekességekért, dalokért és videókért keresd fel Alessiah hivatalos oldalait!