Légy te is szerző a MUSICDAILY vendégtoll programjában!

Landolás a PLUTO Sound válogatássorozatának II. holdjára

Huszár Kristóf (Christopher Waver, SYNONYMS, AGAVOID), a PLUTO Sound alapítója mesél a projektről:

A kiadó névadása után, 2015-ben fogalmazódott meg bennem, hogy a Pluto holdjairól elnevezve készüljön egy kiadványsorozat. Ekkoriban volt sok tudományos felfedezés a New Horizons szonda által visszaküldött adatok alapján, és először készültek képek a Pluto öt holdjáról is. Ez az ötlet azóta lebegett, és 2019 végén került elő újra, amikor észrevettem, hogy lassan az 50. kiadványhoz ér a kiadó, ami tökéletes alkalom a válogatáslemez-sorozat létrejöttére.

A Pluto bolygótól távolodva, “bentről kifelé” haladva épül fel a sorozat a holdak nevei alapján. Nagyon izgalmasnak találtam, hogy a holdak görög mitológiai karakterekről lettek elnevezve, ráadásul mindegyik karakter kapcsolódik az alvilághoz. Ez alapján készítettem el a grafikai anyagot mindegyik részhez, a névadó karakterek illusztrációival a középpontban. Ekkor még nem volt egyetlen szám sem az anyaghoz, viszont azt szerettem volna, hogy már nagyjából kész koncepcióval keresem meg az előadókat. 

A kiadvány célja, hogy lenyomatot mutasson a magyar, kevésbé ismert elektronikus zenei közegről, bemutatva az egészen friss projekteket is. Válogatva kerestem meg alkotókat, hogy küldjenek számot, végül volt, aki nem csatlakozott, de mellette, ahogy alakult a kép, egyre többen érkeztek a jobbnál-jobb dalokkal. Olyan alkotók is lelkesen küldtek anyagot, akik több éve a szakmában vannak, de emellett van több friss bemutatkozó is, akiket a kiadványok egyikén hallhattok először. 

Nem volt semmiféle stílusbeli kikötés az előadók felé, hogy mit hozzanak, az összes beérkező anyagot rendeztem a kiadványokhoz, ráépítve a kigondolt koncepcióra. Több bemutatott előadóval is várható a jövőbeni együttműködés, az elkövetkező években reményeink szerint elkészülnek bemutatkozó albumok, EP-k, folytatások, bővítve a kiadó repertoárját.

Az öt EP 2021 első felében, havi rendszerességgel fog megjelenni, júniusban megérkezve az ötvenedik kiadványhoz.

I. CHARON – 02.18.

Az első lemezen az elektronikáé a főszerep. Charon, vagy Kharón az Alvilág révésze, aki ladikjában szállította át a holt lelkeket a Sztüx folyón. PREPETUUM hívogatóan zakatoló hangulatával indul a kiadvány, ezt követik A I W A és oneeyedman 90-es évek IDM-jét idéző számai. A Pixel Cranes, Function Store és Aether baljóslatú, sötét industrialba hajló tételei folytatják a sort, amik szimbolizálják a folyón való átkelést. A megérkezést pedig vaghy adja egy ambientes, melankolikus számmal, ami megnyugvást ad a kiadvány végére.

II. STYX – 03.18.

A második kiadvány a törtebb ütemek kedvelőinek szól. Styx, vagy Sztüx a görög mitológiában az ókeaniszok egyike, az élők és holtak birodalmát elválasztó határfolyó megszemélyesítője, csodálatos varázserejével halhatatlanságot adott. SPNT atmoszférikus intrójával kezdünk, amit a Passive Collider frappáns és lendületes száma követ. Ben Leavez sűrű, izgalmasan sound-designolt, éber álmodást idéző száma után a SYNONYMS tavalyi megjelenésének bővített verzióját hallhatjátok, ezután planetmälcolm erősen bólogatós beatjei következnek a jól megszokott minőségben. A kiadvány vége felé érkezve ONAKOM filmbe illő hangképei rajzolnak átmenetet, Ferko eufórikus hajnali idősávba passzoló nagy ívű tánczenéjéhez.

A Styx a Pluto holdja, Sztüx görög mitológiai alakról kapta a nevét. A Styxöt 2012. július 9-én a Hubble űrtávcső fedezte fel. A Styx 10 és 25 km közötti átmérővel rendelkezik, közepes pályaátmérője 95 ezer km. A Nemzetközi Csillagászati Unió 2013. július 2-án hivatalosan nevezte el a holdat Styxnek. Átmeneti neve P5 volt.  

Sztüx a görög mitológiában Ókeanosz és Téthüsz leánya, az ókeaniszok egyike. Az élők és holtak birodalmát elválasztó határfolyó megszemélyesítője, amely kilenc kanyarulattal fut az alvilág legmélyére, oda, ahol Hadész palotája emelkedik. Azoknak az isteneknek, akik megszegték a folyó nevére tett esküjüket, inniuk kellett annak vizéből, és ettől kilenc évre elveszítették hangjukat és csak a tizedik esztendőben térhettek vissza az istenek karába, az Olümposzra. A mondavilág szerint a Sztüxnek csodálatos varázsereje volt – halhatatlanságot adott.

III. NIX

IV. KERBEROS

V. HYDRA