„Terápiaként és kikapcsolódásként maradt meg a zene az életemben” – bemutatkozik Gébele Martin

Gébele Martin életében folyamatosan jelen volt a zene és a muzikalitás. Már fiatal korában foglalkoztatta az előadóművészet, majd tinédzser korában kezdett komolyabban foglalkozni a zenével. Azóta pedig folyamatosan azon munkálkodik, hogy tökéletesítse diszkográfiáját és minden területen kipróbálja magát a popzenében – akár angolul, akár magyarul.

Ismerd meg Gébele Martint saját szavaival, és nézd meg a legújabb videóklipjét nálunk!

Tulajdonképpen már az óvodában is “előadó” voltam. Gyakran előfordult ugyanis, hogy a csoporttársaimat csak az kötötte le ha az óvónéni megkért, hogy álljak fel a kisasztalra és énekeljek a többieknek. Ez folytatódott otthon is a családi összejöveteleken és néhány év elteltével már egy zongora társaságban is. Azonban egészen 16 éves koromig csak hobbiként tekintettem a zenélésre, ekkor kezdtem el saját dalokat írni. Végül kommunikáció és média szakon kezdtem el tanulni, ezzel párhuzamosan pedig terápiaként és kikapcsolódásként maradt meg a zene az életemben.

Néhány évvel ezelőtt, egészen pontosan 2017 júniusában került fel az első olyan dalom, amire készként tekintettem. Természetesen még az ének és az alapkészítés technikájában is fejlődnöm kellett, de ez nem negatív kritika magammal szemben, mert úgy gondolom egy énekes/zenész egész életében tanulja azt, amit csinál és fejleszti önmagát. Ekkor még csak angolul írtam dalokat, és sosem tudtam megválaszolni a miértjét, egyszerűen így jött ki belőlem.

2019 nyarán az egyik legjobb barátommal írtunk egy dalt. Ez volt az első olyan, amit nagyon sokan meghallgattak és rengeteg pozitív visszajelzés érkezett utána, ami inspirált arra, hogy próbáljak ki újabb területeket a zenében. Így született meg a dallal megegyező című első nagyobb projektem, a Paradise. Még több pozitív visszajelzést kaptam, azonban egy hónappal később megérkezett a járvány. Rengeteget kellett dolgozni a családi vállalkozásunkban, illetve sokat segítettem otthon is, így a zene kicsit háttérbe szorult.

A hosszabb kihagyás után nyáron szabadult ki újra a kreativitás a feladatok terhe alól. Azonban számomra meglepő módon már nem angolul, hanem magyarul jöttek a gondolatok, a szavak és a metaforák. Ennek eredményeképp az év második felében meg is jelentek a Talán és a Még egy utolsó című dalaim. A visszajelzések alapján pedig jó érzéssel tölt el, hogy végre az anyanyelvemen alkotok, amit apukám és a nagyszüleim mindig is szorgalmaztak. 
2017 óta énekesként és kreatív háttérmunkásként része vagyok a The Book csapatának, ahol a táncé a főszerep. Különleges videókban és hosszabb showműsorok formájában meséljük el a történeteinket.

Az érzelmesebb pop dalok és a nyári hangulatú latin dallamok állnak hozzám a legközelebb, ha az eddigi munkásságomat nézzük. Ez abból eredhet, hogy kiskoromban egyik nagyszüleimnél a 70-es, 80-as évek legendás magyar zenekarait és énekesnőit hallgattuk az általam csodált bakelitlemezeken, míg a másik nagymamáméknál Elvis Presley és Elton John szólt sokat.

Napjainkban tegerentúli előadók közül Halsey, Lewis Capaldi és Dua Lipa állnak hozzám közel. Itthonról pedig sokféle zenét hallgatok, de akiket a legtöbbet, azok B. Nagy Réka és Azahriah.

Az új dalban egy nehéz szituációt dolgoztam fel. Amikor egy múltbéli érzés már halványul, de mindkét félben ugyanúgy ott van, elég nagy “teher” tud lenni. Óbudán forgattuk a klipet, ami egy egyszerű videó, de mégis minden helyszínnek van jelentése. A klip készítői, Czakó András és Kerekes Marci gondoskodtak a jó hangulatról, és arról, hogy amit elképzeltem megjelenítsük a képernyőn. Mondhatjuk, hogy bizonyos sorok miatt a dal csak egy kapcsolat végéről szólhat, de az érzések és említett szituációk hasonlóak lehetnek egy jó barátság lezárásakor is. Úgy gondolom sokan át tudják majd érezni.

Folyamatosan dolgozom újabb dalokon, már tervben van a következő megjelenés, illetve hamarosan várható egy a hivatalostól eltérő különleges videó az új Mi lenne, ha? című dalomhoz. Az a kérdés, amit a legtöbbet megkapok, hogy mikor láthatnak már élőben is énekelni. Emiatt elkezdtünk kidolgozni több különleges koncertet is, amihez már szinte minden készen áll, és a dátum csak attól függ mikor oldják fel részben vagy teljesen a fennálló korlátozásokat.

Itt tudod követni Gébele Martin munkásságát: