19 érdekesség a ma 19 éves Billie Eilish-ról

Billie Eilish robbanásszerű hírnevéről mi sem árulkodik jobban, mint, hogy 16 évesen még csak párszáz fő előtt lépett fel, ma pedig már ötszörös Grammy-díjas énekesnő. Hihetetlen, milyen magasságokba tudja az embert repíteni az egyediség, erről pedig Billie órákat tudna mesélni. A mindössze 19 éves lányról gyűjtöttünk össze születésnapja alkalmából pontosan 19 érdekességet, amiket valószínűleg nem tudhattál róla.

01. Nem mosolyog a képeken

Eilish állítása szerint nagyon ritkán mosolyog a képeken, sokkal inkább megpróbál egy neutrális és érzelemmentes arckifejezést felvenni. Ezt pedig azért teszi, mert sebezhetőnek és gyengének érzi magát mosolygás közben.

02. Egy év alatt 80-szor több ember előtt lépett fel

Mikor betöltötte a 16-ot, még csak 500 fős koncerttermekben lépett színpadra, főként ennél a számnál kisebb közönség előtt. Mikor már majdnem betöltötte a 17-et, már 40 000 fős arénákban tombolt, ez pedig pont 80-szor több, mint a kezdetekkor… őrület, nem?

03. Imádja a horrort

Nem is csodálkozunk: a horror és a para dolgok iránti szeretete nagyon meglátszik debütáló lemezének képi és hangi világában is.

04. Kedvenc sorozata az AHS

A horror rajongása kedvenc sorozataiban, filmjeiben is megmutatkozik. Egyik legnagyobb kedvence a „The Office„, de óriási fanja az Amerikai horror sztorinak a The Walking Deadnek és a A Babadooknak is

05. Rekordokat dönt fiatal korával

Mindössze 18 éves volt, amikor a debütáló korongja, a „when we all go to sleep where do we go?” első helyezést ért el az amerikai Billboard toplistáján, mely a világ egyik legrangosabb listája. Ezzel Ő lett a legfiatalabb előadó és Ő az első 2000 után született előadó, akinek valaha első lett egy lemeze, az első héten több, mint 194 milliószor hallgatták meg a lemezt Spotify-on a felhasználók.

06. Tourette szindrómás

Erről bővebben itt írtunk már, de Billie-t hosszú évekig cikizték betegsége miatt. Ez egyszerűen annyiba mutatkozik meg, hogy nem tudja kontrollálni néha a random rángásokat (például megmozdul a feje, vagy valamelyik testrésze) és tikkeléseket.

07. Egy fan ihlette egy videóját

Egyik rajongója óriási megtiszteltetésben részesülhetett, amikor készített egy rajzot az énekesnőről, ahol a szemei két fekete folt volt és fekete könnycseppek zúdultak ki belőle. Ez a koncepció annyira megtetszett Eilish-nak, hogy egyből a kreatívosa felé vette az irányt az alkotással, a közönség a végeredményt pedig a „when the party’s over” c. dal videójaként láthatja.

08. Nem változna meg semmiért

Hiába szögezi le millió alkalommal, hogy tisztában van azzal, hogy Ő a most felnövő generáció nagy részének példakép, elmondása szerint viszont nem tudna változtatni önmagán, pusztán ezért. Nem lenne autentikus. Azt viszont kijelenthetjük, hogy Eilish igazán jó példakép, hiszen még sosem füvezett vagy drogozott és tisztában van a közösségi média árnyoldalával is, melyre sokszor felhívja követői figyelmét.

09. Gondolkodtál már debütáló EP-je címén?

Mondd valamit a „don’t smile at me” c. kiadvány? Nos, ha igen, akkor azt is tudtad, hogy a címe nemes egyszerűséggel azért „ne mosolyogj rám”, mert Billie utálja, ha rámosolyognak valahol, neki pedig kényszerből ugyanezt a gesztust meg kell tennie?

10. Teljes kontrollt akar

Úgy érzi, az a biztos, ha Ő dönti el mit szeretne. Teljesen szabad keze van az öltözködési stílusa, a zenéje, a videói, sőt még a közösségi média platformjai felett is – ez pedig nagyon ritka egy ekkora hírességnek.

11. Otthon tanult

Lehetséges, hogy innen adaptált néhány érdekes szocializációs dolgot? Hiszen Ő és tesója, Finneas kisgyermek koruk óta otthoni oktatásban vettek részt, Billie kizárólag egy kórus tagja lett, de azt is csak 11 évesen. A Vogue interjúja során elmondta, hogy minden alap tantárgyat érintettek otthon, de a hangsúly a zenélésen volt.

12. Belieber

Azaz a Justin Bieber fandom tagja. Kislány kora óta óriási rajongója az énekesnek, mindenütt poszterek voltak a szobájában Bieberről. Ezt pedig a „bad guy (remix)” kislemezborítóján láthatjuk is. Szerencsére az évek során közel kerültek egymáshoz, mára pedig már barátékként tekintenek egymásra.

13. Első kislemezzel egyből szerződés

Amikor Billie 15 éves volt, elkészítették az egyik táncórájára élete első dalát, az „ocean eyes„-t. Ezt később feltöltötték Sound Cloudra, majd az emberek felkapták… ez pedig egyenesen egy lemezszerződéshez vezetett az Interscope Records-zal, majd az Ő gondozásukban újra megjelent a dal, így még a Billboard Hot 100-ra is felkerült.

14. Végigturnézta már a világot

Amikor először útnak indult, mindössze 17 éves volt: olyan helyeken koncertezett, mint az USA, Kanada vagy Európa egyes részei… 2019-ben pedig ezt megkoronázta egy Coachella és Glastonbury fellépéssel is. Mondtuk már, hogy ekkor még 18 sem volt?

15. Legnagyobb insiprációi

Egyik legnagyobb zenei kedvence Lana Del Rey, akit elsőként említ meg, mint zenei inspiráció. Rajta kívül még Justin Biebert, Avril Lavigne-t és a Green Day-t is megemlíti, ha erről kérdezik.

16. Vegán

Az énekesnő fiatal kora ellenére tisztában van a fogyasztói szokások legnagyobb mumsainak károsságával, így Ő sem étkezik semmit, ami állati eredetű. Amikor a „Hot Ones” nevezetű, népszerű YouTube csatorna vendége volt, ott sem a szokásos csirke szárnyakat fogyasztotta, hanem szójaalapú rántott szeletet biztosítottak számára a csípős szószok mellé.

17. 13 okom volt balhé

Sokan kritizálták a kezdetekben Billie-t, hogy nevét adja a 13 okom volt c. Netflix sorozathoz. Mit sem törődve az emberek véleményével a második évadba is készített egy dalt, mégpedig a „lovely„-t Khaliddal, mely karrierje egyik legnépszerűbb dala lett. Az első évadban a „bored” c. dal csendül fel.

18. Tesója, Finneas

Billie főként testvérével, a szintén énekes, de producerként is dolgozó Finneas-szal készíti el dalait és vele is álmodja meg a koncepciókat. Ez azt is jelenti, hogy családjában szórakoztatóipari vér is folyhat, hiszen szülei is nagy névnek számítanak a zeneiparban szülővárosában.

19. Akusztikusra dolgozta át Drake slágerét

Érdekes, de egy nagyon finom és gyengéd verziót varázsoltak DrakeHotline Bling” c. dalából, mely hivatalosan kizárólag bakeliten jelent meg a 2018-as Record Store Day keretein belül, a „party favour” akusztikus verziójával egyetemben. Hála az internetnek, mára már ezt a dalt is hallhatjuk, amúgy nagyon kevés nyomtatot készítettek a kiadványból.