„Egy unalmas egyetemi órán indítottam el az oldalt” – interjú Márkus Flórával, az Evvel a dalban kitalálójával

2019 februárjában alakult az Evvel a dalban Instagram oldal, a magyar zene népszerűsítésének céljából. Az oldalon kizárólag magyar zenekarok szövegei találhatók. Időközben egyre többen csatlakoztak és a #hallgassmagyart nem csak hashtag lett, hanem mondhatni egy mozgalom is. Márkus Flórával, az oldal alapítójával beszélgettünk. 

Jól sejtem, hogy az oldal neve egy Sickratman szám alapján született meg? 

Igen, SicratmanEvvel a dalban” című száma adta az inspirációt az oldal nevéhez. 

Azon a napon, mikor elindítottad az oldalt, milyen érzések kavarogtak benned? Gondoltad volna, hogy ennyire sikeres lesz? 

Egy unalmas egyetemi órán indítottam el az oldalt, azért, hogy ne csak a barátaimnak küldözgessem folyton mindazt, amit most a posztokban láttok. Szerintem bárki, aki létrehoz valamit, nem gondolja, hogy sikeres lesz, csak reménykedik benne. Tehát nagyon meglepő volt számomra, hogy már az oldal indulásakor rengeteg pozitív visszajelzés érkezett. 

Amennyire észrevettem, meglehetősen aktív vagy ezen a felületen. Sokat posztolsz, kommunikálsz a követőiddel, játékokat teszel ki az instasztoridba. Meg tudod húzni a határokat a közösségi média használatban? 

Azt gondolom, hogy igen, teljes mértékben. Amikor közösségi életet élek, kikapcsolódom, nem aggódom azon, mi történik, ha esetleg aznap nem születik poszt. Egyébként szerencsére a posztolás nem vesz el sok időt az életemből. Az oldalon látható bejegyzések hátteréhez a 2019-es év Pantone színét választottam. Szerettem volna, hogy instasztoriban is könnyen szerkeszthető legyen számomra a szöveg, így ez csupán egy pár perces művelet számomra. 

A követőkkel pedig nagyon szeretek beszélgetni, tartani velük a kapcsolatot. Sokukat ezen a platformon ismertem meg és az instagramos üzenetváltások barátsággá alakultak át. 

Említetted, hogy egyetemre jársz. Milyen szakos vagy? 

A Corvinus Egyetemen tanulok Nemzetközi gazdálkodást, most fogok majd államvizsgázni. Előtte az ELTE anglisztika szakára jártam. 

Tudatos marketingstratégia eredménye a jelenlegi követőszámod, vagy csak sodródtál az árral?

Marketingesként dolgozom, szóval igen, mondhatjuk, hogy tudatos volt. Az oldalon kipróbálhattam mindazt, amit korábban tanultam. 

Mi volt a legnagyobb siker, amit az oldallal elértél?

Egyrészről az, hogy a zenekarok komolyan vesznek. Nagy félelmem volt, hogy esetleg azt hiszik, azzal akarok “felkapaszkodni a hátukon”, hogy a dalszövegeiket osztom meg, de szerencsére nem így van. Sok zenekar pozitívan tekint az oldalamra, a Ricsárdgírrel volt együttműködésünk, a Lázár tesók ajándékcsomagot küldtek nemrég. 

A másik hatalmas siker számomra, hogy mikor kiteszek egy-egy dalszöveget, sokan írnak, hogy a lehető legjobbkor tettem ki a posztot, úgy érzik, ez most csak nekik szólt. Vagy éppen nem ismerik a dalt, ezért rákeresnek a teljes számra és utána folyamatos lejátszásban hallgatják. 

Itt jegyezném meg azt is, hogy én is ugyanúgy hallgatok populáris külföldi zenéket, nagyon szeretem azt is. Csupán azt gondoltam, a sok idézetes oldal között hiánypótló lenne egy olyan, ami kifejezetten magyar zenékkel foglalkozik. 

Nem is olyan régen a Carson Comával liveoltatok közösen. Tervben van esetleg egy ilyen alkalom más zenekarokkal is?

Igen, most csütörtökön például az Esti Kornéllal lesz közös élőzésünk. 

Milyen terveid vannak az oldalra nézve? 

Mindenképpen szeretném folytatni az oldalt, még több interaktív játékkal, sztoris kvízekkel, matricás feleletválasztással. Ehhez az Instagram fiókhoz tartozik egy weboldal is, oda is szeretném rendszeresíteni a tartalomgyártást. Ami nagy célom 2021-re, hogy aki hivatalos evveladalban terméket vásárol, az végre tudjon bankkártyával is fizetni, jelenleg ez sajnos nem lehetséges. És ha már hivatalos termékek…. Gerencsér Luca grafikus barátnőmmel még sok más hiánypótló produktumot szeretnénk létrehozni közösen.

Az evveladalbant itt tudod követni: