„A lényeg, hogy imádjuk, amit csinálunk” – exkluzív interjú a yesyes zenekarral

A yeyes zenekar öt éve, egy kollégiumi szobában alakult meg, ezt követően pedig nem sok kellett hozzá, hogy álmaik valóra váljanak. Szabó Ádám és Katona Tamás duója 2018-ban egészen A Dal döntőjéig menetelt az I Let You Run Away című dallal, melyet nem csak a hazai közönség ismerhetett meg, ugyanis a Los Angeles-i Trap Nation is felkarolta a szerzeményt, mostanra pedig már több, mint 5 millióan tekintették meg. A srácok egy igazán eseménydús időszakot tudhatnak maguk mögött: a nyarat egy A38-as bulival búcsúztatták augusztus 27-én, Ádámnak pedig hétről hétre a Sztárban sztár című műsorban szurkolhatunk.

A nyárzáró koncert fergetegesre sikeredett. A zenekar hatalmas energiával vette be a hajó színpadát, a közönség pedig a fellépés minden percét imádta. A már jól ismert dalaik, például a Fight, a Darkness, az első magyar szerzeményük, a Te meg én, az eseményhez tökéletesen illő Hiába ér véget a nyár, vagy az eddigi legnagyobb slágerük, a már fentebb említett I Let You Run Away mellett eddig soha nem hallott számokat is bemutattak először élőben. Hogy ezek mikor és milyen formában látnak napvilágot, milyen érzés volt idén először Budapesten koncertezni, és mi jelenti a legnagyobb kihívást a Sztárban sztár műsorban? Többek között ezekről kérdeztük a yesyes tagjait – exkluzív interjú a yesyes zenekarral.

Milyen érzés volt idén először Budapesten fellépni?

Katona Tamás: Én még mindig nem hiszem el. Hihetetlenül jól éreztük magunkat és a hangulat is elképesztő volt.

Szabó Ádám: Nagyon felemelő érzés volt, ugyanis régen koncertezhettünk a zenekarral. Úgy léptünk a színpadra, hogy idén talán ez lesz az utolsó alkalom erre. Borzasztóan imádtuk ezt az estét és minden pillanatát igazán át is éltük. A közönség szeretete pedig annyira feltöltött minket, hogy feledtette velünk ez az évet – azaz minden rosszat a vírussal együtt. Egy igazán pozitív nap volt ez a rajongókkal és a barátainkkal együtt és reméljük, hogy minél hamarabb lesz erre lehetőségünk újra.

https://www.instagram.com/p/CErcBVIB4wr/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Még sosem hallott dalokat is játszottatok. Ezekről lehet már tudni, hogy mikor és milyen formában fognak megjelenni?

Katona Tamás: Még mi sem döntöttük el. De valószínűleg a magyar dalok hamarosan elérhetők lesznek online, az angol számokra pedig még várni kell.

Szabó Ádám: A megjelenésről még nem tudunk pontos információt mondani, de szeretnénk egy hónapon belül kiadni egy új magyar dalt. A yesyes ezzel egy időben kicsit át is áll a magyar nyelvű számok írására, ezt a piacot szeretnénk betölteni most – és reméljük, hogy szívesen játsszák is majd a felvételeinket a rádiók. De természetesen az angol nyelvű dalainkat a koncerten továbbra is hallhatjátok majd!

Kreativitás szempontjából milyen hatással volt rátok az utóbbi időszak?

Katona Tamás: Ez az időszak fura volt picit, mert minden leállt, de szerintem sikerült pozitívan tekinteni a dolgokra. Készülnek az új magyar számaink is, már alig várjuk halljátok őket.

Szabó Ádám: Rám elképesztően jó hatással volt, mivel rengeteget – akár napi 7-8 órákat – tudtam gyakorolni a harmonikán (közben fel is vettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre) és volt időm dalokat írni is – de igazából csak erre volt jó ez a fellépésmentes időszak. A karantén alatt született meg az egyik magyar szám is, amit hamarosan ki fogunk adni – tehát alkotás szempontjából pozitívan zártam ezeket a hónapokat, de hiányoztak a koncertek és a barátok. Viszont a családommal sokkal több időt tölthettem így, segíthettem nekik – ennek szintén nagyon örülök.

Vannak nemzetközi céljaitok a jövőre nézve?

Katona Tamás: Mindig fontos volt számunkra az, hogy külföldön is megismerjék a yesyest, ezért folyamatosan dolgozunk ezen – éppen úgy ahogy a magyar dalainkon, mert itthon is egyre több embert szeretnénk elérni. A lényeg, hogy imádjuk, amit csinálunk!

Szabó Ádám: Abszolút, mindig vannak nemzetközi céljaink: a Trap Nationon volt az első ilyen sikerünk, ahová felkerült az „I Let You Run Away” című dalunk remixe Walstontól. A dal már több mint 5 millió megtekintés felett jár, ami hatalmas eredmény, mert így számos külföldi hallgazóhoz is eljuthatott a zenénk. Ezt szeretnénk a későbbiekben is fejleszteni – ezért is vannak a fiókban angol számaink, csak most nem ezek lesznek előtérben.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást a Sztárban Sztár műsorban?

Szabó Ádám: Hétről hétre más karaktereket kell megformálnom a műsorban, így már alapvetően óriási nagy kihívás, hiszen hálistennek a világ tele van színesebbnél színesebb előadókkal – nincs két egyforma ember. Mindig mást kell alakítani, mindig eltérő színpadi jelenléttel kell készülnöm. Ráadásul a hangutánzás sem egyszerű feladat: a sajátomtól teljesen el kell szakadnom, nem lehet ott az előadásban. És persze előbb-utóbb táncolnom is kell majd: ez nekem nem lesz egyszerű, mert nem vagyok táncoslábú alkat. Ugrálni szeretek inkább, de természetesen ha eljön ez a feladat, a maximálisan oda fogom tenni magam a felkészülésben.

Itt tudod követni a yesyes zenekart: