Pohoda in the Air: nézd te is élőben nálunk Szlovákia legnagyobb fesztiválját!

Íme az 5 kedvenc fellépőnk!

1997 óta rendezik meg minden évben szomszédunkban, Szlovákiában a Pohoda fesztivált, mely a maga 30 ezres befogadóképességével az ország legnagyobb zenei eseménye. A fellépők főként az alternatív irányzatokból kerülnek ki, az évek során pedig többek közt M.I.A.-t, Solange-t, The 1975-t, Aurorát, és Björköt is láthatta már a nagyközönség a trencséni reptér színpadán. Idén sajnos a vírusjárvány miatt elmarad a rendezvény, azonban a szervezők egy új megoldással rukkoltak elő: így született meg a Pohoda in the Air.

Az online fesztivál július 9-12-ig tart majd, és közel 60 zenei, irodalmi, és képzőművészeti előadást foglal magába. A művészek a világ különböző pontjairól jelentkeznek élőben, a teljesség igénye nélkül: Tel Avivból, Athénból, San Fransiscoból, Sydney-ből, és természetesen az eseménynek otthont adó Trencsénből is. Íme az 5 kedvenc fellépőnk, akiknek a koncertjét a MUSICDAILY Facebook oldalán élőben követhetitek!

Zohra (Afganisztán)

Mikor lesz?

július 9., csütörtök, 20:30-21:00

Kik ők?

A Zohra Afganisztán legelső női filharmonikus zenekara, akik már a tavalyi fesztiválon is felléptek. A zene mellett szívügyük a nők jogaiért vívott harc, így munkásságuk rengeteg fiatal nőt inspirál szülőhazájukban. Mivel az országukban még szigorú korlátozások élnek a vírusjárvány miatt, a 30 tagból álló együttes nem tartózkodhat egy helyszínen a fellépés során, így a saját otthonaikból zenélnek majd a nézőknek. 

Mire számíthatunk?

A jól ismert nyugati klasszikus zene afgán dallamokkal megspékelve. 

Marina Satti & Fonés (Görögország)

Mikor lesz?

július 10., péntek, 19:00-19:30

Ki ő?

A 33 éves, szudáni felmenőkkel rendelkező görög énekes- és színésznő 2016-ban tört be a köztudatba Koupes című kislemezével. Munkásságát olyan publikációk dicsérték az egekig, mint az NPR, a Vice, és a Huffington Post, akik egyetértettek abban, hogy a zenéjéből áradó optimizmus reményt ad mind a görög, mint a nemzetközi fiatalság számára. 2016-ban még az a megtiszteltetés is érte, hogy a Moana című Disney-mese főhősének kölcsönözhette a hangját. 

Mire számíthatunk?

Tradicionális görög ritmusok kortárs zenével vegyítve. 

Billy Barman (Szlovákia)

Mikor lesz?

július 10., péntek, 21:00-21:30

Kik ők?

A szlovák rock ‘n’ roll banda 2010-ben jelentette meg debütáló lemezét Noční jazdci címmel, mellyel azonnal belopták magukat a hallgatóság szívébe, és Szlovákia egyik legnépszerűbb zenekarává váltak. 2016-os korongjuk az év albuma díjat is elnyerte a Radio_Head Awards-on, egy évvel korábbi fellépésük a Pohodán pedig rövid idő alatt az egyik legnézettebb videó lett a fesztivál Youtube csatornáján.

Mire számíthatunk?

Rock ‘n’ roll egy kis elektronikus, néhol népzenével ötvözve. 

LUVVER (Szlovákia)

Mikor lesz?

július 10., péntek, 23:00-23:30

Kik ők?

A szintén szlovák indie-rock trió legnagyobb inspirációi közt van Lorde, a The Neighbourhood, és The Weeknd is, így a zenéjük egy igencsak izgalmas hibrid, mely egyszerre melankolikus és felemelő is. A nagyközönség 2018-ban figyelt fel rájuk, mikor is jelölték őket a Radio_Head Awards-on a legjobb új előadónak járó díjra. Dalaikat angol nyelven írják, debütáló lemezük pedig idén érkezik It is what it is címmel. A Pohoda in the Airre ígéretük szerint egy pörgős szettel érkeznek, melyben olyan számok is helyet kapnak, amiket eddig soha nem játszottak élőben.

Mire számíthatunk? 

Indie-rock zene popos behatással, melankolikus szövegekkel.  

Liraz (Izrael)

Mikor lesz?

július 11., szombat, 22:00-22:30

Ki ő?

A 42 éves, iráni-izraeli művész számos területen kipróbálta már magát, hiszen énekes, színész, író, és táncos is egyben. Naz című debütáló albumát 2018-ban dobta piacra, színésznőként pedig olyan hollywoodi filmekben tűnt fel, mint az Államtrükkök, vagy A búcsúkoncert. Jelenleg második lemezén dolgozik, melyről a tavaly novemberben megjelent Zan Bezan a nemek közti egyenlőség témáját boncolgatja. 

Mire számíthatunk?

Modern elektro-pop perzsa gyökereit idéző dallamokkal.