EXKLUZÍV INTERJÚ: Ben Haenow – „Nyilvánosan sosem beszéltem a mentális problémáimról”

Őszintén mesélt nekünk a 2014-es brit X-Faktor győztese

Ben Haenow hosszú utat járt be, mióta 2014-ben megnyerte a brit tehetségkutatót, és eközben nagyon sok mindent bizonyított saját magának is. Simon Cowell mentoráltjának a OneRepublic „Something I Need” című száma volt a nyertes dala, mely hatalmas sikernek örvendett a hazájában – az iTunes-on több héten keresztül az első helyen szerepelt. Ezt követte 2015-ben Ben Haenow című debütáló albuma, melyről az első kislemez, a „Second Hand Heart” Kelly Clarkson közreműködésével már az első héten az egyik legkedveltebb dal lett az Egyesült Királyságban.

A 35 éves zenész azóta már független előadóként tevékenykedik, és még most is a zene jelenti számára a menedéket. Híres arról, hogy inspiráló dalszövegeket ír, ez pedig legutóbbi lemezén, az Alive-on is megmutatkozott. Egy énekes sosem áll meg, még a nehéz időkben sem: Ben június elején jelentette meg „If You’re Lonely” című dalát, mely támaszt nyújt a mentális problémákkal küzdő emberek számára – azt reméli, megértitek majd, hogy nem vagytok egyedül, ha a belső démonjaitokkal küzdötök. A kislemezből befolyó összeget a Mind jótékonysági szervezetnek adományozza.

Ahogyan Ben fogalmazta, kemény ez a szakma, és a zenészek között is sokan mentális zavarokkal küzdhetnek, szóval sosem tudhatjuk, mi lapul a hírnév mögött. Erről is beszélgettünk a brit énekes-dalszerzővel, ahogyan az X-Faktorban töltött idejéről és az új daláról is.

Olyan sok rossz dolog történik most a világon. Hogyan birkózol meg a jelenlegi helyzettel?

Nagyon szomorú látni ezt a bizonytalanságot és a szörnyű dolgokat, amik a világban zajlanak ebben a pillanatban, de úgy érzem, hogy ez egyben egy olyan időszak is, amikor az emberek elkezdenek rájönni arra, hogy mi is az igazán fontos számukra, végre elkezdenek beszélni arról, amiben hisznek. Ez a változás ideje mindenki számára, és az összes szörnyű dolog mellett, ami történt és ami most is történik, úgy érzem, hogy a bolygónk mégis egyre jobban egyesül: együtt harcolunk azért, ami helyes, tehát rengeteg pozitívuma is van ezeknek a viszontagságoknak. Számomra a karantén a gondolkodás ideje is volt, és kreatív értelemben is jó volt számomra, mivel több időt töltöttem dalszerzéssel, szóval jól vagyok, köszönöm!

Az új kislemezednek igen fontos üzenete van, különösen ebben a nehéz időszakban. Mi az, ami inspirálta ezt a különleges dalt?

Életem bizonyos szakaszaiban küzdöttem mentális problémákkal, de nyilvánosan sosem beszéltem róluk. A mentális zavarokat még mindig megbélyegzik, sokan nem értik vagy nem hiszik el, hogy ennyi embert érintenek. Én is nagyon egyedül éreztem magam, amikor kezelnem kellett ezeket a dolgokat, és azt gondolom, az embereknek anélkül kellene beismerniük, hogy vannak problémáik, hogy félniük kéne attól, kinevetik őket vagy gyengének nevezik őket. Én most már jól vagyok, de egy reményteljes üzenetet szerettem volna átadni azoknak, akik csendben szenvednek. Szerettem volna tudatni velük, hogy nincsenek egyedül, remélve, hogy ez majd segít nekik leküzdeni a problémáikat, vagy ennek hatására segítséghez folyamodnak. Ezekben a bizonytalan időkben szerintem a mentális zavarok sokkal gyakoribbak, ezért úgy tűnt, itt a megfelelő alkalom egy ilyen üzenetű dalt kiadni.

Mit gondolsz, hogyan reagált a közönséged az „If You’re Lonely”-ra?

Hihetetlen volt a reakció a rajongóimtól is, és olyan emberektől is, akik eddig még nem hallgatták a zenémet! Sok üzenetet kaptam arról, mennyire segített másoknak abban, hogy úgy érezzék, nincsenek egyedül a szorongásaikkal, a nehézségeikkel, amit fantasztikus volt hallani. Úgy tűnik, nagyon jól sikerült!

Miért érezted fontosnak, hogy erről a témáról beszélj a zenédben?

Azt hiszem, zenészként hatalmas teret kaptam arra, hogy minél több emberhez eljuttathassam a gondolataimat.

A nagy művészek néha leragadnak ott, hogy slágereket gyártsanak,

ami természetesen nem baj, mert mindannyiunknak szüksége van a jó zenére, és sok ember számára ez jelenti a megélhetést, szóval nem azt mondom, hogy ez egy rossz dolog, de az online felületünket jó célokért is használhatjuk. Én szinte kötelességemnek éreztem, hogy felhívjam a figyelmet valamire, ami fontos számomra és egy olyan dolog, amiről az emberek nem beszélnek eleget. Nem minden dalom szól ilyen témákról, de az „If You’re Lonely”-t különösen a szívemből írtam. Többet szerettem volna tenni annál, hogy kiadok egy dalt, ezért az összes bevételt a Mindnak, egy olyan jótékonysági szervezetnek szerettem volna adományozni, ami nagyszerű munkát végez a mentális problémákkal szenvedőkért.

Gondolod, hogy az emberek egyre többet beszélnek a lelki problémáikról?

Remélem. Úgy érzem, hogy a társadalmunk egyre jobban megismeri a mentális egészséget és azt, hogy hogyan képes bárkire hatni. Úgy érzem, a tudatosság segít abban, hogy az emberek ne érezzék kényelmetlenül magukat, amikor megnyílnak a problémáikkal kapcsolatban, szóval ez határozottan egyre jobb. De csak azért, mert a segítség rendelkezésünkre áll, nem feltétlenül fordul mindenki segítséghez. Nagyon sok tennivaló van még a mentális betegségek általános problémaként való kezelése érdekében.

Az új daloddal egy felemelő üzenetet közvetítesz a reményről és az erőről. Mi az, ami téged erőssé tesz?

A családom és a barátaim azok, akik segítenek abban, hogy erős maradjak. Nem vagyok mindig az, és nem mindig érzem magam a legjobban. Csakúgy, mint mindenki másnak, nekem is vannak rossz napjaim, ami szerintem normális a mindennapi életben tapasztalható stressz és nyomás miatt, de csodálatos családom és barátaim vannak, akik mindig mellettem vannak, hogy meghallgassanak, segítsenek és támogassanak az életemben és a karrieremben. Én nagyon sok mindennel tartozom nekik, ezért fontos, hogy legyenek jó emberek körülöttünk.

Az Instagramon közzétett nyilatkozatodban azt írtad, azért nem beszéltél soha a problémáidról, mert férfiként erősnek kell lenned. Én meg vagyok győződve arról, hogy az érzéseink beismerése tesz igazán erőssé minket – ilyenkor ugyanis elég erősek vagyunk, hogy tudassuk a világgal, mit is érzünk. Szerinted miért olyan nehéz ezekről beszélni?

Igen, nagyon egyetértek veled! Én is úgy gondolom, hogy erősebbek vagyunk, ha elmondjuk, vannak olyan napok, amikor nem igazán érezzük jól magunkat. Természetes, hogy mindannyian sok különböző érzelmet élünk át nem, kor és bármilyen más tényezőre való tekintet nélkül, viszont sok ember van, különösen férfiak, akik azt hiszik, az érzelmeik kimutatásával gyengének tűnnek vagy csak nem olyan jónak, mint mások. Ez a férfiközpontú társadalomból maradt még vissza, és olyan dolgokból, amelyeket kiskorunkban mondtak nekünk, mint például az, hogy „a férfiaknak nem szabad sírniuk” vagy „a férfiak nem mutathatnak gyengeséget”. Ez az, amit meg kell változtatnunk, hogy az emberek ne érezzék kellemetlenül magukat, amikor az érzéseikről beszélnek.

A társadalmunk egyre jobb lesz abban, hogy azt a felfogást, miszerint minden férfinak acélból kell lennie, lépésről lépésre megváltoztatjuk.

Azt hiszem, ez egy jó dolog, de ennek ellenére tovább kell dolgoznunk rajta.

Szerinted mi a legjobb módszer a mentális problémák leküzdésére?

Ez mindenki számára eltérő lehet, de az az én tapasztalatom, hogy az embereknek úgy kell érezniük, hogy megértik és meghallgatják őket bármiféle ítélet nélkül. Segít, ha beszélünk róluk valakivel – lehet ez egy családtag, egy barát, esetleg olyasvalaki, akit egyáltalán nem ismersz, mint például a sok jótékonysági szervezet egyike. Ha egyedül próbáljuk kezelni a problémáinkat, akkor teljesen kizárunk mindenkit, és valóban úgy érezzük magunkat, hogy egyedül vagyunk és senki nem ért meg minket, vagy próbál megérteni, de mi azt gondoljuk, hogy az számunkra veszélyes lehet. Tehát úgy gondolom, ha valakivel elkezdünk ezekről beszélni, az egy remek kiindulópont bárminek a leküzdésére.

Említetted, hogy a kislemezedből befolyó összes bevételt a Mind nevű jótékonysági szervezetnek adományozod. Miért áll közel a szívedhez ez a szervezet?

A barátaim első kézből tapasztalhatták meg a Mind által nyújtott csodálatos segítséget és támogatást. Hatalmas változást hozott az életükben és a problémáik kezelésében, ezért szerettem volna ezt a szervezetet támogatni. Láthattam, hogyan segítettek ők is a barátaimnak sokkal jobban megbirkózni a problémáikkal.

Most már megjelent az új dalodhoz egy megható videóklip is. Hogyan jött hozzá az ötlet?

Minden azzal kezdődött, hogy az Instagramomon motiváló üzeneteket posztoltam, amíg mindannyian be voltunk zárva, és nem látogathattuk meg sem a barátainkat, sem a szeretteinket. Ezután néhány rajongóm is közzétette a saját üzeneteit a reménnyel kapcsolatban. Innen kezdett megszületni az ötlet a videókliphez: megkértem őket, hogy küldjék el nekem ezeket, hogy szerepelhessenek a videóban. Néhány zeneiparban dolgozó barátomtól is megkérdeztem, hogy szeretnének-e csatlakozni, és ez olyasmi volt, ami a legtöbbjük számára fontos volt. Egyre többen kerültek a fedélzetre azok, akik segíteni akartak abban, hogy minél több embernek felhívjuk a figyelmét erre a témára. A videót a feleségem készítette, többnyire iPhone-nal, szóval nagyon büszke vagyok arra, hogy ez ilyen formában összejött, és nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki részt vett a megvalósításában.

És hogyan született meg az a koncepció, hogy fekete-fehérről színesre változzanak a kis klipek?

Ez olyasvalami volt, amiről azt gondoltam, hatásos lesz, mivel én sok értelmét láttam. Amikor rosszul érezzük magunkat, a világ egy sötét helynek tűnhet… majdnem olyan, mintha fekete-fehérben látnánk. Amikor viszont boldogok vagyunk, olyan, mintha a színek sokkal fényesebbek lennének, a világ pedig egy sokkal melegebb és színesebb hely lenne. Ez az, amit meg szerettem volna mutatni ezzel a koncepcióval.

Az „If You’re Lonely” mégsem az első inspiráló dalod. A „Getaway” például arra ösztönzi az embereket, hogy soha ne adják fel az álmaikat. Követtük az utadat, és olyan nagyszerű látni, hogy te sosem adtad fel az álmaidat. Mi a titkod?

Ez nagyon kedves tőled, köszönöm a támogatást! Nem tudom, hogy van-e bármiféle titok, de az emberek támogatása az egyetlen oka annak, hogy továbbra is megélhetem az álmaimat. Ha ők nem hallgatnák a zenémet, nem lennék képes arra, hogy ezt csináljam. Tehát az egyszer biztos, hogy MINDENT a rajongóimnak és a támogatóimnak köszönhetek.

Mi az, ami a leginkább motivál téged abban, hogy kövesd az álmaid?

Azt hiszem, a szeretet és szenvedély, amit az iránt érzek, amit csinálok. Nem tudom elképzelni, hogy bármi mást csináljak, és nem is akarnék. Szeretek dalokat írni és ezeket előadni, szeretem azt a bizsergető érzést, amit a zenei karrierem vált ki belőlem.

Ha szereted azt, amit csinálsz, bármi is legyen az, miért ne akarnál minden tőled telhetőt megtenni annak érdekében, hogy folytathasd addig, ameddig csak teheted?

Természetesen ebben a világban meg kell élni valamiből, és ebben az iparágban ez nem könnyű, de a szenvedély felülmúlja a küzdelmet. Ne érts félre, ha valaha eljutnék addig a pontig, hogy már nem élvezem azt, amit csinálok, akkor szívesen elsétálnék, és valami mást keresnék. A boldogság óriási szerepet játszik mindenben, amit csinálok, és szerintem az a siker, ha boldogok vagyunk.

Emlékszel még arra a pillanatra, amikor megnyerted az X-Faktort? Elárulod nekünk, hogyan éreztél akkor?

Még mindig egy álomnak tűnik, és valószínűleg a legszürreálisabb dolog, ami valaha történt velem. Egy nagyon különleges pillanat volt, amire örökre emlékezni fogok. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen messzire eljutok a versenyen, és álmodni sem mertem arról, hogy a végén megnyerem.

Hogyan emlékszel vissza az ott töltött idődre?

Egy hihetetlen élmény volt, ami megváltoztatta az életemet! Olyan sok lehetőséget adott nekem, és oly sok ajtót nyitott ki számomra! Az ottani utam során találkoztam néhány csodálatos emberrel, és együtt dolgozhattam néhány példaképemmel is. Élethosszig tartó barátságokat kötöttem, és végre énekelhetek a színpadon az egész világon. Tényleg nem tudom elmondani, mennyire hálás vagyok ezért az egész élményért. Olyan sok kedves emlékem van a show-val kapcsolatban, és a mai napig a karrieremben, amit tőle kaptam. A világ egyik legszerencsésebb emberének érzem magam azért, amit elértem, és mindezt az X-Faktorban való részvételemnek köszönhetem.

Mit gondolsz, mennyit változtál azóta emberileg és szakmailag?

Őszintén szólva, nem érzem úgy, hogy emberileg sokat változtam volna. Körülöttem a családom és a barátaim a földön tartottak. Alázatosnak érzem magam, és nem hiszem, hogy olyan ember lennék, aki elveszíti önmagát a reflektorfény miatt. Erre nagyon büszke vagyok. Ez egy kemény iparág, ami sajnos valóban meg tudja változtatni az embereket. Szakmai szempontból, azt hiszem, minél több tudást szerettem volna szerezni az iparág minden aspektusáról. Most független előadóként nagyon fontos számomra, hogy minél több mindent tudjak arról, amit csinálok – nem csak az éneklésről és a dalok írásáról, hanem a dolgok üzleti oldaláról is. Ahogy mondtam,

ez egy gyilkos iparág, és szerintem a tudás hatalommal bír ebben a helyzetben,

mivel sokan vannak, akik kihasználnak téged, ha nem tudod, mit is teszel. Összességében talán azt mondanám, hogy egy kicsit óvatosabb vagyok.

Mit üzennél azoknak, akik mentális probémákkal küzdenek?

Azt mondanám nekik, hogy nincsenek egyedül. Még ha egy nagyon magányos helyen is érzitek magatokat, vagy azt gondoljátok, csak ti éreztek így, megígérhetem, hogy nem ti vagytok az egyetlenek. Azt tanácsolom, hogy nyugodtan kérjetek segítséget, támogatást, de elsősorban beszéljetek valakivel anélkül, hogy szégyenkeznétek. Az érzelmek, akár a jók, akár a rosszak a legtermészetesebb emberi dolgok, tehát nem szabadna azt gondolnunk, hogy ezek furcsák vagy természetellenesek. Ha nem beszélünk róluk vagy nem próbálunk meg velük szembeszállni, az még károsabb számunkra. Rendben van, ha nincs minden rendben, és ezzel mindannyian egyetérthetünk.

Van még valami, amit esetleg megosztanál a magyar rajongóiddal?

Egy hatalmas köszönetet szeretnék mondani a magyar rajongóimnak és barátaimnak a támogatásukért és a szeretetükért! Nagy örömömre szolgálna, ha eljöhetnék, és meglátogathatnálak titeket, mivel még sosem koncertezhettem nálatok, de ez olyasmi, amit remélem, hogy a közeljövőben megtehetek majd. Minden jót kívánok nektek, küldöm a szeretetemet és jó hangulatot ebben az őrült helyzetben, amiben most vagyunk! Legyetek biztonságban, és hamarosan találkozunk!

Ben Haenow-t és zenéjét figyelemmel kísérhetitek az alábbi közösségi oldalakon:

Angol változat / English version
Az angol verziót a második oldalon találjátok / You can find the English version on the next page