Zenéről, albumról, tervekről: Interjú a BAAB-bal.

A magyar zenei világba elég gyakran érkezik a vérfrissítés, azonban most az alternatív zenék kedvelőinek is hoztunk egy kis újdonságot. Hadd mutassuk be nektek a 2018-ban alakult BAAB zenekart, akiknek most érkezik a debütáló albumuk, melyet nemsokára ti is megismerhettek.

A zenekar új, viszont a tagok már régóta a magyar zenei színtér oszlopos szereplői. Pulius Tamás a Mocsok 1 kölyökből, Hargita Gábor az Uzipovból, Fábián Tamás az Óperentziából, valamint Horváth Barnabás Botond „Barnsz” pedig a The Hated Tomorrow-ból vagy a Soerii & Poolek-ből lehetnek ismerősek. Most viszont összeálltak és megmutatták, hogy igenis lehet a magyar zenei életbe még több izgalmat csempészni.

A fiúk már szerves részei a klubbéletnek, illetve olyan zenekarok előtt játszottak mint a Punnany Massif vagy a Supernem. Most viszont belehúztak, és kiadják a saját albumukat. Ennek apropóján beszélgettünk kicsit Horváth Barnával a zenekar frontemberével, aki arról is mesélt, hogy alakult meg ez a kis társaság, hiszen teljesen más műfajban utaztak.

„Pulius Tomival a Mocsok 1 Kölykök kapcsán dolgoztam együtt, én voltam a zenekar lemezének zenei producere. Volt egy Utóirat című dal, amit közösen írtuk, majd akkor jött a közös munka ötlete. Először Fábián Tomi csatlakozott hozzánk a csapatba, majd hamarosan Hargita Gábor, akivel az Uzipov zenekarral való közös munka kapcsán hozott össze minket az élet.”

Ha már pedig csapat, akkor természetesen mindig van egy olyan misztikum, hogy honnan jöhetett a név, főleg, ha az nem teljesen hétköznapi. Erre a fiúknak egy egész aranyos történetük van

„Egy elfajult házibuli eredménye! Sokat szoktunk szó-viccelődni, és egyszer azon gondolkoztunk, hányféleképpen lehet az ABBA betűit kicserélni. Ezek közül a BAAB volt az egyetlen, amiről úgy gondoltuk, ténylegesen megállná a helyét. Mondjuk a 4 darab B betű is viccesen hangzott.”

Na és ki ne szeretné az ABBA-t egy jól sikerült házibuliban?

Viszont hiába a név, azért a zenei stílus teljesen más, mint a fent említett zenekar. A srácok igazi alternatív pop rock kombóval vesznek le a lábunkról, de szeretik a különböző stílusokat vegyíteni.

„Nagyon szerettem a Heaven Street Seven zenéjét, és az utána maradt űrt szerettem volna betölteni. Egyébként a BAAB őszintesége pont a sokszínűségben rejlik, viszont olyan, ami mind a négyünkre hatna nincs, de épp ez alkotja ezt a fúziót a zenekarunkban, az ízlésünk különbözősége.”

Erről pedig a szövegeik is árulkodnak, hiszen közösen veszik ki a részüket azok megalkotásában, de a Barna és Tomi szokta főképpen írni, a többiekkel pedig javítgatnak rajta, magukra hangolják. Megkérdeztük tőlük, hogy más nyelven esetleg hallhatunk tőlük valamit, hiszen manapság már az sem meglepő ha egy magyar banda, csak angol nyelven játszik, de szerencsére  a srácoknak erről más a véleményük.

„Nem zárkózunk el az angol nyelvű szövegektől sem, bár egyelőre a magyar közönségnek szólnak a szerzeményeink, és a magyar nyelv az, amin a legkönnyebben kifejezzük magunkat”

Illetve, mint ahogy korábban említettem, ez az interjú többek között annak apropóján született meg, hogy új albumot tudhatunk a hazai zenei palettán, és mint minden új dolognál itt is fontos, hogy érzelmileg, hogyan viszonyulnak hozzá maguk az alkotók, de elmondásuk alapján szerencsére izgatottan várják, illetve a közönség reakcióját is és remélik, hogy a hallgatóságnak is annyira fog tetszeni, mint nekik. 

Mivel ez egy mérföldkő, innen mindig van tovább, nos, a BAAB-nak is vannak terveik, és a arról is meséltek, hogy viszonyulnak a Magyarországon igen sok zenekarnak/zenésznek kitörési lehetőséget biztosító „A DAL”-ról.

„A Dal műsorral nem vagyunk nagyon kompatibilisek, eddig még nem gondolkoztunk benne, de persze, bármi lehet még. Ha lenne kereslet külföldön is, szívesen zenélnénk más nyelveken is.”

Ettől független viszont biztos vagyok benne, hogy nagyon sok helyen találkozhatunk velük, mint mondjuk augusztus 21.-én a Campus Eleven fesztiválon Debrecenben.

Illetve az, hogy a régi dolgok jobbak voltak, mint a maiak… Nos, mondjátok meg ti, és hallgassátok meg a Régi jó dolgok című korongot.

Album borító