©YouTube

Billie Eilish: ha leveszem a ruháimat, szajha vagyok?

A Where Do We Go? World Tour-on láthatták már a szerencsések a ma megjelent kisfilmet.

Mint minden koncertturnét, így Billie Eilish Where Do We Go? c. turnéját is elhalasztották, egyelőre bizonytalan ideig. A ma megjelent kisfilm egy átvezető volt a turnén, mely az All The Good Girls Go To Hell c. dal előtt volt látható.

A videóban Eilish kivetkőzik magából és ledobja a textilt. A bő ruhák helyett most egy szál melltartóban mutatkozik és a body shaming-ről és a túlzó kritikáról beszél. Az énekesnő így tervez visszavágni az őt kritizáló embereknek – nem mutogatja amúgy tökéletes alakját. Pont ezért, hogy ne a lapos vagy formás feneke, vagy vékonyabb vagy teltebb alakja legyen a címlapon.

A Not My Responsibility c. filmet ma pedig elérhetővé tette a YouTube csatornáján is, ahol lassan megválik ruháitól és elmerül vízben, miközben halk zene szól a háttérben és Ő maga narrálja a történteket. A monológ magyar verzióját alább olvashatjátok.

Ismertek engem igazán? Véleményt formáltok a véleményemről, a zenémről, a ruhákról, amiket hordok, a testemről. Egyesek utálják a ruháimat, egyesek dícsérik. Egyesek arra használják őket, hogy megszégyenítsenek másokat, egyesek arra, hogy megszégyenítsenek engem. De érzem magamon a tekinteteket… mindig. Semmi, amit teszek, nem marad figyelmen kívül. Amíg érzem, hogy bámultok, a rosszallásotokat, vagy épp a megkönnyebbülésetek sóhaját, ha azok szerint élnék, megbénulnék. Szeretnétek, ha kisebb lennék? Gyengébb? Puhább? Magasabb? Szeretnétek ha csendben maradnék? Provokál titeket a vállam? És a mellem? A hasam határoz meg? Vagy a csípőm? A test, amibe születtem nem az, amit akartok? Ha kényelmes ruhákat hordok, nem vagyok nő. Ha leveszem őket, ribanc vagyok. Habár sosem láttátok a testem, mégis ítélkeztek felette, és felettem. Miért? Feltételezéseket vontok le az emberekről a métereik alapján. Eldöntjük, kik is ők valójában. Eldöntjük, mennyit érnek. Ha több ruha van rajtam, ha kevesebb, ki dönti el, hogy mivé tesz az engem? Pusztán a ti szemszögetek határozza meg az értékemet? Vagy nem az én felelősségem a ti véleményetek rólam?

A cikk írásának idejében már a 42. helyen volt a hazai felkapott videók között a YouTube-on.