Fotó: CNN

36 évig ült olyan bűnért, amit nem ő követett el – most ő Amerika kedvence

Elgondolkodtató, megindító, példaértékű.

A Louisiana államban született Archie Williams 1983-ban, 22 évesen került börtönbe egy olyan bűnért, amit nem ő követett el, most pedig 58 évesen valóra váltotta az egyik legnagyobb álmát az USA egyik legnépszerűbb tehetségkutató műsorában, az America’s Got Talentben.

Aznap csak az utcán sétált békésen, amikor lefotózta őt egy rendőr, később pedig egy nemi erőszak áldozata, egy 30 éves fehér nő a bűncselekmény elkövetőjeként azonosította be őt a képének többszöri megtekintése után. Semmilyen más bizonyíték nem utalt arra, hogy valóban Williams volt a tettes, az akkor még csupán 22 éves férfit mégis életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték Amerika egyik legkeményebb börtönében.

Nem hittem el, hogy ez valóban megtörténik. Tudtam, hogy ártatlan vagyok, és nem követtem el semmilyen bűncselekményt, de egy szegény fekete gyermekként egyszerűen nem tudtam harcolni saját magamért.

https://www.instagram.com/p/CAPD-SlHql1/

Archie-t tavaly márciusban mentették fel, több mint 4 évtizeddel a történtek után. Az Innocence Project nevű nonprofit szervezet segített neki abban, hogy kiderüljön az igazság – egy újabb ujjlenyomat-tesztet követeltek, melynek elvégzése után a szakértők néhány órán belül beazonosították a valódi bűnöst, egy sorozatos erőszakolót.

A most 58 éves férfi számára olyan volt a négy fal között töltött idő, „mint egy rémálom”, de megtalálta a módját annak, hogy kitartson a végsőkig. Egy zenekart alapított, imádkozott és énekelt a nehéz idők alatt, de sokszor nézte a tévében az America’s Got Talentet is, remélve, hogy egyszer ő is versenyezhet majd. Mindig is az volt az álma, hogy énekelhessen.

Minden nap elképzeltem, ahogy ott állok a színpadon, és most valóban itt vagyok. Köszönöm Istennek! Tudom, hogy ez egy életre szóló lehetőség számomra

https://www.instagram.com/p/CAq_j6sHL0l/

Az amerikai tehetségkutató műsor tizenötödik szériáját május 25-én kezdték sugározni, itt láthattuk, ahogy a megtört, de mégis álmokkal teli férfi a színpadra lép, és 36 év után az egész világnak bebizonyítja tehetségét. Amikor a jelenlegi műsorvezető, Terry Crews megkérdezte tőle a kisfilmjében, hogyan birkózott meg a nehéz helyzettel, Archie így válaszolt:

Börtönbe kellett mennem, de sosem hagytam, hogy az elmém is fogságba kerüljön.

Az America’s Got Talentben Elton John és George Michael „Don’t Let The Sun Go Down On Me” című dalával nyűgözte le a zsűrit annyira, hogy Simon Cowell azonnal csatlakozott az Innocence Project csapatához, hogy segíthesse az Archiehoz hasonló, ártatlan embereket.

Ő Archie Williams. Ezt a meghallgatást soha az életben nem fogom elfelejteni. És soha többé nem fogom már ugyanúgy meghallgatni ezt a dalt.

Archie teljes meghallgatását az alábbi videóban tekinthetitek meg:

Nektek is kifolytak a könnyeitek Archie sztorijától vagy az előadásától? Mindenképpen osszátok meg velünk gondolataitokat közösségi oldalainkon, és ne felejtsétek el használni a lenti reakciógombokat!