Ma 20 éves az Oops!… I Did It Again lemez – íme 20 ikonikus pillanat az érából

Tudtad, hogy a klipben szereplő asztronauta ma már baleseti sebészként dolgozik?

Ma 20 éve jelent meg Britney Spears korszakalkotó második lemeze, az Oops!… I Did It Again. Az akkor mindössze 19 éves énekesnő maga mögött hagyta előző érája iskoláslány imidzsét, és egy érettebb oldalát is megmutatta a nagyközönségnek. Egy dolog teljesen bizonyossá vált: Britney-ből nem lesz egyslágeres előadó, és még hosszú évekig szerves részét képzi majd a popkultúrának. Összegyűjtöttünk 20 érdekességet és ikonikus pillanatot, hogy ezzel ünnepeljük a poptörténelem egyik legsikeresebb albumát.

1. 15 évig tartotta a legkelendőbb album rekordját

A megjelenés hetében nem kevesebb, mint 1,3 millió példány kelt el belőle az USA-ban, ezzel pedig 15 évig tartotta a legkelendőbb lemez rekordját. Taylor Swiftnek majdnem sikerült megdöntenie az 1989-al, de végül Adele-é lett az új rekord 2015-ben, mikor is a 25 albumából 3,38 milliót adott el az első héten. És hogy mi volt Britney válasza, mikor megtudta, hogy a brit díva letaszította a lemezeladási trónról? Fogalma sem volt, hogy addig ő tartotta a rekordot! 

2. Eredetileg más lett volna a címe

Már debütáló lemezének is más címet szántak: az eredeti tervek szerint Britney Spears lett volna, ám a …Baby One More Time kislemez hatalmas sikerére való tekintettel átkeresztelték. Valószínűleg ugyanezért kapta a második korong az Oops!… I Did It Again címet, az első körökben elgondolt Platinum 2000 és Sunflower helyett. Érdekesség, hogy az utóbbi opciónak a nyoma azért megmaradt a korongon, hiszen a CD-re nyomtatott minta a napraforgó motívumra emlékeztet.

3. Az első kislemez

Az album első kislemeze maga a címadó dal volt, amely villámgyorsasággal a slágerlisták élén landolt. A számban a szöveges átvezetőt a 3 évvel korábbi sikerfilm, a Titanic inspirálta, Britney mellett pedig nem mást hallgatunk a párbeszédben, mint a producer Max Martint.

4. Erről szól a dal

Az MTV Making the Video műsorában mesélte el a popikon, miről is szól igazából a dal.

Van ez a lány, akibe minden srác egyből beleszeret, de sajnos nem kaphatják meg őt.

Elmondása szerint mindig nagyon izgul, mikor találkozik egy sráccal, aki nagyon bejön neki, ettől is lesz igazán őszinte, de mégis játékos a szám. 

5. A legendás piros ruha

Ha azt gondoltad, hogy egy profi stylist rukkolt elő a klipben látható, mára már legendássá vált piros latex ruhával, nagyot tévedsz! Maga Britney ötlete volt, hogy ebben alakítsa a vörös bolygó, vagyis a Mars királynőjét. Mi több, a forgatás előtti este találta ki, hogy az előre eltervezett kosztüm helyett inkább egy másikat szeretne viselni.

6. De hogy jött képbe a Mars? 

Az egész az én ötletem volt. Azt mondtam, hogy a Marson szeretném, hogy játszódjon a klip, és a Marson szeretnék táncolni

– árulta el Britney.
7. Asztronautából baleseti sebész? 

A rendező Nigel Dick elmondása szerint a popdíva egy extrém helyes statisztát szeretett volna látni maga mellett a klipben, így jött a képbe Eli Swanson. A srác egy asztronautát alakított, akinek a küldetése, hogy felfedezze a Mars bolygót, és természetesen egyből beleszeretett Britney-be, a bolygó úrnőjébe. Eli ma már felhagyott színészi ambícióival, és helyette baleseti sebészként dolgozik Phoenix-ben.

8. Pedig jól jött volna a fogatáson egy sebész…

…ugyanis az egyik jelenetnél, mikor felülről vették Britney-t, baleset történt, és ráesett a feje felett lógó kamera a földön fekvő énekesnőre. A sebeit 4 öltéssel varrták össze. 

9. Nem is olyan ártatlan 

Az (I Can’t Get No) Satisfaction-t és a lemez címadó dalát adta elő a 2000-es VMA-n, ahol a fellépés közepén letépte magáról az elegáns kosztümüt, és egy testszínű, feszülős ruhában nyomta el az Oops vad koreográfiáját. Itt egyszer és mindenkorra bebizonyította, amit a dalban is énekel: nem is olyan ártatlan. 

10. És ha már az (I Can’t Get No) Satisfaction szóba került… 

A lemezen két feldolgozás is helyet kapott: az egyik a Rolling Stones fent említett, 1965-ös klasszikusa, a másik pedig a The Jets 1986-os kislemeze, a You Got It All

11. Shania Twain is dolgozott az albumon

A korong negyedik kislemezét, a Don’t Let Me Be the Last to Know-t nem más írta, mint az akkor hatalmas népszerűségnek örvendő kanadai sztár, Shania Twain. A fülledt halgulatú, Miamiban forgatott videót a világhírű fotós, Herb Ritt rendezte, és az énekesnő egy igazán érett, szexi oldalát mutatta be. A forgatáson jelen volt akkori párja, Justin Timberlake is, a pletykák szerint pedig annyira jó működött a kémia Britney és a klipbéli szeretője között, hogy Justin szinte őrjöngött a féltékenységtől!

12. Az első saját szerzemény

A debütáló albumra egy dalt sem írt Britney, viszont az Oops-ra már felkerült az első saját szerzeménye is, a Dear Diary. A zongorás ballada egy lányról szól, aki azon vacilál, hogy meg merje-e szólítani a kiszemeltjét, ez ügyben pedig a naplójától kér tanácsot. Állítólag Justin Timberlake is ott volt a stúdióban, mikor az énekesnő felvette a dalt!

13. És ha már Justin Timberlake…

Ki ne emlékezne rá, mikor Justin és Britney együtt, tetőtől talpig farmerben jelentek meg a 2001-es American Music Awards-on? A mostanra már ikonikussá vált divatpillanatot azóta olyan sztárok gondolták újra, mint például Katy Perry a 2014-es VMA-n. 

14. Igazi rocker-csaj

Számos tévéműsorban és díjátadón fellépett éppen aktuális kislemezeivel, ezek közül az egyik legkülönlegesebb a 2000-es AMA, ahol a Stronger-nek egy rockos verzióját adta elő. Durva, hogy pár hónappal azelőtt még iskoláslány-ruhában a …Baby One More Time-ot énekelte! 

15. A Lucky videó

Karrierje egyik legszebb videója származik ebből az érából, mely a második kislemezhez, a Lucky-hoz forgott. A klipben Britney egy Lucky nevű filmsztárt játszik, akinek hiába csupa fény és csillogás az élete, mégis magányos és boldogtalan. 

16. A Britney-élmény 

Az énekesnő természetesen világkörüli turnéra is indult a megjelenést követően, hogy promótálja a lemezt. A közönséget egy introvideón köszöntötte, és kívánt jó szórakozást a Britney-élményhez, egy átvezető alkalmával pedig pár szerencsés néző különböző feladatokat is teljesíthetett a színpadon. A nyeremény nem más volt, mint egy személyes találkozó magával Britney-vel! 

17. 8 hónapos hajtás

A turné során popikon 8 hónap alatt 88 show-t adott 14 ország 75 városában. 

18. Otthonról is nézhették a fanok 

3 koncertet is rögzítettek: egyet Londonban, egyet New Orleans-ban, melyet egy mini-dokumentumfilmmel egészítettek ki, egyet pedig Rio de Janeiroban. Ezeket a helyi tévében is leadták, így azok is láthatták a show-t, akik személyesen nem jutottak el rá.

19. A tökéletes frizura titka 

A koncertsorozatot a Herbal Essences támogatta, sőt, Britney még egy dalt is felénekelt a hajápolási termékcsalád reklámjához!

20. De vajon mi a tökéletes smink titka? 

Stronger kisfilmjéhez az pophercegnő legnagyobb inspirációja Janet Jackson Pleasure Principle-je volt, ám a rendezőt, Joseph Khan-t egy sokkal kisebb részlet sokkal jobban foglalkoztatta: Britney szürke szemhéjfestéke, szerinte ugyanis eszméletlen, mennyire szépen kiemelte a szemét. A sztár még viccelődött is a forgatáson Khannal, akinek egyenesen a rögeszméjévé vált a smink tökéletesítése.

+1 Új merch az évfordulóra 

A lemez 20. évfordulója alkalmából Britney webshop-ja ebből az érából származó merch-ekkel van tele, található köztük egy hálóköntös, egy picture disc bakelit, egy pezsgőspohát, és egy vintage turnépóló is.