SELENA QUINTANILLA: Egy furcsa gyilkosság története

Egy meghökkentő és szomorú történet hírnévről, rajongásról, és emberölésről. 

Selena Quintanilla 1971. áprilisában látta meg a napvilágot, a héten ünnepelte volna 49. születésnapját. Csakhogy 25 éve, tragikus körülmények között elhunyt, ám annak ellenére, hogy mindössze 23 évet élt, rendkívül nagy hatással volt a latin zenére, és annak a népszerűvé válására. Tekintsünk vissza egy kicsit az énekesnő életére, karrierjére, és a gyilkosságához vezető eseményére. 

Ki is az a Selena Quintanilla?

Selena Texas államban, Lake Jackson-ban született, mexikói származású szülők gyermekeként. Kiskorától kezdve zenélt, csupán 9 éves volt, mikor testvéreivel karöltve egy bandában énekelt. A 80-as években, karrierje legelején számtalan kritika és elutasítás érte szülőállamában, amiért úgynevezett Tejano-zenét játszott, melynek akkoriban inkább csak férfi képviselői voltak.

Első lemeze 1989-ben jelent meg, azonban a nagy áttörést csak harmadik korongja hozta meg számára, mely 8 egymást követő hónapig csücsült a Billboard mexikói albumlista élén. 1994-ben Grammy-díjat nyert, egy évvel későbbi, halála után kiadott lemeze pedig az amerikai Billboard lista csúcsán debütált, ezzel pedig ő lett az első latin előadó, akinek sikerült ezt elérnie. Napjainking nagyjából 70 millió korongja kelt el. 

A fanklubja elnöke ölte meg 

Yolanda Saldívar, későbbi gyilkosa 1991-ben látogatott el első Selena koncertjére, és mikor a helyi újságosnál nem talált szuvenírt az eseményről, más ötlete támadt: alapítani szeretett volna egy rajongói klubbot, hogy népszerűsítse az akkoriban feltörekvő énekesnőt. A következő nap nem kevesebb, mint 15 üzenetet hagyott Selena édesapjának, akinek egy személyes találkozó után megtetszett a felvetés, így Saldívar megalapíthatta a klubot, és egyben az elnöke is lett teljes állásban. 

Selena és későbbi gyilkosa, Yolanda Saldívar.

3 évvel később Selena a divat világában is kipróbálta magát, így megnyílt az első két ruhabutikja. A boltok vezetését Saldívarra bízta, mivel a fanklubot is sikeresen vezette. Ekkorra már jó barátok volnak az énekesnővel, és roppant féltékenység fogta el, mikor megtudta, hogy az egy férfival tárgyal az üzlet fejlesztéséről, aki később a tanácsadójává is vált. Ismerősök és az alkalmazottai szerint teljesen eluralkodott rajta Selena iránti megszállottsága, olyannyira, hogy az már a józan ítélőképességét is gátolta. 

A gyilkosság előzményei

Egy évvel később gondok akadtak az üzlettel, és egy kis nyomozás után az énekesnő apja rájött, hogy Saldívar 60 ezer dollárt sikkasztott a butikok és a fanklub bevételéből. Ekkor kérdőre vonta a nőt, és mivel nem kapott magyarázatot, megszüntette vele az üzleti kapcsolatot. Selenával a történtek miatt megromlott a viszonya, később pedig teljesen el lett tiltva attól, hogy kapcsolatot létesítsen vele.

Selena az egyik ruhabutikjában.

Napokkal a gyilkosság előtt Saldívar 3 fegyvert vásárolt magának, és négyszer kísérelte meg, hogy véget vessen Selena életének. A tiltás ellenére többször felkereste az énekesnőt, aki végül belement egy találkozóba, és megesett rajta a szíve; közölte vele, hogy apja rosszallása ellenére lehet a mexikói üzleteinek a vezetője. Saldívar egy találka alkalmával üzleti iratokat lopott Selenától, ez pedig napok múlva az énekesnő végzete lett. 

Különböző ürügyekkel még 4 alkalommal kereste fel a sztárt, annak reményében, hogy kettesben tudnak találkozni, és véghezviheti tervét. Egyszer például az énekesnő követelte, hogy adja vissza neki a hiányzó iratait, ezért egy motelnél találkoztak, viszont a sztárt megrohamozták a rajongói, ezzel akkor ők mentették meg az életét. Egy másik alkalommal azzal kereste fel Selenát, hogy menjen át hozzá, mert megerőszakolták, ám az énekesnő nem egyedül, hanem férjével érkezett meg Saldívar hoteléhez.

A gyilkosság 

A gyilkosság napján, 1995. március 31-én végül Selena belement, hogy kettesben találkozzanak Saldívarral egy Corpus Christi-beli hotelben, Taxas-ban. Mikor reggel odaért, a zavart nő újra elmesélte neki, hogy megerőszakolták, így az énekesnő kórházba vitte. Itt az őt vizsgáló orvos nem talált erőszakra utaló nyomokat, viszont észrevette, hogy Saldívar a depresszió nyilvánvaló tüneteit mutatja. Teljes nőgyógyászati vizsgálatot nem végeztek rajta, mondván San Antonio-i lakosként ezzel az ottani kórházba kell mennie. 

A hotel, ahol Selenát megölték.

Miután visszaértek a hotelbe, a szomszéd szobából veszekedni hallották őket, üzleti papírok miatt. Selena szembeszállt Saldívarral; megmondta neki, hogy nem bízik meg benne többé, és követelte, hogy adja vissza az iratait. Ekkor Saldívar fegyvert rántott, és ahogy Selena menekülni próbált, egykori rajongója 11:48-kor meghúzta a ravaszt. A golyó a hátán, jobb válla alatt találta el, kettéválasztva egy artériát. A súlyosan megsebesült énekesnő a hotel előcsarnoka felé kezdett futni, miközben ömlött belőle a vér; 119 méter hosszú vércsíkot húzott maga után, ahogy menekülni próbált. Selena segítségért kiáltott, miközben Saldívar fegyverrel a kezében üldözte, azt üvöltve:

te k*rva!

Mikor az énekesnő elérte a hotel előcsarnokát, Saldívar visszament a szobájába, a szemtanúk szerint nyugodt volt. Selena kiabált a dolgozóknak, hogy zárják be az ajtót, mert újra meg fogják lőni, majd 11:49-kor összeesett. Utolsó szavaival beazonosította a támadóját:

Yolanda… 158-as szoba.

A mentősök 1 perc 55 másodperc alatt értek ki a helyszínre, ám hiába; a sztár annyi vért vesztett, hogy esélye sem volt már a túlélésre az őt ellátó orvos szerint. A támadástól számítva gyakorlatilag percek alatt az összes vére elhagyta a testét. A boncolást vézgő szakember szerint ha a golyó csak 1 miliméterrel arrébb találja el, a sérülése nem feltétlenül lett volna halálos.

Selena sírja Corpus Christi-ben.

Saldívar megpróbált elmenekülni a helyszínről, ám egy rendőr megállította a parkolóban, ekkor pedig a nő saját fejéhez fogta a fegyverét. Összesen 9 órába telt, mire a helyi rendőrség az FBI-al karöltve lebeszélte az öngyilkosságról, és elérték, hogy feladja magát. Saldívart életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, legelőbb 2025-ben válik feltételesen szabadlábra helyezhetővé.

Egy világ gyászolta

Már a gyilkosság napján is helyi rajongók tucatjai gyűltek a helyszínre, rengetegen vigasztalhatatlanul zokogtak közülük. A texasi rádiók egész nap Selena zenéjét játszották, és az összes neves amerikai csatorna megszakította az adását, hogy lehozzák a hírt. A következő hetekben a gyilkossággal foglalkozó újságok minden példánya elkelt, köztük a People magazin Selena emlékére, egymillió példányszámban nyomtatott különkiadása is. 

Selena életéről film készült, Jennifer Lopezzel a főszerepben.

A 23 évet élt énekesnő temetését április 3-án tartották Corpus Christi-ben, ahol rajongók ezrei gyűltek össze, hogy végső búcsút vegyenek példaképüktől. Két héttel a halála után George Bush, Texas akkori kormányzója Selena-nappá avatta a sztár születésnapját az államban. 1997-ben film jelent meg az életéről és karrierjéről. Selenát nem más játszotta, mint Jennifer Lopez, akinek ez a szerep hozta meg a nagy áttörést. Az énekesnő óriási hatással volt a latin zenére és kultúrára, emlékét pedig rajongói a mai napig őrzik, és mindent megtesznek azért, hogy a világ soha ne felejtse el a latin zene királynőjét.