Billie Eilish múzsája önbizalomtuninggal tér vissza

2020. március 20-án Låpsley kiadja várva várt második albumát. A „Through Water” címre keresztelt kiadvány a 2016-ban született „Long Way Home” című lemezt követi a sorban. A reményteli várakozásra pedig minden okunk megvan, hiszen az említett debüt lemez az énekesnő olyan áttörő zenei „pillanatait” tartalmazta, mint a „Station” és a „Falling Short” című szerzemények, illetve az „Operator”, ami DJ Koze közreműködésével valódi klubslágerré vált. Emellett nem elhanyagolható tény az sem, hogy Låpsley az elektronikát megszelídítő dalszerzők új generációjának jelentős szeletét inspirálta; többek között a nemrég a Grammy-gálán is taroló Billie Eilish-t, aki bevallottan számon tartja őt hangzása múzsái között.

Tavasszal megjelenő új albumára a 2013 óta aktív Låpsley tinédzserből fiatal nővé érett, ez az folyamat pedig tökéletesen érzékelhető a „Through Water” című lemezen is. Az anyag fő producereként és dalszerzőjeként a – több mint százból kiválogatott – 10 dal előadóként felépített önbizalmát, tisztaságát és öntudatosságát tükrözi, dokumentálva sokféle személyes élményt és korosztályához kapcsolódó történetet. Mindezt a víz, az éghajlat és az időjárás tematikus háttérfüggönyével szembe állítva.

Låpsley a friss lemezéről érkező híreket egy vadonatúj dallal és videóklipel ünnepli: a „Womxn” című track képanyagát Jane Stockdale rendezte, aki a sport világában szerzett magának hírnevet fotográfusként és filmesként. A videót Yorkshire Moors vadregényes vidékén forgatták és híres kerékpáros nők szerepelnek benne. Egészen pontosan Anneleen BosmaJenna Meth és Yewande Adesia, akik a képkockákon a brit tél minden elemével megküzdenek, amit csak eléjük dob a zord táj. Mindez egyszerre kemény, nyers, hiteles és inspiráló.

Látványos kísérője az első dalnak, amelyet Låpsley az albumhoz rögzített, és melyben az izzó szintetizátorokon túl saját maga jövőbeli verziójáról énekel, egyfajta „furcsa jövőbelátásként”. A magabiztosság-tápláló himnuszként is értelmezhető dalról ő maga így nyilatkozott:

20 éves voltam, és nem éppen a legjobb helyen éreztem magam, amikor a ‘Womxn’-t írtam. Egy állítólagos jövőbeli helyről szól, ami sokkal pozitívabb. Arról szól, hogy bízunk az idő múlásában; hogy jelenleg nem tudjuk, mit kellene tennünk, de azzal tisztában vagyunk, hogy egy bizonyos ponton meg fogjuk tudni. És íme, itt vagyunk a jövőben, és én ez az erősebb, magabiztosabb womxn vagyok, ezt el is éneklem, ez a jelenem

– mesélte az énekesnő