Visszatér a 2000-es évek egyik legbotrányosabb női együttese!

Készül visszatérésére a Dixie Chicks!

Már 13 év eltelt azóta, amióta az egyik legnépszerűbb, egyben legbotrányosabb női country együttese, a Dixie Chicks kiadta legutóbbi stúdióalbumát a „Taking the Long Way„-t (,ami 2007-ben az év albuma díját nyerte el a legrangosabb díjátadón), mellyel 2007-ben 5 Grammy-díjat is bezsebeltek (2-öt az albummal, 3-at az első kislemezzel), amivel abban az évben ők lettek a legdíjazottabb jelöltek.

A politikai nézeteikről szókimondó formáció nem tűnt el teljesen az utóbbi 10 évben. Natalie Maines (a frontember) kiadott egy szólóalbumot 2013-ban, míg a másik kettő, Robison és Maguire alapított egy együttest, Court Yard Hounds néven. A formáció 2010-ben és 2013-ban adott ki stúdióalbumot.

A 3 texasi nőből álló Dixie Chicks az 1990-es évek elején robbant be a köztudatba Dallas-ban, nagy sikerre tettek szert 1998-ban a „There’s Your Trouble” és a „Wide Open Spaces” slágerükkel.

2003-ban (az iraki háború kirobbanását követően) az együttes a címlapokra került, miután Natalie Maines egy londoni koncert keretén belül nyilvánosan kritizálta George W. Bush (akkori) republikánus amerikai elnököt.

Nem akarjuk ezt a háborút, ezt az erőszakot. Őszintén szégyelljük magunkat, amiért az Egyesült Államok elnöke Texasból, vagyis ugyanabból az államból származik, mint mi!” – jelentette ki Natalie, ez a kijelentés volt az olaj a tűzre.

Ezután a Dixie Chicks óriási botrányba került, hirtelen a közkedvelt country együttes a gyűlölet célpontjává vált, az amerikai rajongótáboruk jelentős részét elvesztették. Rengeteg ex-rajongójuk a lemezeiket nyilvánosan megsemmisítették, s a rádiókból is kitiltották a dalaikat. Közben a lányokat halálos fenyegetések (köztük telefonon, levélben) is érték háborúellenességük miatt.

A Dixie Chicks-botrány akkorára dagadt, hogy az akkori amerikai elnök személyesen is reagált az eseményekre, mondván, a lányok azt csinálnak, amit akarnak, de készüljenek fel a következményekre.

Nem szabadna sértve érezniük magukat [Dixie Chicks-nek], ha egyesek nem akarják megvenni a lemezeiket, miután ilyeneket beszélnek. A demokrácia ugyanis kétirányú út. Valójában persze nem nagyon érdekel, mit beszél a Dixie Chicks, azt csinálom, ami szerintem az amerikai népnek kell.– jelentette ki George Bush, mellyel gyakorlatilag megfenyegette a lányokat, valamint bojkottálásukra hívta fel a szimpatizánsait.

A későbbiek folyamán a politikai kedélyek megváltoztak, George Bush-t egyre több negatív kritika és botrány érte, melyek igazolták azokat a nézeteket, amiket korábban a Dixie Chicks is közvetített.

Hosszú idő után, a botrány után 2005-ban tért vissza a Dixie Chicks, először egy jótékonysági kislemezzel, „I Hope” címen, majd ezután 9 hónappal később tértek vissza ténylegesen, mikor kiadták a legutóbbi albumuk első kislemezét, a „Not Ready to Make Nice„-t, ami addig ostromolta a legnagyobb slágerlistát a (Billboard Hot 100-at), míg nem elérte a legerősebb pozícióját, a #4 helyet. Érdemes megemlíteni, hogy ez a dal a legsikeresebb dalukká vált, a kritikusok nem győzték dicsérni a szerzeményt. Ugyanakkor a dal középpontjában a korábbi évek botrányainak ‘kulisszatitkai’ állnak.

Elszomorító, elszomorító az, amikor egy édesanya megtanítja

A lányát, hogy gyűlölnie kell egy vadidegen embert

És hogyan tudnak ezek a szavak

Őrületbe kergetni valakit?

Írtak nekem egy levelet, amiben az áll, hogy

Jobb, ha befogom a szám és éneklek

Vagy az életemnek vége” – részlet a dalból, amiben kettő fontos eseményt emelnek ki. Az egyik az, hogy az egyik koncertjükön egy édesanya a Dixie Chicks ellen tiltakozott, és közben a kisgyermekét is arra biztatta, hogy ő is tegyen úgy. A másik fontos elem egy fenyegető levél, amit egyenesen a Dixie Chicks kapott, melyben az állt, hogy fogják be a szájukat, ne politizáljanak, helyette inkább csak énekeljenek, mert ha nem ezt teszik, akkor a karrierjüknek és az életüknek is vége lesz.

2 hónappal később, miután kiadták a 6. stúdióalbumukat, útra indították az albumot népszerűsítő turnét. Számos koncertet kellett lemondani, törölni, mert a koncertjegyek iránti kereslet alacsony szinten stagnált. Az együttes azt nyilatkozta, hogy az előző turnéhoz képest a közönség száma a felére csökkent, valamint a hallgatóság középpontja is megváltozott. 2006 őszén kiadtak egy dokumentumfilmet, „Dixie Chicks: Shut Up and Sing” címmel, aminek a középpontjában a botrányuk állt. A turné utáni 13 évben új hanganyaggal nem igazán jelentkeztek, csupán egy élő koncertes albumot, valamint 2 válogatáslemezt adtak ki.

Az utóbbi időkben azonban ismét aktívak lettek, 2016 és 2017 közötti turnéjukkal ellátogattak Amerikán kívül Európába és Óceániába is. Időközben a formáció összeállt Taylor Swift dalszövegíró – és producertársával, Jack Antonoff-fal, akivel az elmúlt időben stúdióznak. Idén áprilisban Swift „ME!” klipjében is feltűntek, pontosabban egy falra felfüggesztett képen láthatóak egy pillanat erejéig. Azóta az a híresztelés járja, hogy Taylor és a Dixie Chicks összeállt, és a közeljövőben valamelyikük albumán hallhatunk egy közös dalt tőlük. Egyébként Swfit nemrég egy interjúban azt is elárulta, hogy számára óriási inspirációt adott a Dixie Chicks.

Pár napja a Dixie Chicks (és Jack Antonoff) instagramon egy videó formájában bejelentették, hogy egy új Dixie Chicks album közeleg. A videó mellé egy hashtag formájában jelezték, hogy ezt a lemezt még idén ki szeretnék adni. A lemezről a következőket lehet tudni/hallani: most kezdik felvenni a dalokat; nem érdekli őket, ha a country rádiók nem játsszák a dalaikat; a Sony kiadóval kötött szerződésük van még érvényben, már csak egy albumot kell kiadni, hogy teljesítsék a szerződést, a kiadó nem sietteti őket, nem köti meg a kezüket, hogy pontosan mikor adják ki a lemezt (igazából a Dixie Chicks tagjai kezdeményezték az album munkálatait), de az előrejelzések szerint az album év végére megérkezhet; az új lemez főbb témái közé fog tartozni a politikai véleménynyilvánítás, a szólásszabadság kérdése; az új lemez hangzása kissé eltérő lesz, műfajilag hatással lesz a lemezre a folk műfaj, a bendzsó és az ahhoz hasonló hangszerek, valamint az új zenéjükben meg fog mutatkozni az elektronikus hangzásvilág is.

https://www.instagram.com/p/Bwzs16whwJv/?igshid=19omkdmc12g3y

Az USA-ban a Dixie Chicks az egyedüli női együttes, akik 27,5 millió albumot eladtak, és ezzel ők váltak a legtöbb albumot eladó női együttesévé, valamint a legnagyobb példányszámban eladott albumokkal rendelkező country együttesévé. 2015-ben összeállítottak egy top100 listát azokról az előadókról, akik az USA-ban a legtöbb példányszámban adták el a lemezeiket, itt a country formáció az 59. helyen állt. Karrierjük során 13 Grammy-díjat, 10 Country Music Awards-díjat söpörtek be, és 3 top10-es slágerrel rendelkeznek.

Ők az ékes bizonyítékok arra, hogy hová tud elfajulni az emberiség, és miután beigazolódott az igazuk (amiért előtte őket letámadták), őket továbbra is megvetették, továbbra is tiltólistára tették a dalaikat és mondhatni, tudatosan megfeledkeztek róluk.