kiemelt kép: Youtube

Egy igazi LGBTQ gyöngyszem HIEN vadonatúj kisfilmje

Nagyon kevés hazai előadó mer ilyen nyíltan LGBTQ témáról beszélni.

Óriási meglepetés volt a vietnámi származású, magyar énekesnő Hien friss megjelenése. Sokunknak a Megasztár miatt lehet ismerős, de mikor is volt már az a 2008-as évad?

Extra tartalmakért kövess Instagramon!

Ugye az akkor 14 éves énekesnő levette a lábáról a hazai közönséget, majd pedig több sláger is köthető a nevéhez: ki ne ordította teli torokból a „Túl Szép” c. dalt? Esetleg a „No More” kinek nem volt meghatározó élmény? Nos mint tudjuk Hien elhagyta az országunkat és Amerikában tanul. Ez pedig sok-sok tapasztalatszerzési lehetőséget is nyújt az aranytorkú énekesnőnek. Nem véletlenül nyújt brutálisan erős minőségű dalokat és kisfilmeket egyszerre.

A most megjelent „Boy” pedig az egyik talán legjobb és legkülönlegesebb dala, amit valaha hallhattunk tőle. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezt a minőséget megkapjuk a hazai előadóinktól (természetesen vannak itthon is minőségi előadóink).

Felkerestük az énekesnőt, aki több érdekességet is megosztott velünk, például azt is, hogy a dal egy „jam”-ből született, méghozzá olyan emberekkel, akiknek azelőtt a nevét sem tudta. Az alkotási procedúra innentől lassan haladt, egy ponton Hien attól is tartott, hogy nem kerül kiadásra a dal egyhamar.

Wigbert Caro nevű barátommal alakítgattuk a hangzást, hangszerelést szép lassan, annyira lassan, hogy azt hittem sosem adjuk ki ezt a dalt

– árulta el nekünk Hien

A hivatalos videóban

történetét láthatjuk, szerencsére pozitív végkimenetellel. A kisfilmet Vietnámban, Hanoiban forgatták le, ahol a filmben megjelenített meleg narratíva (sajnos) tabunak számít. A videót egy spanyol rendező, Humberto Besa rendezte. Ahogy Hien elmesélte, teljesen olyan érzete van az embernek, hogy a kisfilm egy igazán családias légkörben született meg, először is azért, mivel Pham Hamy, a legjobb barátnője lett az alkotás producere, illetve a rendezőről is úgy mesél, mint egy közeli barátjáról.

Azt is megtudtuk, hogy Hien hazai közönségétől is kapott pár negatív, főként homofób kommentet, de célközönsége és rajongói is nagyon pozitívan fogadták az LGBTQ emberek reprezentálását.

Imádtam ezzel a csapattal dolgozni és azt, hogy Vietnámban forgattunk. Nem csak azért, mert Magyarországon kívül a másik otthonom, de azért is mert egy olyan hely, ahol a meleg narratíva még teljesen tabunak számít. Bár Magyarországról is kaptam egy-két homofób megjegyzést a klipre vonatkozóan, a közönségem nagy része nagyon pozitívan és támogatóan fogadta.

– mondta el Hien a videóval kapcsolatban

Boldoggá tesz, hogy az emberek egyet értenek velem azzal, hogy ugyanolyan normális egy csókolózó meleg párt a képernyőn látni mint bármilyen másik párt. 

– mondta Hien

A MUSICDAILY csapata teljes vállszélességben az elfogadás és az önbeteljesítés mellett kampányol, ebben pedig az efféle művek segítenek, hiszen valamilyen szinten kiszélesíti a magyar (és több nemzet) nép látókörét. Sokkal több, ehhez hasonló minőségi zenei alkotásra lenne szükségünk. Le a kalappal Hien előtt: hihetetlen, hogy milyen tempóban fejlődik, sőt talán az is hihetetlen, hogy az alábbi kisfilmben látott és hallott énekesnő egy s ugyanaz, mint az a kislány, akiért egy egész ország izgult 2008-ban.

Kérdeztük az énekesnőt a jövőre való tekintettel is, mit s hogyan tovább, melyre azt a választ kaptuk, hogy már dolgozik következő kislemezén – ez pedig zene füleiknek.