SAM BERGER

Ilyen egy feltörekvő, de törékeny popszenzáció?

A gyász szakaszait öleli fel az amerikai énekesnő második EP-je

Frankie Kaliforniában, pontosabban Oakland-ban született, de most már Los Angeles-ből igazgatja karrierjét. Sajnos magánéletéről nem tudunk sok mindent, először hirtelen a születési nevét sem találtam meg hirtelen, de végül kiderült, hogy Frankie valójában Frankie Miller néven született.

Extra tartalmakért kövess Instagramon!

Emlékszem, hogy 2015-ben én már megosztottam az egyik dalát, a „Gold”-ot a MUSICDAILY platformjain, én azóta követem az énekesnő munkásságát. Amúgy a mai napig az a kedvenc dalom tőle. A fentebb említett dal a deübtáló EP-jéről, a „Dreamstate„-ről egy igazán kiemelkedő és különleges track. Debütáló EP-jén – ami amúgy az RCA Records kiadványa volt – kapott helyen a „Problems Problems” is, mely később nagyobb sikernek örvendett, és megdobta az énekesnő karrierjét. Olyannyira, hogy egyik dala Taylor Swift egyik playlistjére is felkerült. Zenei karrierje innentől 1-2 különálló kislemezből, pontosabban a „Blink„-ből, a „Coping„-ból, a „Paper Doll„-ból, valamint egy feature-ből állt, majd 2018 végén bejelentette második középlemezét, viszont az Apple Music copyright információja szerint már „indie artist”-ként.

És máris a jelenben vagyunk, ahol a „STA7GES” c. EP-ről beszélhetünk egy kicsit bővebben. Mint a középlemez címe is sugallja, hogy valaminek a 7 fázisát fogja felölelni – és valószínűleg 7 dalból fog állni a kiadvány. Ez a felvetés pedig teljesen korrekt: a „STA7GES” a gyász hét stádiumát öleli fel (ez a magyar nyelvben inkább 5 stádium, két lépést úgy tűnik mi kihagyunk). Ez a hét pont nem más, mint a sokk, a tagadás, a harag, az alkudozás, a depresszió, a próbálkozás valamint maga az elfogadás

a „STA7GES” a gyász során tapasztalt hét stádiumról szól, melyek saját tapasztalatból származnak, amiket igazából egy durva szakítás során szereztem még 2017-ben. Minden dal egyesével egy-egy lelki állapotot vázol fel, kronologikus sorrendben: sokk, a tagadás, a harag, az alkudozás, a depresszió, a próbálkozás valamint maga az elfogadás. Sohasem tudtam, hogy mi fog kisülni ebből az EP-ből, amíg meg nem írtam a legutolsó dalt, a „When I’m Ready”-t, és vissza nem hallgattam azokat a dalokat, amiket eddig megírtam és felvettünk. Egyértelmű volt, hogy ezeket a dalokat kell megosztanom a világgal, hiszen elmondhatom, hogy meggyógyultam és túltettem magam a történteken.

Frankie

Érdekesség, hogy Frankie-t több magazin is, köztük a Paper Magazine is kiemelte, hogy az egyik legnagyobb potenciállal rendelkező feltörekvő énekesnő – ami amúgy tényleg így van. Frankie stílusa tökéletesen keveredik a mai modern poppal, a ’90-es évek bizonyos stílusaival és ezeket összeköti még pár szintpop elemmel is. Mi ez, ha nem egy eargasm a pop zene kedvelőnek? Az énekesnő második EP-jét, a fentebb említett „STA7GES„-t alább hallhatjátok teljes egészében.