10 zenekar, akiket mindenképp látnod kell a Campuson!

A XI. Campus Fesztivál izgalmas és sokszínű zenei palettával várja a közönséget. Idén is több, mint 250 előadó lép fel a 10 fesztivál színpadon. Ha nem lenne már minden koncert előre betervezve vagy épp nyitottak vagytok olyan zenékre is, amiket eddig nem hallgattatok, akkor összeszedtük nektek, hogy melyik az a 10 zenekar, akikre mindenképp érdemes elnéznetek.

The Qualitons – július 18. szerda – Continental Nagyszínpad – 16:30
Az első napon a The Qualitons zenekarral startol a Continental Nagyszínpad. A The Qualitons az a 2008 tavaszán alakult magyar pszichedelikus soul-beat zenekar, akiknek a koncertjére lenézett két évvel ezelőtt a Red Hot Chili Peppers, miután meghallották a szállodájuk ablakából. A banda a ’60-as, ’70-es évek hangzásvilágára épít és hangszerelésben előadott zenéjük egyedülálló a magyar zenei életben. Számos koncertet adtak már Németországban, Hollandiában és Spanyolországban is. Ráadásul a zenekar nemrég tért vissza a neves austini South By Southwestről is, ahol például egyik nap ők voltak a fesztivál napi ajánlott zenekara. A Qualitons első albuma 2010-ben jelent meg világszerte “Panoramic Tymes” címmel a német Tramp Records gondozásában. Második albumuk pedig , A “Tomorrow’s News” 2014-ben jelent meg a Grund Records kiadásában mely már kizárólag vokális dalokat tartalmaz. Most pedig 2018-ban napvilágot látott harmadik nagylemezük, az “Echoes Calling“!

Antonia Vai –július 18. szerda -Atomerőmű Fénytorony Pódium – 21:10
Az est folyamán érdemes lesz meghallgatni a magyar énekes-dalszerzőt Antonia Vai-t is, aki 2014-ban érkezett Budapestre, hogy felkutassa a gyökereit, de annyira megfogta a város szépsége, hogy azóta is itt él. Antonia gyorsan a magyar underground zenei élet egyik meghatározó alakjává válva turnézott a Quimbyvel, dolgozott a Bohemian Betyarsszal, fellépett az összes jelentősebb magyar fesztiválon, és teltházas koncertet adott a MÜPÁ-ban. A dalszerző-énekes díva különleges karaktert képvisel a hazai zenei világban: nemcsak gyönyörű és erős, független nőként, de a világzenét soullal, poppal vegyítve mély mondanivalóval bíró dalok írójaként is tündököl. Gyakran indul el a járatlan úton, ha inspirációra vagy újrakezdésre van szüksége, ezt tökéletesen példázza 2017-ben megjelent Ritual című albuma is. Sőt Antonia is egészen a döntőig jutott az idei Nagy-Szín-Pad tehetségmutató versenyében.

Elefánt – július 19. – Atomerőmű Fénytorony Pódium – 22:20
Az egyik legkarakteresebb, unikálisan eklektikus fiatal hazai zenekar jelenleg az Elefánt, amely 2011 decemberében, egy Kodály Method-videóban tűnt fel és bővült ezután hatfősre, hogy már így vegyék fel a bemutatkozó EP-jüket 2012-ben, amit 2013 áprilisában követett a Vérkeringő című nagyszerű bemutatkozó album. Legfrissebb albumuk „Minden”, ami 2017 márciusában jött ki. Csütörtök este az Atomerőmű színpadán megleshetitek a srácokat!

I am Soyuz – július 19. – Civil Pódium – 20:30
Kiemelten ajánljuk, hogy a nagy színpadok repertoárja mellett hallgassátok meg a kisebb színpadok fellépőit is. A Hangfoglaló Program támogatásával ugyanis a Civil Pódiumon hallhatjátok I Am Soyuz-t. Az I Am Soyuz egyszemélyes projekt énekes dalszerzőnője, Bozóky Lili ügyesen lavírozik a világjárás, a zenélés és eredeti szakmája, az orvoslás között, és mindenféle különleges hangszerrel – ukulelével, gitárral, melodikával és omnichorddal – felfegyverkezve ír szívhez szóló fülbemászó dalokat. Ráadásul most jelent meg az új EP-je Appendix címmel.

Bagossy Brothers Company – július 20. – Continental Nagyszínpad 18:00
A Bagossy Brothers Company 2013-ban alakult indie rock, alternatív rock, folk-rock stílusú zenét játszó, erdélyi magyar zenekar. Nevét a Bagossy testvérpár – Bagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál). Első EP-jük 2013 decemberében készült el, “Ha rólad szólna” címmel. 2014 végén, a Cseh Tamás Program nyerteseként rögzítették első nagylemezük anyagát. A 2015 márciusában megjelent első nagylemezük, az “Elviszlek”, az első héten Deezer romániai és magyarországi toplistájának élén debütált. 2016 tavaszán a zenekar újabb anyaggal jelentkezett a “Vakít a kék” című EP formájában, a NagySzínPad tehetségmutatóban, pedig a döntőig jutott. A 2016-os esztendőben állandó szereplői voltak a legfontosabb magyar- és erdélyi fesztiváloknak, zenei rendezvényeknek. 017 márciusában jelent meg a zenekar második nagylemeze “A Nap felé” címmel. Idén pedig Az év férfi előadója és Az év zenekara kategóriában is jelölték a zenekart a Petőfi Zenei Díjra. 

Esti Kornél – július 20. – Atomerőmű Fénytorony Pódium – 18:40
Az Esti Kornél egy magyar alternatív rockegyüttes, amely 2006-ban alakult. Az együttes nevét Kosztolányi Dezső fiktív alteregójától, Esti Kornéltól kölcsönözte. Jellegzetes felállásukban három szólógitár játszik együtt. Négy nagylemezük jelent meg eddig: Egytől egyig (2009), Boldogság, te kurva (2011), Ne félj (2014), valamint a legutóbbi az Éjszaka van (2016). 2012 őszén személyes okok miatt megváltak régi énekesüktől, Nagy Istvántól és a helyére Bodor Áron érkezett. A zenekar 2010 óta a fesztiválok stabil fellépője. 2016-ban pedig a Nagy-SzínPad tehetségmutató jelöltje is volt a banda. Legnépszerűbb dalaik: Ne félj és a Rohadt eső.

Szabó Benedek és a Galaxisok – július 20. – Atomerőmű Fénytorony Pódium – 20:30
A Szabó Benedek és a Galaxisok egy 2013-as alapítású magyar könnyűzenei együttes, amit az akkor huszonhat éves Szabó Benedek alapított. A szerzői kiadásban megjelent Kapuzárási Piknik még csak szólólemezként jött ki, majd Szabó Benedek és a Gaxisok néven érkezett a folytatás A legszebb éveink lemezzel. Az albumok a kor huszonéveseinek kétségeit, vágyait és félelmeit dolgozzák fel. A lemezek hangzásvilágára leginkább Cseh Tamás, a Neutral Milk Hotel, az Illés, a The Magnetic Fields és a Kaláka volt hatással. Az Esti Kornélhoz hasonlóan Szabó Benedekék is jelölve voltak a 2016-os Nagy-Szín-Pad tehetségmutatón.

Fran Palermo – július 20. – Nádudvari Gasztroszínpad – 1:30
A Fran Palermo zenéje olyan, mint egy színes kaleidoszkóp: folyamatosan formálódik, változik, mégis izgalmas és látványos kerek egésszé válik. Vagabond rock and rollként címkézetts stílusukat indie, sivatagi rock, folk vagy éppen mediterrán hangulatok inspirálják, melyekben leginkább a gitár, a dobok, a fúvós hangszerek és a billentyű dominál. Koncertjeik igazi táncolós, önfeledt pillanatok füzéréből állnak, az évek során egyre nagyobb színpadokon is
megőrizve azt a közvetlenséget, ami a kezdeti utcazenélésből maradt meg.

Shaibo – július 20. – Kulter.hu – 22:00
A pénteki nap folyamán kifejezetten ajánljuk nektek, hogy hallgassátok meg a Kulter.hu színpadán a Shaibo zenekart. A flow-élmény zenei nyelvre való lefordítása ösztönözte Szigeti Zsófi énekesnőt arra, hogy barátaival, Cseh Péter gitárossal, Nyitrai Péter basszusgitárossal és Klausz Ádám dobossal 2015-ben életre hívja a Shaibo-t. Az energikus és friss csapat egy olyan üde színfolt kíván lenni az európai popzenei palettán, mely elkötelezett az igényes zenei megszólalás mellett, de nyitott más művészeti ágakra is. Stílusuk a funk dögösségét egyesíti a rock erejével, a szívszorító artpopot a jazz kifinomultságával, de kerüli a puszta eklektikát. Hatással volt rájuk például a Hiatus Kaiyote, Erykah Badu, Q tip vagy a Red Hot Chili Peppers, de a cél inkább egy olyan irányzat megteremtése, melyet a jövőben csak úgy emlegetnek majd: „olyan shaibo-s”.

Sorbonne Sexual – július 21. Dehir.hu 21:25
A 2010-ben indult Sorbonne Sexual debreceni gyökerű zenekar, amely egy félkomoly debütlemez után egy nagyon komoly Kifutás névre hallgató albummal jelentkezett 2017-ben. Az alterrockos zenekar tagja Karádi Gergő (gitár, szöveg), Dörögdi Dávid (dob), Vitányi Dávid (basszusgitár), Galgóczi Olivér (gitár). A banda elismerésekkel is büszkélkedhetik, hiszen a Jam For Nature tehetségkutató – Legjobb zenekara lett és a 10. Ördögkatlan Fesztiválon az Öröm a zene tehetségkutató nyertese is. A banda dalait ráadásul a budapesti Sofar Sound rendezvényén is hallhatta már a közönség. Most a Campus Fesztivál a következő állomás, lessétek meg a srácokat ott is.