Melyik a legjobb zenei streaming szolgáltatás? + SZAVAZÁS

Az előző, hasonló témájú cikkünkben tippeket olvashattatok, hogy diákként, hogyan vehetitek igénybe a Spotify és az Apple Music kedvezményeit

De egyáltalán mi az a Spotify, vagy az Apple Music?

Ezeket a szolgáltatásokat zenei streaming szolgáltatásoknak nevezzük. Segítségükkel az adott szolgáltató, több millió dalból álló online könyvtárához férhetünk hozzá, legális úton.

Mennyibe kerül ez nekem?

Szolgáltató válogatja. Vegyük példaként a Spotify kínálatát:

Ingyenes

Az ingyenes verzió korlátozott hozzáférést nyújt a dalokhoz, nem tudunk belepörgetni, limitált alkalommal tudjuk továbbléptetni a zenéket, és azért, hogy ingyenes maradhasson alkalmanként reklámokat kell meghallgatnunk. A legnagyobb hátránya az ingyenes szolgáltatásoknak, hogy a zenék nem letölthetőek a készülékünkre, ezért folyamatos internetkapcsolat szükséges az elérésükhöz.

Fizetős

A fizetős, avagy premium szolgáltatás havidíj ellenében kínál korlátlan hozzáférést a zenei könyvtárhoz. Nagy előnye, hogy eltörli az összes korlátozást, amit az ingyenes verzióban tapasztalunk, tehát beletekerhetünk a zenékbe, korlátlanul továbbléptethetjük őket, valamint eltűnnek a reklámok is. És a legfontosabb: lementhetjük a zenéket a készülékünkre, ezáltal nem szükséges internetkapcsolat azok meghallgatásához.

A Spotify esetében több prémium csomag áll rendelkezésünkre. A normál csomag, 4,99 € (kb. 1550 Ft), a hallgatói csomag ennek fele, a családi csomag pedig 7.99 € (kb. 2500 Ft), ebben viszont 6 személy kaphat premiumot, tehát fejenként kb. 420 Ft-ba kerül így havonta.

Oké, de ez mitől legális?

Ezek a szolgáltatások szerződésben állnak, szinte mindegyik zenei kiadóval, ezáltal csaknem az összes zene elérhető rajtuk. Az előadók a meghallgatások után kapják a bevételt, tehát mindenképpen jobban járnak, mintha illegális úton hallgatnánk a zenéiket, viszont rosszabbul, mintha megvásárolnánk az albumaikat.

Mely szolgáltatások közül választhatok?

Összeszedtük nektek a az 5 legismertebb szolgáltatót, hogy könnyebb legyen a döntés.

Spotify

Ingyenes
verzió
Normál
csomag
Diák
csomag
Családi
csomag

van

4,99 €, kb. 1550 Ft
(első hónap ingyenes)

2,49 €, kb. 770 Ft

7,99 €, kb. 2500 Ft
(6 fő részére)

Apple Music

Ingyenes
verzió
Normál
csomag
Diák
csomag
Családi
csomag
nincs 1490 Ft
(első 3 hónap ingyenes)
699 Ft 2290 Ft
(6 fő részére)

Google Play Music

Ingyenes
verzió
Normál
csomag
Diák
csomag
Családi
csomag
nincs 1490 Ft
(első 3 hónap ingyenes)
hazánkban nincs nincs

Deezer

Ingyenes
verzió
Normál
csomag
Diák
csomag
Családi
csomag
van 1499 Ft
(első hónap ingyenes)
nincs 2249 Ft
(6 fő részére)

Tidal

Ingyenes
verzió
Normál
csomag
Diák
csomag
Családi
csomag
nincs 1499 Ft hazánkban nincs hazánkban nincs

Melyiket ajánljuk?

A felsorolt szolgáltatások közül a Spotify rendelkezik a legtöbb felhasználóval, majd az Apple Music követi. Ez a két szolgáltatás kínálja a legszélesebb zenei palettát, és talán ez a kettő az, amelyik még versenyképes tudott maradni ezen a piacon.

Mindkét szolgáltatás elérhető iOS és Android rendszereken is egyaránt. Egyesek szerint az Apple Music jobb, mások a Spotify-t dícsérik. A kettő közül nehéz lenne dönteni, de talán a Spotify annyival előnyben van, hogy van normális webes felülete, illetve nem igényli, a mára már jócskán elavult iTunes használatát, amennyiben számítógépünkről szeretnénk zenét hallgatni.