Pohoda Fesztivál 2017 – Ilyennek láttuk mi!

Idén első alkalommal kötött a MusicDaily és a Pohoda Festival partnerséget. Ennek köszönhetően írhatom meg nektek ezt a beszámolót most. Jómagamunkon kívül 2 szerencsés nyertest sorolhattunk, akik egy háromnapos bérletet kaptak.

Ha egy szóval le kéne írnom a fesztivált, az a csodálatos lenne valószínűleg. Trencsén repterén rendezik meg a fesztivált s idén párszáz hiányzott a teltházhoz, ami 30.000 fő, ami azért valljuk be nem kevés. A fesztivál atmoszférája már magában elképesztő. A belépéskor a sátrak után (itt a fesztivál két oldalán lehetett sátorozni két nagy réten) máris úgy érezte magát az ember, mintha egy teljesen új, nyugodt világba keveredett volna. A pohoda jelentése amúgy is béke, és ez tökéletesen érződik is az egészen. A koncertek előtt persze szemügyre vettük a környéket illetve az árakat. Meglepően tapasztaltuk, hogy az árak nincsenek elszállva és örömmel konstatáltuk, hogy bizony itt is egységáron kell kínálniuk az árusoknak a termékeket. Az egyetlen probléma az volt, hogy készpénzben kellett minden fizetni, sajnos a kártyás rendszer ide még nem érkezett be. Külön ki kell emelnem, hogy sok termék a hazai bolti áron alul (!) volt, illetve azt is, hogy tömérdek vegetáriánus és vegán boxot és pultot találtunk. Azt is ki kell emelnem, hogy az üdítőket külön pohárban lehetett kérni, amiket te magad váltottál ki, de ha visszavitted visszakaptad az árát. Ezt az itthoni fesztiválok is eltanulhatnák, és nem lenne, ez az irtózatos műanyagpazarlás és szemetelés. Az emberek sokkal jobban figyelnek egy olyan valamire, amiért 620 forintot kellett kiadniuk.  Mivel azért nem szeretnék oldalakat írni, három koncertet emelek ki, mégpedig három hölgyet, akikről valószínűleg mind hallottatok már. M.I.A., Solange és Birdy lesz az a három női előadó, akikről szeretnék nektek írni. Időrendben pont fordítva voltak, de lelövöm nektek előre az aznapi headlinert.

M.I.A. koncertje nekem egy óriási pozitív csalódás volt. A nő dalait amúgy egy kicsit összevisszának s soknak tartom, de szerencsére ezt a személyisége és viselkedése a színpadon tökéletes összhangba hozza egymást és egy olyan masszát alkot a kettő együtt, hogy igazából marha jól érzed magad akkor is, amikor olyan dal megy, amit nem ismernél. A közönség pedig átalakult egy –nem tudom máshogy nevezni- rave-vé. Nem is tudom, mit emelhetnék ki igazából, az egész koncertet átt kell élni, és meg kell tapasztalni M.I.A. energiáit, és csak a puszta jelenlétével milyen őrületet képes varázsolni. Najó, azt azért meg kell említenem, amikor beesett a közönségbe, és az első sorok között mászkálva énekelt. Imádtam.

Solange, akiről egy ideig csak annyit gondoltam, hogy „hm jó zenét csinál, kellemes a hangja, de semmi több” a koncert első száma után gyökeresen megváltozott a véleményem. Solange egy igazi művész, egy totálisan megkomponált show-val érkező és senkinek rossz szájízt nem hagyó 1 órát produkciózik. Tényleg, csodálatos volt. A táncok, a fények, a vokalisták, minden. Sajnos az utolsóelőtti dal előtt elkezdett szakadni az eső – s sajnos Solange kérlelte a közönséget, hogy maradjunk még, csak 2 dal van hátra, de sajnos elképesztően esett az eső, pár ember maradt elől, nekik pedig durván megnyomta az utolsó dalokat. Le a kalappal Solange előtt, tényleg. Megértem miért is headliner a nő. Elképesztő.

Birdy volt a harmadik kedvenc előadóm, pontosabban aki érdekelt. Birdy elbűvölő volt a színpadon. Egy kicsit egyszerű volt a koncert, néha talán olyan semmilyen. De mégis az énekesnő olyan aranyos és bűbájos volt, hogy nem tudok róla rosszat mondani igazából. A „Find Me” című dalt hiányoltam a setjéből, de ez legyen a legnagyobb problémám szerintem.

Összességében a Pohoda Fesztiválról el lehet mondani, hogy az emberek azért mennek ki, hogy jól érezzék magukat és nem a nagy húzónevek miatt. Úgy fogják fel, mintha egy óriási falunap lenne (néha tényleg olyan a hangulata), de a minőségi fajátból – és ezt nem lehúzásként értem. Annak ellenére, hogy többször is eláztunk és éjjel egy kicsit hűvösebb volt, annak ellenére is nagyon jól éreztük magunkat.
Reméljük jövőre is újjáélesztjük a kapcsolatunkat és a 2018-as Pohoda Fesztiválra is el tudunk titeket juttatni!