Nézd vissza RIHANNA és SIA Szigetes fellépését

Hatalmas (sőt, a hatalmasnál is hatalmasabb) port kavart az idei Sziget a magyar médiában, főleg Rihanna koncertjének köszönhetően. Mikor már végre kezdett lecsengeni RiRi ócsárolása, miszerint „szégyellje magát, hogy késett és még az egész fellépését playbackelte”, jött Sia, aki röviden tömören sok ember számára „unalmas” és „gagyi” volt. Rihannát az első sorból, Siát pedig körülbelül a színpadtól 20-25 méterről láthattam.

RIHANNA

Először is, Rihanna év elején megjelentette Anti nevezetű albumát, amelynek keretén belül elindult egy világturnén is, többnyire az Anti lemezén található dalaival. Becsúszott 1-2 fesztivál is a turnéállomások közé, köztük ugyebár a Sziget is. Pont egy hete, augusztus 11-én 21.30-ra lett kiíva a kezdése, de végül Rihanna csak 22.00-kor lépett a színpadra. Itt mindenképp szeretném megemlíteni, hogy borzalmasan viselkedett a közönség: folyamatosan lökdösték előre a tömeget, egymás szájában és seggében volt mindenki, ami persze nem volt probléma, hisz ez a fesztiválnak a velejárója, de az állandó jellegű erős, szándékos lökések azt eredményezték, hogy (viccen kívül!) csak mellőlem legalább 150-200 embert emeltek ki a biztonságiak azért, mert rosszul lettek, elájultak, vagy épp nem bírták tovább ezt az őrületes nagy nyomást, amit a hátunk mögött állók generáltak. Ez azt jelentette, hogy percenként kb. 2-3 embert kísértek ki a színpad alatt/mellett, ezért mi azt gondoltuk, hogy Rihanna azért késik, mert – kiindulva sok Anti koncertjéből – a színpad mellől kezdte volna a Stay című dalával, csak hát a folyamatos rosszullétek és kísérgetések miatt nem tudott időben kezdeni. Persze ezzel párhuzamban rögtön jöttek a rosszmájú találgatások is az interneten, miszerint direkt csinálta, mert leszarta a magyar közönséget VAGY mert épp füvezett VAGY mert azt sem tudta milyen rendezvényen van VAGY mert egy kis csitri. Nos, meg nem erősített információk szerint a késés egyik fő oka rádiófrekvenciás zavarok voltak, melynek következtében nem tudták elkezdeni a koncertet időben.

A másik fő probléma az internetezők (szándékosan írom azt, hogy „internetezők”, mert a negatív kommentek 95%-a azoktól jött, akik OTT SEM VOLTAK, vicc) számára az, hogy Rihanna az egész műsort végig playbackelte. Ez egy nagybetűs H A Z U G S Á G! Az igazság: a pörgősebb dalainál a refrénnél volt félplayback, egyébként pedig nem, a három (2 nő, 1 férfi) vokalista erősítette Rihanna hangját.

A harmadik probléma az volt, hogy az énekesnő többször lement a színpadról 5 percekre. ÖT? Valakinek nagy problémái vannak az időérzékkel, ugyanis max. 1.5-2 perces volt az a távollét, és akkor sem az üres színpadot néztük, hanem különböző koreográfiákat láthattunk, amit a nagyon tehetséges táncosok mutattak be 1-1 dal között.

A negyedik probléma az volt, hogy Rihanna sokszor énekeltette a közönséget. HÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚHA! Ez aztán a hatalmas nagy világrengető probléma! Ahelyett, hogy örülnénk annak, hogy bevonta a közönséget is (ellenben például Siával), nem, ebben is megtalálta a magyar társadalom a hibát. Tipikus. 🙂

Az ötödik probléma az volt, hogy Rihanna miért az Anti dalokat erőltette a koncertjén. Nos, mint ezt fentebb is írtam, ez az Anti turné egyik állomása volt fesztivál keretein belül, amiben a dalok listája nem változott, így akik nem ismerték a legújabb korongját, azoknak volt 3-4 olyan dal, amit nem ismerhettek, mert nem folyt a csapból, úgy mint például az Only Girl. Ilyen téren részben egyetértek a problémázókkal, mivel én is azon az elven vagyok, hogy mivel fesztivál volt, ide más dalokat is hozhatott volna, amelyek jobban ismertek és bulizósabbak.

A hatodik probléma az volt, hogy nem öltözött át Rihanna egyszer sem. Ezt nem is boncolgatom, szerintem ez a legszánalmasabb „probléma”.

A hetedik probléma a személyes kedvencem: Rihanna azt hitte, hogy Bukarestben van Budapest helyett, mivel a román O-Zone Dragostea Din Tei c. dalát játszotta le. Uram teremtőm, emberek! Az T.I. és Rihanna közös Live Your Life c. száma, amelyben a refrén a román banda örökzöld klasszikusának a részlete. Alább megnézhető a videó.


Összességben az emberek azt várták, hogy Rihanna kiáll a színpadra és mint a himnuszt, minden egyes dalát úgy énekli el, hogy minden hang a helyén van és 12x átöltözik, csak mert na, a magyarok elvárják tőle. De nem, el kell keserítsek mindenkit: Rihanna nem csak kiáll a színpadra és elénekli a dalait, hanem bulizik is egyszerre, mégpedig a közönséggel. Folyamatos kapcsolatot ápol a nézőkkel, a rajongókkal, és jól érzi magát. Aki ebben csalódott, az így járt sajnos, én és a sok ismerősöm, akik nem csak a magyar média által megírt ostobaságok alapján ítélkeznek, valójában tudják, hogy ez egy teljesen korrekt koncert volt, ugyanolyan, mint amit bárhol máshol nyújtott, csak sokan azt felejtik el, hogy ez „csak” egy fesztiválkoncert volt, nem pedig egy arénás koncert jobb körülményekkel.

SIA

A most 40 éves énekesnő első lemeze majd’ 20 éve jelent meg, soha semmi mással nem foglalkozott, csak az előadóművészettel.

Korábban alkohol és drogfüggő volt, amely testileg és lelkileg is megviselte őt. Két évvel ezelőtt sikerült kijózanodnia, és önmagával sem volt már ekkor megelégedve. Feltette magának a kérdést, hogy vajon mi hiányzik a pop bizniszből: a rejtély. Ez az oka annak, hogy az elmúlt két évben már nem ő, hanem Maddie Ziegler táncos kislány szerepel klipjeiben, és élő fellépésein is inkább másokra ruházza a színpadi show terhét, mint magára.

Nemrégiben adta ki legújabb korongját, a This Is Actinget, melyről a Cheap Thrills még most is uralja sok országban a slágerlistákat, Magyarországon is nagyon közkedvelt énekesnő lett az elmúlt 2 év alatt. Így teljesen jogos volt a Sziget szervezőitől az, hogy elhívták őt, hisz garantált volt nála is a teltházas előadás. Így is lett. Mégis sokan panaszkodnak. Miért is?

Első probléma az volt, hogy sokan furcsállották azt, hogy Sia (aki egyébként 15-20 percet késett) a sötétből egyik pillanatról a másikra köszönés vagy bármiféle intro nélkül elkezdett énekelni. Ez a produkciójának a része volt, Sia egy kész előadást hozott oda. Ezt sokan sajnos nem értették meg.

Második probléma az, hogy rengetegen elkezdték mondogatni, hogy „ahhhh, végig plabackelte ez is, mint Rihanna az egész show-t”. Gyerekek, hallottátok már Siát énekelni? Nem vettétek még észre, hogy (szinte) ugyanolyan élőben is mint az albumain? Lehet ócsárolni Siát (bár nem értem meg), de hogy a hangja az kifogásolhatatlan, az tuti biztos!

Harmadik probléma az, hogy felkerül a YouTubera egy „Tömegesen hagyták ott Sia koncertjét a Szigeten” videó, melyet megnézve csak egy kérdésem van: hol az a tömeg, amelyik otthagyja a koncertet? Nincs. És lehet meglepő leszek most: ahol én álltam, ott sem sétált el előttem senki, hogy „jaj, de szar, elmegyek”.

A negyedik probléma az volt, hogy unalmas. Ezt mindenki döntse el maga: Sia végig egy helyben állt, csak a ruhái változtak olykor-olykor, egy előre felvett kisfilm alapján másodpercre pontosan (többnyire) elevenítették meg a táncosok a képernyőn látottakat a színpadon. Rihannánál az volt a probléma, hogy rázza a seggét, Siánál pedig az, hogy egy helyben állt. A magyaroknak semmi sem jó.

Az ötödik probléma az volt, hogy nem kommunikált semmit a közönséggel Sia. Ez valóban zavaró volt picit (valljuk be, jól esik a szívünknek, ha egy világsztár legalább egyszer azt kiabálja, hogy „BUUUUDAAAPEEEESSSTTTTTT”), viszont tekintve a koncepciót (paróka, kisfilm, táncosok) ez egy művészi előadás volt, amiben szinte tényleg csak egy dolgot lehetett élvezni: Sia csodálatos énekhangját. Akinek ez kevés volt, az rossz rendezvényre váltott jegyet, mert ez sem kellett volna újdonság legyen az emberek számára, hisz Sia ILYEN. Egy művész.

Annyit viszont aláírok, hogy lehet, hogy Sia nem volt a legjobb ötlet a késő órákba tenni (ő volt az utolsó nagyszínpados fellépő hétfőn), ám egy ilyen produkció világosban lehet, hogy nem váltott volna ki ekkora érzelmi löketet.

Rihanna és Sia két teljesen különböző produkcióval állt a Sziget színpadán, mégis úgy gondolom, hogy ami Rihannánál nem tetszett az embereknek, azt Sia ellentétesen csinálta, ám az sem tetszett a magyarok többségének. Kérdem én: lehet, hogy a hiba a hozzáállásban van? Szerintem igen.