Jövő héten kezdetét veszi az Eurovíziós Dalfesztivál! Kattints bővebb infókért!

Idén kerül megrendezésre a 61. Eurovíziós Dalfesztivál a svéd fővárosban, Stockholmban. A versenyt a svéd Mans Zelmerlöw repítette Svédországba Heroes című dalával, amellyel megnyerte a tavalyi versenyt. (Svédország egyébként nemrég, 2012-ben is megnyerte a Dalfesztivált.)

Évek óta a verseny egy mottót és egy logót is kap, amely köré az az évi verseny arculatát, hangulatát építik. Idén a logó egy pitypang lett, a mottó pedig „Come Together”, azaz „Jöjjünk össze”.

A versenynek a 16.000 férőhelyes Ericsson Globe Aréna adja majd a helyszínt, ahol az elmúlt hetekben felépítették a színpadot és a Green Room-ot, és ahol e hét folyamán már a próbák is megkezdődtek.

Az első elődöntőre május 10-én (kedden), a második elődöntőre május 12-én (csütörtökön), a döntőre május 14-én (szombaton) kerül sor.
Freddie május 10-én (kedden), az első elődöntőben képvisel majd minket Pioneer című dalával és negyedikként lép majd színpadra. A műsort a DUNA Televízió sugározza mindhárom napon, 21:00 órától (a kommentátor Gundel Takács Gábor lesz). Ezt megelőzően a DUNA Televízión látható lesz az Elővízió, az Eurovíziót felvezető műsor.

A két elődöntő során 18-18 ország méretteti meg magát, akikből 10-10 jut majd be a szombati Döntőbe. Minden évben automatikusan döntős országok Franciaország, Spanyolország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Németország, illetve az előző évi nyertes (jelen esetben) Svédország. Az előadók fellépési sorrendjét a házigazda svéd televízió producerei alakították ki.

A videón Freddie első próbájából, fellépőruhájából, színpadképéből láthatunk egy kis ízelítőt. Freddie – aki vasárnap utazott ki a magyar csapattal Stockholmba – a LED padlózatnak köszönhető repedező izzó láván fogja előadni a dalt. A fények vörösek, a háttérvokálok jobbak, mint A Dalban. A vokalisták a színpad bal oldalán állnak a háttérben, világító botok nélkül, jobb oldalon megmaradt a dob. Később a vulkán-téma fényes örvénylő galaxissá változik. Hasonló a produkció A Dal 2016-ban megismerthez, kíváncsian várjuk.

A versenyen 42 ország vesz részt az eredetileg tervezett 43 helyett, ugyanis Romániát kizárták a versenyből. Érdekesség, hogy Ausztrália ismét részt vehet a megmérettetésen (annak ellenére, hogy elméletileg csak tavaly engedélyezték részvételüket a 60. jubileumi versenyre való tekintettel), illetve Ukrajna (aki eddig az országban zajló háborús helyzetre való tekintettel nem tudott részt venni) visszatér. Visszatérő országok még Bosznia-Hercegovina és Horvátország.

Az idei verseny folyamán a szavazási rendszer is megváltozik, erről bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz), illetve Magyarországra is megérkezik az Eurovíziós életérzés, ugyanis az MTVA közös Eurovízió nézést és bulit rendez a KIOSK-ban az első elődöntő és a döntő előtt. Ezen kívül a Döntőben Magyarország pontozásánál, amikor is a magyar pontbejelentő élőben mondja el a magyar nézők pontszámait, végre nem egy digitális Budapest kép előtt fog állni, hanem a magyar eurovíziós parti keretein belül jelentkezik be élőben. 🙂

Győzelemre esélyesnek tartják Oroszországot, Franciaországot, Spanyolországot és Horvátországot. Magyarországot a 10. helyre várják.

Az első elődöntő dalaiból az alábbi videóban hallgathatsz meg rövid részleteket (a műsor folyamán is ebben a sorrendben lépnek majd fel az előadók):

A második elődöntő dalaiból az alábbi videóban hallgathatsz meg rövid részleteket (a műsor folyamán is ebben a sorrendben lépnek majd fel az előadók):

A döntő dalaiból az alábbi videóban hallgathatsz meg rövid részleteket:

Sok sikert kívánunk Freddie-nek és a magyar csapatnak!