Moldova duettre kérte fel az Eurovízióról kitiltott román énekest

A moldáv televízió lehetőséget ajánlott Ovidiu Antonnak egy héttel a próbák kezdete előtt: csatlakozzon Lidia Isac-hez, Moldova képviselőjéhez.

Ovidiu Anton, a román énekes részvételét pénteken tagadta meg az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon, hivatkozva a román televízió felhalmozott adósságára. Az EBU értesítette a román kormányt, azonban a tartozást a kitűzött időpontig sem sikerült rendezni. Románia bár nemzeti válogatót is tartott (így került kiválasztásra Ovidiu), a versenyzőt mégis kizárták a versenyből, illetve a román televíziótól is megtagadták az eurovízió sugárzásának jogát. Ezt azt jelenti, hogy a románok legfeljebb interneten követhetik majd a műsort, és szavazni sem tudnak majd. Az énekes egyébként promóciós turnékon is részt vett, már az utazásra és az egy hét múlva kezdődő próbákra készült.

Románia és Moldova régóta kölcsönösen sok pontot adnak egymásnak a verseny folyamán. A moldáv televízió Ovidiu Antont április 25-én felkérte, csatlakozzon Moldova képviselőjéhez, Lidia Isac-hez, énekeljék el duettben Lidia dalát:

Ovidiu facebook oldalán utasította el a kedves gesztust:

„Meghajolok moldáv testvéreink előtt, ez egy rendkívül kivételes gesztus tőlük… Tudom mennyi energiával jár a felkészülés és mennyire fontos ez egy előadó karriere során, éppen ezért nem szeretném semmilyen formában befolyásolni Lidia fellépését.”

Bízunk benne, hogy a román televíziónak minél hamarabb sikerül rendeznie adósságait.