Zéró Gravitáció

Egy éven belül már a második albuma jelent meg Lorenzo Fragolának, amellyel – akárcsak az elsővel – azonnal az olasz toplista élére is került. Az áprilisban még csak 21. évét betöltő szicíliai énekes 2014-ben az olasz X-factor nyolcadik szériáját nyerte meg.

Fragolát édesapja zongorázása ösztönözte a zene iránti érdeklődésre, amely hamar a szenvedélyévé vált. Ötödikesként kezdett el zeneórákra járni és kórusban is énekelt. Később egy tanára, aki észrevette dalszerzői ambícióit, azt tanácsolta neki, hogy csak kövesse a ’belső hallását’ és komponáljon. Fragola ekkor kezdett el dalokat írni, de szerzeményeit sokáig inkább megtartotta magának. Tizenhét évesen lépett először színpadra, amikor két iskolai előadáson vett részt, amelyeket a helyi színházban adtak elő.

2013-ban Fragola jelentkezett az X-Factor válogatására, ahonnan nem jutott tovább. Egy évvel később ismét ott volt, és akkor már nemcsak sikeresen tovább jutott, hanem első is lett, a nyereménye pedig Sony-szerződés volt. Ebben a műsorban debütált saját dala, a ’The Reason Why’, amely rögtön az olasz dallista első helyére ugrott, öt nap alatt vált aranylemezzé, később pedig dupla platinává.

2014 végén, az X-factort követően megjelent ’EP’ albumán saját szerzeménye mellett, a műsorban is előadott számok közül helyet kapott a Green Day ’Good Riddance’, James Arthur ’Impossible’ és Domenico Modugno ’Cosa sono le nuvole’ c. dalának feldolgozása.

Fragola tavaly februárban, a sanremói dalfesztiválon a ’Siamo uguali’ című szerzeményével indult. Szövegírásban X-factorbeli mentora, az olasz rapper Fedez, zeneszerzésben pedig Fausto Cogliati volt a társa. Habár maga a dal elérte a platina státuszt, a versenyen a tizedik helyen végzett.

Egy hónappal később megjelent Fragola bemutatkozó albuma, az ’1995’, amely rögtön az első helyre került az olasz album-listán. A lemez tizenhárom dalából hét angol nyelvű, közte David Guetta ’Dangerous’ című számának feldolgozásával. Hat dalnak társszerzője Fragola, a ’Who Am I’-nak pedig egyedüli alkotója. Az albumon szerzőként közreműködött többek között az olasz énekes-dalszerző Nek, valamint Rebecca Ferguson és Tom Odell angol énekes-dalszerzők. Erről a lemezről még a ’# Fuori c’è il sole’ című dal érte el a dupla platina minősítést.

  1. június 29-én, a római ’Palazzo dello Sport’ aréna adott otthont a ’Fragola al cinema’ című show-nak, amit élőben közvetítettek 180 olasz moziban. A műsor egyfajta előzetese volt Fragola első koncertturnéjának, ami ősszel kezdődött és valamennyi helyszínen teltházas volt. Az arénában Francesca Michielin (a 2011-es X-factor győztese, idén Olaszországot képviseli az Euroviziós Dalfesztiválon), Rocco Hunt (olasz rapper, a 2014-es sanremoi dalfesztivál nyertese), Chiara (a 2012-es X-factor győztese) és Nek voltak a vendég előadók.

Fragola 2015-ben megkapta az MTV Italian Music Awards díját a ’Legjobb Új Művész’ kategóriában, valamint a MEDIMEX (a Földközi-tengeri régió Zenei Expója) elismerését is a ’Legjobb Debütáló Album’ kategóriában.

Idén februárban Fragola másodszor is indult a sanremói dalfesztiválon, ahol az ’Infinite volte’ című szerelmi balladájával az ötödik helyen végzett. Második albuma, a Zero Gravity rögtön az olasz album-lista első helyére került. A nemzetközi pop-funk és elektronikus zenei irányzatokhoz igazodó lemezre tizenegy dal került, a deluxe verzióra három bónusz, plusz egy DVD. A 14 dalból már csak három angol nyelvű, a bónuszok között pedig az Embrace ’Gravity’, valamint Francesco De Gregori ’La donna cannone c. dalának feldolgozása szerepel. Valamennyi saját dal társszerzője is Fragola.

Nora Schneider