Freddie ‘A Dal 2016’ legnagyobb esélyese

Elérkezett A Dal 2016 döntőjének hete, amely azt jelenti: ezen a szombaton kiderül, ki képvisel majd minket a májusi Eurovíziós Dalfesztiválon.

Freddie nagy várományosa a showműsornak már a kezdetek óta a Kállay Saunders Band és Oláh Gergő mellett. Végeztünk egy kis statisztikaelemzést, kutatást:

Az utóbbi időben igazi hype kezdődött Freddie és Petruska körül. Petruska elnyerte „A Dal Felfedezettje” díjat, Freddie dalszövege pedig „A legjobb dalszövegnek” járó díjat. Ezen kívül ők ketten voltak a zsűri kedvencei is. Míg Petruska őszinteségével, intellektuális előadásmódjával, egyediségével lehet nagy esélyese a döntőnek (gondoljunk csak ByeAlexre, ugyanis talán vele tudnánk legnagyobb párhuzamot vonni), addig Freddie a női szívek megdobogtatója, a dala pedig egy igazi Eurovízióra való, erős, igényesen kivitelezett dal univerzális üzenettel.

Ne feledkezzünk meg Vásáry Andréról sem, aki igazi fesztiváldallal rendelkezik és a 2013-as román Cezar mintájára megmutatja milyen az, amikor egy férfi énekel magas hangon. (Azt se feledjük, hogy szintén a zsűri egyik kedvence.) Rajta kívül még Oláh Gergő és a Kállay Saunders Band is trendi, mai dalokkal rendelkezik, és a színpadképük sem elhanyagolható.

Mivel a döntő során a bejutott 8 produkcióból a zsűri választ ki 4-et, így a zsűri eddigi véleményei és pontjaik alapján a következő produkcióknak van esélye a TOP4-be jutni (amelyből majd mi, a közönség választjuk ki azt az 1-et, aki képviselhet majd minket):

Freddie – Pioneer
Zsűri pontjai: 38 Közönség pontjai: 9 | Összesen: 47

Petruska – Trouble in my mind
| Zsűri pontjai: 36 | Közönség pontjai: 7 | Összesen: 43

Parno Graszt – Már nem szédülök
Zsűri pontjai: 36 | Közönség pontjai: 6 | Összesen: 42

Vásáry André – Why
| Zsűri pontjai: 36 | Közönség pontjai: 6 | Összesen: 42

Oláh Gergő – Győz a jó
Zsűri pontjai: 35 Közönség pontjai: 7 | Összesen: 42

Kállay Saunders Band – Who We are
Zsűri pontjai: 33 Közönség pontjai: 8 | Összesen: 41

Szinte már borítékolható, hogy a zsűri két kedvence, Petruska és Freddie be fognak jutni a Top4-be. Rajtuk kívül a zsűri listáján Vásáry André és Oláh Gergő következik, akik a zsűri véleménye alapján Eurovízióra való dallal rendelkeznek, ellenben a Parno Graszttal, akik nem (és ezt szintén hangoztatta a zsűri a műsor során). Kérdés még, hogy a Kállay Saunders Band-et (Kállay Saunders András 5. eurovíziós helyezése után) elég bátrak lesznek-e beszavazni a top4-be, és ha igen, André vagy Oláh Gergő dalának helyére kerül majd be? Tavaly Wolf Kati örvendhetett nagy szimpátiának „Ne Engedj El” c. dalával a közönség részéről, melyet a zsűri végül NEM rakott top4-be (ezzel lehetőséget biztosítva más előadónak, hogy képviseljen minket (?)).

A Közönségszavazatokat figyelembe véve egyértelműen Freddie produkciója volt a legmegnyerőbb Magyarország számára. Eurovízió 2016: Freddie? Eurovíziós Dalfesztivál Magyarország 2017? Hamarosan kiderül. 🙂