X-faktorból a filmvilágba

Az olasz X-faktor legutóbbi szériájának nyertese, Giosada a várakozások ellenére döntött úgy, hogy nem a San Remo-i dalfesztivál lesz karrierje következő állomása. Merészebbet lépve, egyenesen a film világában mérettetti meg magát, de nem egy kasszasikernek ígérkező alkotásban. Az első filmes Fabrizio Pastore szürreális hatású művében, a ’Dove chi entra urla’-ban alakítja a főszereplőt. Az elgondolkodtató történet egy fiatalemberről szól, aki jobban kedveli a fantázia világát a valóságnál, és emiatt talán az egész világ számára csupán egy tévedésnek tűnik. Priso végül megtalálja majd azt a helyet, ahol kiüvöltheti magából a szorongásait és frusztrációit.

A 26 éves Giosada, azaz Giovanni Sada zenész családban nőtt fel, és hét évesen kezdett el énekelni. Nem is meglepő, hogy alig kezdte el az egyetemet, már ott hagyta és inkább a zenére összpontosított. Beutazta Európát, miközben kifutó fiúként is dolgozott, majd egy színtársulathoz csatlakozott. Első zenekarának, a punk-rock No Blame-nek két albuma jelent meg, 2008-ban és 2010-ben.

Két évvel később, a hardrock-punkot és metált játszó Waiting for Better Days nevű bandájával egy független olasz lemezcégnél jelent meg lemeze. 2013-ban pedig a Barismoothquad frontemberévé is vált, amelynek 2014-ben jelent meg első albuma. A zenekaraival együtt Giosada ismét körbeutazta Európát.

Az igazi áttörést azonban 2015 hozta el Giosadának. Az X-faktor meghallgatásán a Depeche Mode slágerét, a ’Personal Jesus’-t adta elő olyan egyedien, amivel nemcsak messze jobb volt, mint az eredeti előadó, hanem ezzel bejutott a műsorba is. Habár később, az ötödik élő-show végén a zsűri szavazata mentette meg őt a kieséstől, végső győzelme őt igazolta.

Giosada az X-faktor középdöntőjében adta elő első önálló single-jét, az ’Il rimpianto di te’-t, amelynek társ-szerzője az olasz énekes-dalíró Pacifico és Alberto Tafuri. E balladisztikus dal kezdése magával ragadó, hangszerelése tökéletes, dallamvilága kellemes és persze rádióbarát. A számhoz készült videó letisztult egyszerűségével és látványvilágával üdítően hat. Giosada világszínvonalú énekes, akinek érdemes megjegyezni a nevét.

Giosada első szóló albuma a Sonynál jelent meg, amin a single-je mellett öt olyan dal stúdiófelvétele található, amelyet az X-faktorban adott elő. Közte a ’Love Me Two Times’ a Doors-tól és a ’Retrograde’ James Blake-től. Ezt remélhetőleg nemsokára egy valódi album követi, kizárólag saját számokkal – és az ígéretes ’Il rimpianto di te’ igényességével. Addig pedig a hamarosan az olasz mozikba kerülő filmből is érdemes megismerni Prisót, azaz Giosadát.

Nora Schneider