Megérkeztek a Sziget 2016 első fellépőinek nevei!

Egy rendkívül izgalmas Sziget előszelét hozzák a most bejelentett nevek. Bár a főműsoros előadók még nincsenek a sorban, a mostani csokor is érzékelteti, milyen változatos is a Szabadság Szigetének zenei felhozatala. Sziget 2016: hosszú évek óta újra szerdától szerdáig, azaz augusztus 10-től 17-ig.

Itt van mindjárt elsőként a Sigur Rós, a kultikus izlandi poszt-rock zenekar, amit először itt a Szigeten láthat a hazai közönség. Ráadásul Sziget egyik legkülönlegesebb koncertjét ígérik, hisz’ a Sigur Rós vadiúj látványvilággal és különleges, új dalokkal kibővített setlisttel vág neki turnéjának.

A grindcore, death metal és emo alapokból építkező Bring Me The Horizon idén megjelent ötödik nagylemezével, pályafutásuk legerősebb és legérettebb darabjával érkezik a Szigetre. A Billboard-lista második helyén nyitó új album a korábbihoz képest komoly iránymódosítást jelent a zenekar életében, érdemes lesz ezt élőben is megvizsgálni.

A Sziget zenei felhozatala gyakran rejteget olyan zenekarokat, melyek most indulnak a világhír felé. Ilyen lehet Írország titkos indie-pop favoritja, a Kodaline, mely az elmúlt pár évben került fel a könnyűzenei térképre. Idén februárban jelent meg második nagylemezük, minden eddiginél sikeresebb évüket épp egy teltházas brit turnéval zárják. A csapat a European Border Breakers Awards-on két díjat is bezsebelt s dalai több filmben és sorozatban is feltűntek, jövőre pedig a Szigeten tűnnek majd fel.

A finom elektronikával átszőtt, sodró lendületű, néhol monumentális, de ugyanakkor álmodozó indie- és szintipopban utazó M83 első magyar fesztiválja a Sziget lesz 2016-ban. Az M83 az elmúlt években leginkább filmzenékkel jelentkezett, de 2016-ban minden bizonnyal érkezik a hatalmas sikert arató – a világsláger Midnight City-t is tartalmazó – 2011-es Hurry Up, We’re Dreaming lemez folytatása is.

A hatalmas kritikai sikert arató Trouble után idén októberben megjelent második nagylemezével érkezik a Szigetre a páratlan hanggal megáldott, a világhírnév küszöbén álló John Newman, akinek 2012 májusában az egész világ megismerte a hangját a Rudimental drum’n’bass himnuszán, a Feel the Love-on keresztül, a bemutatkozó lemezét felvezető Love Me Again pedig végigtarolta a slágerlistákat.

Idei fantasztikus koncertje után visszatapsolta közönsége a Szigetre az elképesztő kisugárzású 27 éves dán énekes-dalszerzőt, Karen Marie Ørstedet, művésznevén -t, aki generációjának talán legérdekesebb előadója. Népszerűsége bőven kiterjedt a skandináv popzenei színtérről egész Európára és Amerikára, és természetesen a Sziget Fesztiválköztársaságra is.

Marcus Füreder ellenállhatatlan zenekara, a Parov Stelar az electro swing feltalálója, a nagy fesztiválok legbulizósabb kedvű bandái közé tartoznak. A csapat tagjai a hagyomány és a fejlődés gondolatát egyesítve, a jazz kultúra világból merített inspirációk és a legmodernebb elektronikus hangminták keresztezéséből állítják elő lendületes zenei darabjaikat, nem véletlenül tartoznak a modern osztrák könnyűzenei iskola legjobbjai és a hazai közönség top kedvencei közé.

A Naughty Boy művésznév egy 30 éves angol producer-zenész-dalszerző-DJ-t takar, aki fiatal kora ellenére rendszeres visszatérője a slágerlisták TOP10-es mezőnyének, producerként és saját, 2013-as bemutatkozó albumának kislemezeivel egyaránt. Eddigi legismertebb slágerén, a La La La-n Sam Smith közreműködött, de Hotel Cabana lemezén szerepelt még Wiz Khalifa, Ed Sheeran, a Bastille és Emeli Sandé is. Legfrissebb slágere a Beyoncé-Arrow Benjamin párossal közös Runnin’ (Lose It All). A magyar rádiókból is jól ismert Naughty Boy a Szigeten mutatkozik be elsőként a hazai közönségnek.

„Bár a nagy nevek még hátra vannak, úgy tűnik a „Sziget feeling” már önmagában sokat jelent az embereknek, hisz még a nevek ismerete nélkül, a jegyvásárlás kezdetének első 24 órájában a kiadható bérletek 25%-a már gazdára talált” – mondta Gerendai Károly.