Ezért halkítja le a Youtube a zenédet akaratodon kívül!

Épp Adele új, Hello című dalát hallgatom miközben békésen szívom az utolsó szál cigimet az erkélyen. Elérkezik a dal az utolsó refrénhez, a katarzis részhez, a lavinához, a cunamihoz, és ekkor ahelyett, hogy „berobbanna” az utolsó refrén, automatikusan halkabb lesz a dal. Pedig nem nyúltam a géphez! Nem én!

Bizonyára ti is tapasztaltátok az utóbbi 1-2 hét folyamán, hogy amikor youtube-on hallgattátok kedvenc dalaitokat, azok bizonyos pontokon automatikusan elhalkultak. Nem egy szellem húzta lejjebb a hangerőszabályzót titokban, és nem a gépetekkel van a gond.

Az iTunes Radio után most már a Youtube is lehalkítja az általa túl hangosnak vélt dalokat!

Bár a zenei producerek, dalszerzők önmaguk döntik el mi áll jól saját daluknak, mely ponton legyen az hangosabb, halkabb, a Youtube is úgy döntött, meghiúsítja ezeket az elképzeléseket, és ahol úgy tartja kedve, egy virtuális kéz szépen lejjebb tekeri a hangerőt, ezzel kiegyenlítve/egységesítve a dalt (átlagosan -13 LUFS-ra). Az újítás olyannyira működik, hogy a dalok zavaróan elhalkulnak, így a kedvenc részeink nem hogy ugyanolyan hangerővel szólnának, mint a dal túlnyomó része, azaz nem elrontva az élményt (ezzel még ki is tudnánk békülni), hanem már-már halkabban is!

A zenei producerek, dalszerzők önmaguk döntik el mi áll jól saját daluknak, mely ponton legyen az hangosabb, halkabb. Nyilván az általunk kedvelt popzenék túlnyomó része rendelkezik is olyan ponttal, ahol a zene berobban, és a hatás kedvéért a hangerő is emelkedik. És mi ezt élvezzük, szeretjük, és nem zavart ezidáig sem.

Reméljük, hogy azért a jövőben mellékelnek a szolgáltatáshoz egy ki-be kapcsoló gombot is! 🙂