Magyarország nem vesz részt a gyerek Eurovízión, Ausztrália igen!

November 21-én kerül megrendezésre a 13. Junior Eurovíziós Dalfesztivál, a rendes Eurovízió gyerek verziója. A verseny idén a #discover, azaz „felfedezni” mottót kapta, és Bulgária fővárosa, Szófia ad majd otthont neki.

Érdekesség, hogy a versenyt tavaly Olaszország nyerte, azonban a Junior Eurovízió során nem feltétlenül a nyertes ország rendezheti a versenyt a következő évben. 2011-ben rendezte először az előző évi nyertes ország a versenyt, azonban az Európai Műsorsugárzók Uniója választja ki a rendezésre alkalmas országot, így idén a tavalyi 2. helyezettre, Bulgáriára esett a választás.

Magyarország debütálására már néhány éve számítanak, azonban idén az MTVA közleményt adott ki, miszerint a közmédia átszervezése miatt nincs a magyar részvételre anyagi keret. Ellenben a rendes Eurovízió mintájára a Junior Eurovízióhoz is csatlakozik idén Ausztrália, így idén rekordszámú résztvevővel rendezik a megmérettetést.

Így tehát a verseny során 17 ország méretteti majd meg magát: Albánia, Ausztrália, Bulgária, Fehéroroszország, Grúzia, Hollandia, Írország, Macedónia, Málta, Montenegró, Olaszország, Oroszország, Örményország, San Marino, Szerbia, Szlovénia és Ukrajna.

Örömhír, hogy bár Ukrajna nem vett részt az idei 60. Eurovíziós Dalfesztiválon az orosz-ukrán háborús viszonyra hivatkozva, azonban dalt küld a gyerek Eurovízióra, illetve jövőre a 61. fesztiválon is visszatérnek! 🙂 A Junior Eurovíziós dalukat nagy esélyesnek tartják idén:

Ukrajnán kívül még Szlovénia, Albánia és Fehéroroszország dala is jó esélyekkel indul. A szlovén dal így hangzik:

Reméljük, hogy jövőre kis hazánk is képviselteti magát végre! 🙂