JONI őszintén beszél karrierjéről és új daláról: ,,Mindent egyedül kellett csinálnom.”

jonii

JONI, akit ,,A Dal” című műsorból, rádiókból ismerhetjük, az idei Musicdaily Hangja Szakmai zsűrijének tagja őszintén beszél karrierjéről. A Balatonfüredi származású énekesnő Waterfall című dalával tört be a köztudatba, nemrég azonban két új dalt is megjelentetett.

A Dal döntőjéhez vezető út

JONI szülei a 70-es években költöztek Stockholmba, ahol 1989-ben megszületett Johanna Toth.  Már 12 évesen haladó balett órákra járt, és igen nagy érdeklődést mutatott a musicalek iránt, majd felvették Stockholm akkor még egyetlen művészeti tagozatos gimnáziumába.

Tanulmányait először egy klasszikus zenét oktató intézményben, majd Svédország legjobb művészeti iskolájában folytatta.  Több éves ének-, dráma- és szigorú tánctechnikai tanulmányok után Joni Londonba költözött, hogy megtalálja saját stílusát. Londonban utcazenélt, open mic-esteken és kocsmákban lépett fel.

Az egyik legismertebb szórakoztatóipari cég, a 2entertain fedezte fel és szerződtette szállodai fellépésekre. Néhány évet töltött Cipruson, Lanzaroté-n és Törökországban, majd elhatározta, hogy jelentkezik a Dalszövegírók Akadémiájára. Sikeres felvételi után itt fedezte fel őt Anders Bagge (A Sweden´s Idol tehetségkutató műsor zsűritagja, és Celine Dion, Britney, Madonna, J-Lo szövegírója).

„Egyszer csak bejött a stúdiómba, leült és a telefonját kezdte babrálni, míg én csöndben vártam, végül egy örökkévalóságnak tűnő idő múlva megkérdezte, hogy mikor kezdem el a gyakorlatomat a stúdiójában, és hogy kit viszek magammal. Azt hittem, viccel.”

Néhány hónap múlva megkereste Jonit a budapesti Universal Music, ahol felajánlottak neki egy gyakornoki állást.

„Mindig is szerettem volna a magyar nyelvtudásomat fejleszteni, és a számaimat itt kiadni, így régi álmom válhatott valóra”.dgBLGr4Q3tRjf3ErGP8NoXgGvg3A_kjUl44P9ll6Pq0,4JYNpg0AXDt7-e7zzM116tKt3RCMzufLCztNIVkmdao

Ezután viszont valami teljesen hihetetlen dolog történt. Beküldte ”Waterfall” című dalát az MTVA-nak, de aztán nem sokat foglalkozott a dologgal. Kisebbfajta sokk érte, amikor felhívták a műsortól:

„Rekordszámú jelentkezőtől kaptak az idén dalokat, de engem is beválogattak az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi versenye, A Dal versenyzői közé!

Komoly gondot okozott azonban, hogy mindent egyedül kellett csinálnia, amitől elveszettnek és kiégettnek érezte magát.

„A TV-ben nem látszik, mennyi munka van a 3 perces fellépés mögött. A legtöbb művésznek saját menedzsere, lemezkiadója, PR-stábja, ruhatervezője, koreográfusa, zenei igazgatója, szponzora, sőt még saját asszisztense is van. Nekem viszont mindent egyedül kellett csinálnom. Szerencsére sok segítséget kaptam a budapesti barátaimtól, akik támogatása nélkül biztos nem tudtam volna nyugodtan kiállni a színpadra”.

A „Reverse The Rain” című szám története

Miután bekerült a döntőbe, ahol Kállay Sanders András lett az első, Joni odament Király Lindához, akivel korábban még soha sem beszélt, és megkérdezte, nem akarna-e írni vele egy dalt. Legnagyobb meglepetésére pozitív választ kapott!

„Korábban már írtam egy számot a Unique együttes tagjával, Kovacsis Ádámmal, és úgy tűnt, hogy ha Király Lindát és a Unique énekesét, Dr. Völgyesi Gabit is bevesszük, akkor abból tökéletes csapat születhet.”

„Én úgy nőttem fel, hogy mindkettőjük zenéjét hallgattam, és feltörekvő dalszerzőként nagy megtiszteltetést jelentett, hogy Magyarország legjobb művészeivel közösen írhatok zenét.“

Linda kocsijával mentek a Unique stúdiójába, és az úton beszélgetni kezdtek a versenyről.

„Sokszor voltam már támadások kereszttüzében, amikor tönkre tehettek volna a cikkek és a rosszindulatú kommentek. De mindig talpra tudtam állni, és ez volt az, ami aznap végig inspirált.”

JONI a „Reverse The Rain” demo-változatával tért vissza Svédországba. A számot lejátszotta a Dalszerzők Akadémiájának egyik konzultációs óráján, amelyen Linnea Deb, a 2015-ös Eurovíziós dalfesztivál győztes dalának, a „Heroes”-nak a szerzője is jelen volt.

„Emlékszem, hogy Linnea az egész osztály előtt megkérdezte, miért nem adom ki ezt a dalt? Akár Rihanna-nak is írhatták volna!

„Azonnal tudtam, hogy nincs visszaút. Meg kell csinálnom ezt a számot, mert túl sokat jelent számomra ahhoz, hogy másnak adjam.”

Tanulmányai befejezése után JONI Los Angelesbe költözött, hogy dalokat írjon.

„Körülbelül egy évig dolgoztam a Reverse The Rain szövegén, mert sosem érzem úgy, hogy egy szám 100%-ig kész lenne”.

„Mivel dalszerzőként és előadóművészként sokat utazom, mindig magamnál tartom a mikrofonom. A második versszakot reggel 7-kor egy garázsban vettem fel Los Angelesben, Hollywood északi részén, a refrént Budapesten, a háttérvokált pedig Stockholmban”.

REVERSE THE RAIN COVER_1_1A video 2015 júniusában jelenik meg. Stockholmban, JONI szülővárosában forgatták egy régi hangszerboltban, ahol JONI-nak lehetősége nyílt kipróbálni egy gitárt, mely egykor Elvisé volt.

Most, hogy JONI a legjobb kritikákat és díjakat kapta Hollywoodban, úgy érzi, mindenre felkészült.

„Mindegy, hogy hol járok, tudom, hogy honnan indultam. Innen, Európa szívéből, vagyis Magyarországról.”

További sok sikert és eredményes karriert kívánunk az énekesnőnek! 🙂