Ez a dal nyerte meg az Eurovíziót idén!

sweden

A 60. Eurovíziós Dalfesztivált idén Bécsben rendezték meg, ahol először láthattunk 3 női műsorvezetőt a tavalyi győztes, az osztrák Conchita Wurst mellett. A kedden és csütörtökön lebonyolított elődöntők alapján a szombati döntőn 27 ország küzdhetett meg egymással a győzelemért. Szintén említésre méltó az is, hogy ez volt az első Eurovízió, amelyet Kínában is közvetítettek, illetve ez az első és egyben utolsó alkalom, ahol Ausztrália is képviseltette magát. Guinness rekord is lett, hiszen ez a zenei versenysorozat a leghosszabb, amelyet valaha leadtak a televízión keresztül.

A döntőt Conchita nyitotta meg a műsorvezetőkkel együtt, egy eddig nem hallott dallal, amelynek címe feltehetően az idei mottó, azaz „Building Bridges”. Ezt követően nem sokkal a 27 döntős ország fellépéseit láthattuk 2 órán keresztül, köztük hazánk képviselőjét, Boggiet is a „Wars For Nothing” című szerzeménnyel. A produkciók után ismét Conchita lépett fel 2 új dalával, a „We Are Untsoppable”-lel és a pörgős „Firestorm”-mal. Ezután érkezett el az idő az eredményhirdetésre, ahol 40 ország egyesével osztogatta ki pontjait a nevezők között.

Már a pontozás elején látható volt, hogy a 27 versenyző közül Olaszország, Oroszország és Svédország kapta a legtöbb szavazatot, azonban végig izgalmakban gazdag volt az eredményhirdetés, ugyanis folyamatosan ugráltak a dobogó lépcsőfokain. Végül 365 ponttal Svédországnak sikerült elhúznia Oroszország és Olaszország elől, ezzel mindenidők 3. legtöbb pontjával Måns Zelmerlöw és a „Heroes” lett az idei év győztese. A dalt egyébként sokan David Guetta „Lovers On The Sun” számához hasonlítják, amely miatt sok támadást is kapott. A hagyományokhoz híven, az énekes a show végén újra fellépett a színpadon.

Magyarország a 20. helyet érte el, 8 pontot kaptunk Észtországtól, 4 pontot Romániától és San Marinotól, 1 pontot pedig Franciaországtól, Németországtól és Csehországtól. Hazánk a legtöbb pontot Belgiumnak, Svédországnak és Ausztráliának adta. Érdekesség, hogy Finnországtól nem kaptunk egy pontot sem.