Ezek a dalok lehetnek a legesélyesebbek az Eurovízión idén

tumblr_nkit3yNTQB1s8alouo9_1280

Az előző évekhez hasonlóan az idei, szám szerint a hatvanadik Eurovíziós Dalfesztivál is érdekesebbnél érdekesebb előadókat és produkciókat tartogat számunkra Bécsben. A 2015-ös versenyt a tavalyi győztes, az extravagáns külsejű Conchita Wurst nyitja meg új dalával. Az osztrák előadó győztes dalán egyébként a magyar származású Johnny K. Palmerrel dolgozott együtt, így a „Rise Like a Phoenix” félig hazai siker is, hiszen magyar szimfonikus zenekar játszotta fel az alapot.

Idén több meglepő fordulat történt már: Ausztrália bejelentette, hogy versenyzőt fog küldeni a fesztiválra, valószínűleg első és utolsó alkalommal. Ezzel párhuzamban viszont Ukrajna az első versengése óta először fogja kihagyni a dalfesztivált. Összesen 40 ország fog megmérkőzni egymással. A két elődöntőre május 19-én és 21-én, a döntőre pedig május 23-án kerül sor.

Magyarország több hetes izgalom után végül „parfümös” Boggiet küldi, aki „Wars For Nothing” című számával megnyerte a nemzeti válogatót, A Dalt. A vélemények többnyire pozitívak, mondanivalójával sok embert meggyőzött, de vannak olyanok is, akik szürkének és unalmasnak tartják a produkciót, főleg a tavalyi indulónk, Kállay-Saunders András „Runningja” után, aki igen magasra tette a lécét ötödik helyezésével.

A titkos esélyes a barátainktól

Mint minden évben, idén sem maradunk meghökkentő előadók nélkül — ezúttal Finnország döntött úgy, hogy egy olyan bandát küld ki az Eurovízióra, akik biztosan tesznek arról, hogy az emberek felkapják rá a fejüket. Egy fogyatékkal élőkből álló zenekar kap esélyt 2015-ben arra, hogy bizonyíthassanak a világ előtt, hiszen a hazai versenyt, ahol 90%-ban a nézők döntenek, toronymagasan a Pertti Kurikan Nimipäivät nyerte meg „Aina mun pitää” című dalával. Duplán merész volt ez a döntés, hiszen az Eurovízión szinte mindig a balladák és a kis könnyed pop dalok érvényesülnek elsősorban, viszont ez a banda a hörgős metált képviseli, ami alaposan kilóg a megszokott Eurovíziós felhozatalból, de ezen a versenyen bármi megtörténhet, az is lehet, hogy Finnország rendezi a 2016-os fesztivált, a fogadóirodák szerint legalábbis a Top 5-ben fog végezni a produkció.

A fogadóirodák kedvence

No, de ki áll a fogadóirodák szerint az első helyen? Az a dal, amely tegnap este nyerte meg a hazai válogatót, a Melodifestivalent Svédországban. Hosszú hetek után végre kiderült, hogy a svédek Måns Zelmerlöw-t küldik a „Heroes” című dalával, habár a dal nyomokban emlékeztethet David Guetta és Sam Martin „Lovers On The Sun” számára, több zenei fórumon ezt a dalt tartják a legesélyesebbnek az idei felhozatalból. A színpadi produkció mellett sem mehetünk el, hiszen nagyon kreatív és egyben szerethető lett. Egyébként rekordot állított fel Mans ezzel a felvétellel, hiszen ilyen sok pontot még egy svéd induló sem kapott, a 2012-es győztes, Loreen és az „Euphoria” 268-at, ezzel szemben a „Heroes” 278-at tudott bezsebelni. Vajon ismét Svédország lehet a befutó?

A legjobb duettek

A „Goodbye To Yesterday” című dal fogja képviselni Észtországot májusban, Elina Born és Stig Rasta előadásában. A szám a 10 fős észt nemzeti döntőben nyerte el az emberek bizalmát, hogy ez a dal induljon a nagy megmérettetésre. Hangzásilag teljesen megállja a helyét ez a produkció, szinte biztosra vehető a magas helyezés.

Március 14-én tartotta Norvégia a nemzeti döntőt, a Melodi Grand Prix keretén belül, ahol egy hajszállal, de végül Mørland és Debrah Scarlett dala győzött, az „A Monster Like Me”. A szám erősségét tovább emeli a két énekes pozitív kisugárzása, amely még szerethetőbbé teszi az így is fülbemászó számot.

A hegedű varázsa

Fehéroroszország ezúttal egy tucatzenét választott ki még december végén: Uzari és Maimuna duóját küldik „Time” című szerzeményükkel Bécsbe. A dal különlegessége és fő „motorja” a csodálatos hegedűjáték, amely végigkíséri szinte a teljes zenét. Ugye emlékszünk arra, hogy 2013-ban egy olyan dal nyerte meg az Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek fuvolakíséret adja az alapját? Az „Only Teardrops” sikere után, akár most a „Time” is bizonyíthatja, hogy az instrumentális hangszereknek hatalmas erejük van, és gyorsan belopják az emberek szívébe (vagy inkább fülébe) magukat.

A furcsa hangzásvilág akár nyerő is lehet?

Az idei Eurovízión két olyan produkció is kilóg a sorból, amelyek új hangzásvilágot hoznak a már megszokott dallamok közé.

Az egyik a 18 éves belga induló, Loïc Nottet és a „Rhythm Inside”. A fiatal fiú második helyezést ért el a belga „The Voice” tehetségkutatón. Lenyűgöző előadásmódjával azonnal a közönség kedvence lett, vidám és mosolygós stílusa pedig csak hab volt a tortán. A Sony Music gondozása alatt szándékosan egy olyan számot készítettek el, amely nem tipikusan Eurovíziós, távol áll a versenytől. A „Rhythm Inside” talán Lorde stílusára emlékeztet, kicsit olyan, mint ha a „Royals” dalát összemixelték volna az Éhezők viadalában is felcsendülő „Yellow Flicker Beat”-tel. Mindenesetre az eredmény igen ígéretes lett, akik újdonságra várnak, azoknak erősen ajánlott ez a muzsika.

Lettország is egy izgalmas dalt választott ki a Supernova nevezetű nemzeti döntőjén, így Aminata és a „Love Injected” mutathatja meg, hogy mennyire magas helyezést tud elérni idén. A 22 éves énekesnő electro-R&B stílusú dalát teljes mértékben ő szerezte. Egyébként Aminata tavaly is próbálkozott már, ám akkor az „I Can Breathe”-szel csak az ötödik helyezést tudta megkaparintani.

Amikor a népi elemek modern hangzást kapnak

Izrael az elmúlt 4 évben egyszer sem jutott be a döntőbe, pedig szinte mindig nagyon erős dalt küldtek a versenyre. Ez idén sem történt másképp, Nadav Guedj képviseli Izraelt Bécsben. A „Golden Boy” egy mulatós, népi elemeket modern dallamokkal ötvöző szám lett. A keleti hangzás garantálja a balkáni és kaukázusi országok magas pontjait, így nagy eséllyel indulhat neki a versenynek.

Nagy-Britannia dalát a kritikusok nagyon csúnyán lehúzzák, több ismert lap szerint semmi esélyük a győzelemre, illetve soha nem küldtek még ki ilyen borzasztó felvételt. Az electro-swing hangzású „Still In Love With You” a retróduó Biancha Nicolas és Alex Larke dala, akik Electro Velvet néven indulnak a dalfesztiválon. Mivel Nagy-Britannia ott van a legnagyobb országok között, így ők automatikusan bejutottak a döntőbe, tehát a produkciót csak május 23-án láthatjuk majd, akkor fog kiderülni, hogy a kritikusoknak igazuk van-e?

Az olasz dal a legkeresettebb a Youtube-on 

Egészen tegnapig az olasz dal volt a fogadóirodák szerint a legesélyesebb arra, hogy megnyerje a dalversenyt. A háromtagú fiú formáció, a II Volo képviselheti Olaszországot „Grande Amore” szerzeményükkel, amelynek hivatalos videoklipjét már több mint 15 millióan megnéztek a Youtube-on, így ez a dal vezet toronymagasan a nézettséget tekintve. Nem csak hazájukban ismert a 3 énekes, Kínában, Oroszországban, de még Nagy-Britanniában is hírnevet szereztek már maguknak az évek alatt. A nagy ívekkel teli szám bizonyára előkelő helyen fog végezni a döntőben.

Örményország a népirtás 100 éves fordulójára alapoz

1915-ben másfél millió örmény vesztette életét erőszakos kitelepítések és mészárlások során a muzulmán vallású Oszmán Birodalomban. Az örmények meghurcolásának állítanak emléket Örményország Eurovíziós dalával, melyet egy hat fős, öt különböző kontinensről érkezett örmény csapat ad elő. A fő cél az, hogy a 100 év alatt felnőtt új generációval újra egyesítsék az örményeket. A mondanivalója miatt nagy esélyekkel vághat bele Örményország is a versenybe.

A cikket először a PartyPonty oldalán tüntettem fel!