MD L!VE: Paramore

Az MD L!VE e heti részében az amerikai pop-rock együttest, a 10 éve pályán lévő Paramore-t és annak legjobb koncertjeit vesszük górcső alá.

Írta: ParamoreHungary.com

Paramore Hungary Facebookon

A Paramore története akkor kezdett el íródni, mikor szülei válása után a 14 éves Hayley Williams 2002-ben Mississippiből a Tennessee állambeli Franklinbe költözött édesanyjával és két húgával. Az új helyen nehezen ment a beilleszkedés, hiszen a diáksereg már összeszokott volt, Hayley-t pedig kiközösítették. Folyamatos megaláztatás és gúny tárgya volt: frigidnek, sőt leszbikusnak tartották, mert nem járt el pasizni, mint osztálytársnői, akik nemcsak lelkileg, de fizikailag is bántalmazták. A beiratkozás után két héttel iskolát váltott. Édesanyja, a tanítónőként dolgozó Cristi Williams egy vallásos tanodába íratta lányát, ahol Hayley megismerkedett későbbi bandatársaival, az autodidakta módon zenét tanuló Zac és Josh Farróval, nemsokkal rá pedig szert tett Jeremy Davis barátságára is, akivel aztán együtt dolgoztak fel dalokat a The Factory együttesben, mely végül hamar feloszlott.

Hayley-nek már 12 évesen voltak dalai egy keresztény együttessel, a Mammoth City Messengersszel (amit 2013-ig sikerült titokban tartania!), emellett pedig reklám- és színházszerepekben is látható volt. 14 évesen leszerződtette az Atlantic Records, hogy popelőadót csináljanak belőle, de elvetette az ötletet, mert pop-punkot szeretett volna játszani a barátaival. A kiadó azután ment bele a dologba, miután látták őket élőben játszani… mindössze egyszer! A Paramore-t, melynek neve a paramour, azaz titkos szerető szóból ered, 2004-ben alapították meg.

Első albumuk készítése során nem tartották fontosnak a rádióbarát számok készítését. Az All We Know Is Falling 2005-ben jelent meg, mikor az énekesnő 16, a legfiatalabb tag pedig csak 14 éves volt. A lemez sikere mérsékelt volt a második koronghoz, a Riot!-höz képest, mely olyan slágereket szült, mint a Crushcrushcrush, a Misery Business és a That’s What You Get. Az album hamar platinalemez lett (1 millió eladás) az Egyesült Államokban.

Miután elkészítették a Twilight himnuszává váló Decode-ot, újabb turnéra indultak. 2008-ban kiadták a The Final Riot! koncert DVD-t. Zac Farro, a dobos még csak 16 éves volt. A bandatagok online végezték el a középiskolát, mivel a folyamatos turnézás miatt csak így volt rá módjuk.

A Grammy-nominált együttes harmadik lemeze a Billboard 200 második helyén nyitott 2009-ben, és olyan dalokat hozott, mint az Ignorance, a Playing God, a Brick By Boring Brick és a Glee, valamint Kelly Clarkson által feldolgozott The Only Exception. Egy évvel a kiadás után a Farro fivérek kiléptek a bandából, maguk után pedig egy durva, ócsárló búcsúlevelet hagytak, melyben kiteregették a banda szennyesét.

Az együttes 2011-ben piacra dobott egy limitált kiadású box-setet, a Singles Clubot, melyen négy dal volt megtalálható, köztük a Transformers 3. részének betétdala,  a Monster is. A formáció zenéjén már ekkor is érzékelhető volt egy enyhébb stílusváltás, mely előszele volt a tavaly megjelent negyedik lemezüknek, az önmagukról elnevezett Paramore-nak.

A self-titled korong a Billboard 200 első helyén nyitott, ezzel pedig maga mögé utasította Justin Timberlake-et és Brad Paisley-t is. A Paramore (album) megosztóra sikerült, hiszen stílusát tekintve az addig megszokott alternatív rock helyett a mainstream felé húzott. Legismertebb dalai a tavaly márciusban kiadott Still Into You és az idén januárban megjelent Ain’t It Fun.

Íme, a Paramore általunk vélt 10 legjobb fellépése az elmúlt egy évtizedből:

A Paramore Top 10 Legjobb fellépése

1. Crushcrushcrush – The Final Riot!

Miután az együttes második albuma, a Riot! platinalemez lett az Egyesült Államokban, turnéra indultak, majd koncert DVD-t készítettek The Final Riot! néven, melyen nemcsak a fellépések, de a korong készítésének pillanatai is megtalálhatók. A Paramore egyik legnépszerűbb kislemezként számon tartott Crushcrushcrush az egyetlen olyan erről a DVD-ről, mely hivatalosan is felkerült a kiadó YouTube-csatornájára.

2. Let The Flames Begin – BBC Radio 1’s Big Weekend

Hayley 17 éves korában írta a dalt, és az évek során egyre többet és többet adtak hozzá, sőt annyira szerették élőben játszani, hogy egy második részt is készítettek neki, mely Part II címen található meg a legújabb albumon.

A szám (és a BBC Radio 1’s Big Weekend-es fellépés) általában a rajongók egyik legnagyobb kedvencei közé tartozik, ami érthető is, hiszen a dal végéig rengeteg energia és érzelem szabadul fel a színpadon, melyre még az Oh, Father outro is rátesz egy lapáttal.

3. Misery Business – MTV Unplugged

2009-ben a Paramore fellépett az MTV Unplugged című műsorban, ahol többek között előadták egyik legnépszerűbb kislemezüket, a Misery Businesst is. Érdekesség, hogy a dal rengeteg videojátékban is megtalálható, többek között a Guitar Heróban is, melyben Hayley első nőként csatlakozott Kurt Cobain, Ozzy Osbourne és Slash mellé a játszható karakterek közé.

4. Use Somebody (Kings Of Leon cover)

A BBC Radio 1 régi szokása, hogy az általuk meghívott előadókat megkérik arra, hogy saját dalaik mellett adjanak elő egy feldolgozást is. A Paramore a Kings Of Leon Use Somebody című sikerszámát választotta, amit azóta se adtak elő többször.

5. Ain’t It Fun – Rock Am Ring

Nemsokkal a budapesti koncert előtt az együttes Németországban is adott két koncertet. Bár a Rock am Ring-es Ain’t It Fun alatt az énekesnő totál elfelejtette a dalszöveg egy részét, a több ezres tömeg táncolva énekelte helyette is. A dal kórusos részét egyébként nemrég középiskolásokkal adta elő az együttes (több alkalommal, más és más intézmények tanulóival). A számmal felléptek még az amerikai Voice fináléjában is, ahol Christina Aguilera állva tapsolt mentoráltjának és nekik.

6. Still Into You – Good Morning America

A Paramore (album) második kislemezeként kiadott dallal a zenekar konkrétan egy évig minden második tévéműsorban fellépett, hogy népszerűsítsék a visszatérő korongot. Conan O’Brien show-jában például a közönség soraiban ülők mindegyike páros jegyet kapott a soron következő turnéjuk egyik állomására.

A dalt Hayley a szerelmének, a New Found Glory Chad Gilbertjének írta, akivel immáron már több mint hat éve alkotnak egy párt.

7. Brand New Eyes Intro

Igaz, a harmadik album intróját az együttes stúdióminőségben nem készítette el, és élőben is mindössze csak 2009 és 2010 között játszotta, ennek ellenére a rajongók a legjobbak közt tartják számon. Az illúzióromboló dalt a banda dobosa, Zac Farro írta.

8. The Only Exception

A The Only Exception a Paramore egyik legszebb és legkülönlegesebb dala, legalábbis abból a szempontból, hogy a zenekar nagyon ritkán ír szerelmes balladákat. A szám egyébként eredetileg mindössze másfél perces lenne, de végül Hayley és Josh Farro meghosszabbították, ma pedig ez az egyik legnagyobb slágerük.

A koncerteken a dal alatt többször is történt leánykérés a színpadon, ám nekünk ez a kedvenc előadásunk:

9. Part II – iTunes Festival

Az iTunes Festivalt világszerte mindenki élőben követheti, és a koncerteket egy hónapig ingyenesen letöltheti bárki a iTunes Store-ból. A rendezvényen a Paramore is fellépett, ahol akkor másodszor adták elő a Part II-t, ami talán zúzósabb lett, mint maga az első rész, a Let The Flames Begin. A két dal között számos egyezés van a dalszöveget és az előadásmódot tekintve, de vannak annyira különbözőek, hogy a Parahoy!-on (az együttes luxushajóútján, melyre 2500 rajongót vittek magukkal) mindkét dalt előadták.


10. Anklebiters – Budapest Park

A Paramore tavaly először hazánkba is ellátogatott, ahol egy fergeteges show-t adott az itthoni rajongóknak. Mint minden egyes olyan koncerten, ahol előadják az Anklebiterst, itt is felkerültek a rajongók a színpadra, hogy együtt énekeljenek a bandával.

+1 Ignorance

Hayley-t Párizsban leszólította egy rajongó az utcán, aki megkérte, hogy énekelje el az Ignorance-t, amíg ő gitározik. Az énekesnő szívesen belement, és vigyorogva, bármiféle bemelegítés nélkül végigénekelte a slágert.

Paramore online:

Facebook
Twitter
Tumblr
Instagram

Cikksorozatunk előző részei: