MD L!VE: P!nk

Ezen a hétvégén a szókimondó, vagány és energikus énekesnőre, P!NK-re esett a választásunk.

livepinkcikk

Mond valakinek valamit az a név, hogy Alecia Beth Moore? És ha úgy mondjuk, hogy P!nk? Na ugye, így már mindenki ismeri!

Pink háromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, színész és dalszerző, akit 2000-től napjainkig a legsikeresebb énekesnők között tartanak számon.

Alecia Moore a pennsylvaniai Doylestownban született Judy Moore ápolónő és James Moore, Jr. katona lányaként. Szülővárosában nőtt fel ahol a Kutz Általános Iskolában, a Lenape Középiskolában és a Central Bucks West Középiskolában tanult. Édesapja mindig énekelt neki gitár kísérettel, ezért már akkor eldöntötte, hogy amikor felnő rocksztár lesz. A középiskolában csatlakozott első együtteséhez a Middlegroundhoz, amellyel sosem ért el különösebb népszerűséget.

Pink zenéjére nagy hatással bír Bette Midler, Janis Joplin, Steven Tyler, Kyisha Hunt, Jecyra Selvie, Tyriyona Bender, Madonna, Billy Joel, az Indigo Girls, Don McLean, 2Pac és The Notorious B.I.G. .

16 éves korában csatlakozott egy atlantai R&B együtteshez a Choicehoz. Az együttest a LaFace Records szerződtette le, mellyel 1996-ban elkészítették a Key to My Heart című dalt, mely a Kazaam című film egyik betétdala lett. A Choice készített egy albumot is, de miután feloszlottak az albumot sem adták ki. Az együttes feloszlása után Alecia szólóénekesként maradt a LaFace alkalmazásában, ahol megkapta a Pinkművésznevet.

Zenei karrierjét tekintve. 2000 áprilisában jelent meg Pink első albuma Can’t Take Me Home címmel, melynek producerei Babyface és Steve Rhythm voltak. Az album az USA-ban kétszeres platinalemez lett és világszerte 5 millió példányt adtak el belőle.

Kimásolt kislemezek:

There You Go

Most Girls

You Make Me Sick

 

2001-ben Pink, Christina Aguilera, Lil’ Kim és Mya közreműködésével feldolgozta a Labelle együttes 1975-ös dalát a Lady Marmalade-et. A dalért Grammy-Díjat kaptak a Legjobb Pop Közreműködés kategóriában.

2001 novemberében jelent meg második albuma Missundaztood címmel, melyet leginkább a rock stílus jellemez. Az albumról négy kislemez jelent meg: a Get The Party Started ,a Don’t Let Me Get Me, a Family Portrait és a Just like a Pill.

2002-ben Pink elindult első önálló turnéjára a Party Tour-ra.

2003-ban Pink felénekelte a Charlie angyalai: Teljes gázzal című film egyik betétdalát a Feel Good Time címmel, és emellett szerepelt is a filmben. Ez lett Pink első olyan száma, amely nem került be a Top 40-be a Billboard Hot 100-as listán. A Feel Good Time lett az első kislemez Pink harmadik, 2003.november 11-én megjelent albumának a Try Thisnek.

Kislemezek:

Feel Good Time

Trouble

God Is A Dj

Last To Know

A Trouble-ért megkapta második Grammy-díját a Legjobb női rockelőadás kategóriában és a Feel Good Time-ért jelölést kapott a Legjobb Pop együttműködés kategóriában. Az album népszerűsítése céljából Pink elindult második turnéjára a Try This Tour-ra

A negyedik album 2006 áprilisában jelent meg I’m Not Dead címmel, ami olyan világslágereket vonultat fel, mint a Who Knew, U+Ur Hand vagy éppen a Stupid Girls.

Az album egyik érdekesebb száma a Stupid Girls, melyben Pink kiparodizálja többek között Lindsay Lohant, Jessica Simpsont és Paris Hiltont. A Stupid Girls-ért Pink ismét Grammy-jelölést kapott a Legjobb Pop előadás kategóriában és nyert a Legjobb női popvideó kategóriában az MTV Video Music Awards-on. Egy másik kislemeze az Indigo Girlssel készült Dear Mr. President, amely egy negatív üzenet az USA akkori elnökének George W. Bushnak. Az albumról még kislemez formájában megjelentek a Nobody Knows, a Leave Me Alone (I’m Lonely) és a Cuz I Can című dalok, amelyek inkább Európában és Ausztráliában lettek népszerűek.

Pink 2008-ban Carey Harttal való válása után kezdte el új albumának munkálatait.

2008. augusztus 18-án jelent meg az új album első kislemeze a So What, amely Pink eddigi legsikeresebb szólószáma lett. Ezzel tudta először vezetni az amerikai Billboard Hot 100slágerlistát, és ezen kívül a világ valamennyi nemzetközi slágerlistáját.

2009. február 24-én kezdődött Pink negyedik lemezbemutató turnéja a Funhouse Tour, melynek keretein belül az USA-ban, Ausztráliában és Európában (többek között Magyarországon) járt.

Az album további kislemezei:

Sober

I Don’t Believe You

Please Don’t Leave Me

Glitter In The Air

 

Pink 2010 őszén kiadta legelső válogatás albumát a Greatest Hits… So Far!!!-t. 2 új kislemezt is kiadott rá. Az első kislemeze a Raise Your Glass listavezető lett 1 hétig az Egyesült Államokban, a másik kislemez a Perfect ami 2. helyig jutott el a Hot 100-ban.

2 év szünet után P!nk visszatért. 2012-ben 4 év kihagyása után megjelentette a következő stúdió albumát. Ami egyben a hatodik. „The Truth About Love” címen. A korong a szerelem világos, sötét, jó, és rossz árnyalatait mutatja be. USA-ban, Kanadában, Németországban,Ausztráliában, Ausztriában, Svédországban, Svájcban, Új Zélandon egyből az első héten listavezető lett. A Billboard 200-ben első lett, és így először lett listavezető P!nk albuma.

A korongot még 2013-ban Grammy-Díjra jelölték.

2013. február 13-án kezdődött el a „The Truth About Love Tour” c. turnéja. A turnéról csak ennyit mondtak: „A Legnagyobb Show, amit valaha láttam!”

Kimásolt kislemezek:

Blow Me (One Last Kiss)

Try

Just Give Me A Reason

True Love

Are We All We Are

Most pedig az életrajzi és diszkográfiai áttekintés után nézzük:

P!nk Top 10 Legjobb Fellépése

 

1.   Somewhere Over The Rainbow

Kezdjük a sort a 2014-es Oscar Fellépéssel. Érzelem+Hang+Elegancia. Talán ez a 3 szó jellemezhetné legjobban az előadást. A performance végén természetesen álló ovációt kapott, nem is véletlenül. Nézzétek csak:

2. What’s Up

P!nk lelkes támogatója az LMBT közösségnek. 2010-ben, egy a közösség által szervezett rendezvényen, mint „sztárfellépő” volt jelen, ahol előadta nagy barátja, Linda Perry hatalmas slágerét a What’s Up-ot. (vagy What’s Going On-t!). Hallgatva az előadást, csak pislogunk, megint csak az érzelem az, amit meg kell említeni, hogy a hangi dolgokat ne is említsük. 2 perc 10 másodperctől elszabadul P!nk hangszála, mondhatni felrobban a terem! Még Linda Perry is csak rázza a fejét.

3. Girl On Fire (Alicia Keys feldolgozás)

Manapság nagyon ritka az olyan kaliberű énekes/nő, aki szinte bármit eltud énekelni. P!nk az a néhány kivételes tehetség közé tartozik. Egy interjú során 2 dallal is fellépett. Az egyik a Try volt, a másik egyik kedves barátjának Alicia Keys-nek az akkor aktuális slágere a Girl On Fire. Tény, hogy a két énekesnő hangszíne és stílusa nem éppen megegyező, azonban „Rózsaszín” méltó feldolgozást csinált. Később Alicia is reagált Alecia verziójára. Hallgassátok csak az előadást?! Nem olyan, mintha maga P!nk írta volna?

4. Glitter In The Air

Ki ne emlékezne a 2010-es Grammy P!nk fellépésre?! Az énekesnő nagy meglepetésre egy balladát választott a rangos díjátadón való előadásra. A dal a Glitter In The Air volt. Az estét követően minden hírportál, TV-adó és az egész internet P!nk lélegzetelállító fellépésétől volt hangos. A performance-t egy csinos kis fehér köpenyszerű ruhában kezdte, amit a dal refrénje után ledobott és egy testszínű, testresimuló egyberuhában folytatta a nem mindennapi előadást. Fontos megjegyezni, hogy végig ÉLŐBEN énekelt!!!
Mint ahogy a dal címe és szövege is mutatja, Ragyogás az égen… P!nk kötéltáncosok segítségével az égbe emelkedett és akrobatikus mutatványokkal varázsolta el az ottlévőket valamint az egész világot! A Billboard minden évben összeállít egy TOP10-es listát mindenidők legjobb Grammy-fellépéséről és nem meglepő módon P!nk az első.

5. Raise Your Glass

Mint korábban írtuk, P!nk 2013. február 13-án kezdte el a „The Truth About Love Tour” c. turnéját. A turné nyitószáma a Raise Your Glass. Azonban nem kell meglepődni…P!nkről van szó, szóval nem lehet az a szokványos nagyot éneklek közben pedig szépen besétálok a színpadra! Nos az énekesnő még a Funhouse Turné nyitányát is túlszárnyalta! A Raise Your Glass dalt még a színpad alól kezdi el, azonban a refrénkor robban a P!nk-bomba! Sow Raise Your Glass… és P!nk a levegőbe repül! Újra fontos megemlíteni, hogy teljesen ÉLŐBEN megy a dal!

6. Just Give Me A Reason (ft. Nate Ruess)

Van olyan ember, aki 2013-ban legalább egyszer ne dúdolta volna a Just Give Me A Reason dallamos sorait?! Szerintem NINCS! 2013 elején P!nk egy interjúban árulta el, hogy a JGMAR lesz a 3. kislemez legújabb albumáról! A nyár végén a Storytellers című műsor keretében Nate Ruess-szal közösen előadták a dalt, élőben először, és közösen! Nem szép ilyet mondani, de P!nk keresztbe leénekelte a Fun. frontemberét. Külön érdekesség, hogy Nate az előadás végéig, mintha megalázkodna duettpartnere előtt.
A dal természetesen felcsendült a TTAL Turnén is, azonban Nate része csak felvételről. Egyszer azonban meglepték a nagyérdeműt Hamburgban. A dalt még egyszer adták elő eddig közösen, méghozzá a 2014-es Grammy-Díjátadón, ahol a dal egyébként 2 jelölést is kapott!

7. So What

Na na na na na na na…csendül fel az ismerős dallam és azonnal valamiféle mozgásba kezdünk. Valamit tud P!nk és csapata. A TTAL Turné keretében a So What volt a záródal, azonban P!nkből kiindulva; hm, zárás? Na akkor ide is egy ütős dolog kell! Hát nyugodt lelkiismerettel kijelenthetjük: Ez ismét sikerült neki!
A dal kezdetekor az énekesnő a levegőbe emelkedve ÉLŐBEN! énekel, közben szó szerint berepüli az egész stadiont! Hangilag megint 5*.

8. Sober

Ugorjunk vissza 2009-be! Húú de régen volt már! A 2009-es VMA-n P!nk ismét „Leesett az állunk” produkciót mutatott be! A Földtől kb. 5-6 méter magasságban egyetlen egy kibiztosított kötéllel a derekán énekli, hogy „I’m safe, Up high”. Ismételten nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy teljesen ÉLŐBEN énekel!!! Na ki merné ezt az előadást utánacsinálni?!

9. Try

Nem hagyhatjuk ki a sorból az ikonikus dallá és klippé váló Try-t sem! A dalt eredetileg nem P!nk írta, de Ő vitte sikerre. A dalhoz forgattak egy eléggé művészi klipet, amiben Colt Prattes volt az énekesnő táncpartnere. Külön megjegyezném, hogy Colt a turné alatt is ott volt P!nk-kel! De visszakanyarodva a dal előadásához. Alecia minden kibiztosítás nélkül még a Glitter In The Air-nél is látványosabb akrobatikus elemeket mutat be a levegőben. Mindenkinek tátva a szája..és a kérdés: Ő vajon ember?! Hogy tudja ezt megcsinálni miközben élőben énekel?! Örök rejtély marad! A turnén persze, hogy nem maradhat ki ez a húzódal sem. Érdekesség, hogy akrobatikus elemeket mutat be a levegőben, azonban a dal végére már a földön van, ahol Colt-tal élőben is bemutatják a videoklipet! A dalt az idei, 2014-es Grammy Gálán is előadta.

10. Fuckin’ Perfect

Ne feledjétek! P!nk-nek TE! TE! TE! ÉS TE IS TÖKÉLETES VAGY! Elhangzik 2010-es slágerében. A dalt már többféleképpen is előadta, volt, hogy egy gitárkísérlettel volt hogy rendes hangszereléssel. A turnén a kétféle produkciót össze mash-up-olta. A The Truth About Love album népszerűsítése előtt rádióknál előszeretettel adta elő a dalt akusztikus formában. Ezek után valaki még kételkedik P!nk hangi adottságaiban?!