MD L!VE: Eric Saade

Cikksorozatunk második részében, Adam Lambert után, a Ti szavazataitok alapján Eric Saade top 10 legjobb fellépése következik! A jövőheti énekesre holnap este folyamán tudtok szavazni.

Eric Saade Svédország talán leghíresebb popzenésze, emellett dalszerző, legfőképp saját dalait, de a Madcon-nak is írt már.

Először 6 évesen énekelt anyukája esküvőjén, 13 évesen kezdett dalokat írt, majd indult egy svéd zenei tehetségkutatón, amelyet megnyert, itt figyelt fel rá jelenlegi menedzsere Tomas Lingman, aki azt mondta róla „olyan lesz, mint Robbie Williams”. Első dalát 15 évesen rögzítették egy fiúbandával 2005-ben e mellett a svéd Disney Channel-en voltak különböző munkái, többek között szinkronhang és műsorvezető volt. Majd 2009-ben lett szólóénekes, amikor szerződést kötött a Roxy Recordings lemezkiadóval (ami mai napig fent áll).

Első nemzetközi jelenése 2010-ben volt, amikor indult a svéd Eurovisios előválogatón a Melodifestivalen-en Manboy című dalával, itt 3. helyezett lett, de az Eurovisio idején, mint a svéd pontokat bemondó műsorvezetőt láthattuk. Ebben az évben több svéd díjra is jelölve volt, ebből kettőt nyert meg. Ugyanekkor adta ki első stúdióalbumát, ami a Masquerade címet kapta, ugyanezzel a névvel indult első turnéjára is ez év nyarán Svédországban.

2011-ben ismét indult az Eurovisios előválogatón, ahol a Popular című dalával megnyerte azt, valamint az Eurovison Düsseldorf-ban a 3. lett, amellett a zsűri különdíjasa. A dallal Svéd Grammi jelölést is kapott, ráadásul az Eurovision Rádió is jelölte a legjobb dal és legjobb férfi előadó kategóriában, amelyeket meg is nyert. 2011 nyarán debütált következő stúdiólemeze a Saade Vol 1. Ezzel ment turnéra, mely keretében egy állomás Párizsban is volt. Szintén ez év őszén jelent meg 3. albuma a Saade Vol 2., melyen egy amerikai énekesnővel DEV-vel található egy duettje. 2012- ben újabb Svéd Grammi jelölést kapott a Popular dallal. Egyúttal jelölve volt a Svéd Nickelodeon Kids’ Choice Awards–ra is, mint az ország kedvenc sztárja, ezt a díjat magáénak is tudhatta. Ugyancsak ebben az évben volt első aréna turnéja Svédországban, amiről DVD kiadás is készült. De még ez időben Lengyelországba is ellátogatott, ahonnan a fesztivál két legrangosabb díját vihette haza a Hotter Than Fire dalával.

Éveken át Svédország legszexibb férfi címét birtokolta, azonfelül a Scandipop Awards-on 2011 óta közönség kedvenc díj birtokosa. 2013 januárjában, Norvégiában az Imagine-t, közös dalát Tone Damli-val a 2012-es év legjobb nyári slágere díjjal jutalmazták. Tavaly adta ki 4. albumát a Forgive Me-t, melyen már egy érettebb és tapasztaltabb előadóként szólal meg, ő maga állította, hogy ez lett legőszintébb albuma. Tavalyi turnéján több országba is ellátogatott, de még mindig csak Skandináviában. Jelenleg is tulajdonosa egy tánciskolának (Scandinavian Dance Academy-nak). Malmöben rendezett 2013-as Eurovision, mint műsorvezető tűnt fel. Az a megtiszteltetés érte, hogy a Svédországban rendezett UEFA Women’s focilabda Európa bajnokság hivatalos dalát ő írhatta és énekelhette. Elvileg jövőre európai turnét terveznek.

Inspirációja több világhírű zenésztől ered. Azután kezdett énekelni, ahogy meglátta a „pop királyát”, Michael Jackson-t, a TV-ben. Ő a legnagyobb példaképe, ám emellett másik fő bálványai Justin Timberlake és Robbie Wiliams, akiknek a stílusa leginkább érződik új albumán. Ezeken kívül ihletet merít Bryan Adams-től és Backstreet Boys-tól egyaránt.

Vokális tartománya bariton, de magas hangokat is kiválóan énekli. Ezenfelül jó táncos, bár már több térdsérülésen is túl van, továbbá tavaly év végén műtötték vele. Nehéz volt ugyan kiválasztani 10 fellépést, mert sok jó volt, de azért sikerült összeállítanunk, reméljük ezáltal jobban megismerhetitek ezt a hihetetlenül tehetséges svéd énekest.

Eric Saade Top 10 Legjobb Fellépése

1. Masquerade

Először egy 2010-es fellépésével kezdjük a sorunkat. Eric 2010 óta folyamatosan a fellépők között van a Lotta På Liseberg-en, 2010-ben első albuma címadó dalát is előadta a Masquerade-t. A dalszöveghez hűen Eric és táncosai is maszkban jelennek meg a színpadon. Már itt is megcsillogtatja kicsit a tánctudását, s csodás hangját, melyet 2010-es Melodifestivalen-en való fellépése előtt nem is képzett. Kezdetektől fontos számára, hogy fellépései során egy igazi show-t csináljon táncosokkal és minél többet adhasson rajongóinak.

2. Popular

Mint korábban is írtuk, Eric szeret nagy showkat csinálni, mint ahogy itt is az üvegtöréssel és a sok táncossal. Ami még lényeges, hogy mindezt élőben, nem playbackel. Sokat táncol és valljuk be az egész számot végigtáncolni és énekelni nem egy könnyű dolog. A színpadon megjelenik az is amit a dallal ki akar fejezni, egyre jobb akar lenni és minél több helyre eljuttatni a zenéjét.

3. Break of Dawn

Eric 2011-ben koncertezett Párizsban is, ahol előadta első albumáról a Break Of Dawn-t, amit 2010 óta énekel minden egyes évben. Ez volt az egyetlen Skandinávián kívüli helyszín. Ennél a dalnál sokszor felhív magához egy rajongót, itt ugyan az elmaradt, de megénekeltette őket. Itt is mint a többinél teljesen ráhangolódik a dalra és ez a szám alatt sosem táncol. Mivel ő vagy együtt más dalszerzőkkel írják a számait az érzéseit is jól mutatják és teljesen átéli a dalokat előadás közben. A belőle készült videó klip 5,5 milliós nézettségű, ami a legnézettebbek közé tartozik.

4. Hotter Than Fire (feat DEV)

Eric előadta a Hotter Than Fire című számát a 2011-es Fotbollsgalan-on, melyben Dev működött közre. A pörgős dalhoz hűen, amit sok táncossal adta elő, jól megszervezett koreográfiával és nagy show-t csinált, melyben ő is megcsillogtatta tánctudását, valamint részt vett benne a tánciskolájának növendékei is. Dev, mint mindig, csak kivetítőn volt látható. Ekkortájt 2011-ben már mondhatjuk rá hogy profi táncossá fejlődött.

5. Without You I’m Nothing

Eric 2012-ben arénaturnéjának utolsó állomásáról -Stockholmból- készült felvétel, amit ki is adtak egy DVD-n. Eric minden egyes koncertjén és fellépésén köszönetet mond rajongóinak és elmondja nekik, milyen sokat is jelentenek számára, valamint, hogy nélkülük nem lenne ott ahol jelenleg tart, de szerinte még csak kicsit lépett. A dal előtt mond magáról is pár szót és, hogy hogyan is jutott el ide ahol most van, mi mindenen kellett keresztülmenjen.

Tapasztalat és sok rajongó elmondása alapján, bármennyire is fáradt, mikor találkozik rajongóival fellépés után (vagy akár máskor is) arra mindig van energiája, hogy legyen pár kedves szava, mosolya hozzájuk és szakít rá időt, hogy képeket készítsenek vele, aláírásokat adjon, vagy kicsit beszélgessen velük. A Without You I’m Nothing (Nélküled Semmi Vagyok) egy lassú és érzelmekkel teli dal, melyet zongora kísér és Eric énekelte el. Elmondása szerint ezt a dalt írta a rajongóinak.

6. Imagine (feat Tone Damli)

Eric a Sommarkrysset-en adta elő Tone Damli-val közös duettjüket, mely egy igazi nyár hangulatot idéző dal. Az egész szám alatt forrt köztük a levegő, apró érintések és szinte végig megvolt a szemkontaktus és a fülig érő mosoly is. Mind a kettejüknek csodálatos hangjuk van, amik nagyon jól összeillenek. Valamint mind a ketten saját országukban a legszexibbnek számítanak, így mást nem is várhattunk, mint egy csodálatos dalt és közös munkát. Minden közös fellépésüknél a hangulat az egekbe szökött.

7. Marching (In The Name of Love)

A svéd X-faktorban lépett fel Eric és adta elő az akkori egyik legújabb dalát, a Marching (In The Name Of Love)-ot. Ismét egy fantasztikus show-t kaptunk. Az este fénypontjának szánták a szervezők, amit el is értek. A fellépésen tele volt profi táncosokkal a színpad és egy igazán energikus, a dalhoz illő koreográfiával készültek, ahol Eric is elég sokat táncolt. A hangulat a helyszínen is elképesztő volt a rajongók elmondása alapján. A videón nem látszik mivel ez a próbáról készült, de a közönség és a zsűri is felállva tapsolt az elő műsorban.

8. Hearts in The Air

Moreus Med Mera-ba lépett fel Eric, ami a svéd nemzeti TV az ország legnevesebb előadóit hívta meg egy egy epizódba. Először a rajongókkal énekli a dalt, akik így kedveskedtek neki, s mi alatt ő beatboxol is, aztán átváltanak az igazi fellépésre, amit a vágók remekül megoldottak. A színpad az egész dal alatt izzott, Eric teljesen beleélte magát a dalba, mosolygott, táncolt, ugrált és szinte kicsattanó jókedvvel adta elő a Hearts In The Air című számának egy átdolgozását, melyben még egy szaxofon szólót is beleraktak.

9. Coming Home

Természetesen a 2013-as Sommarkrysset-ről sem hiányozhatott Eric, ahol előadta a Coming Home című számát egy kicsit átdolgozva, mivel egy kórus is közreműködött a szám alatt. Megmutatja az elején, hogy ő bizony nem csak énekelni tud, táncolni, beatboxolni, zongorázni, de még gitározni is. Az egész előadás hihetetlenül pozitív energiákat küld nekünk, tele van mosolyokkal, jókedvvel és tánccal. Most sem csalódtunk Ericben és egy felejthetetlen élménnyel ajándékozta meg a nézőközönségét.

10. Cover Girl Part II.

Eric legutóbbi turnéján előadta egyik legújabb számát, a Cover Girl part II-t. A dal elég tüzesre sikeredett. Ehhez egy igazán érzéki koreográfiát dolgoztak ki, ami igen csak kihangsúlyozza a dal szövegét. Sokat táncol alatta, bár ez kissé nehéz volt neki, mivel újra előjött térdproblémája és így különböző kezelések kellettek, hogy be tudja fejezni turnéját.

Együttműködést köszönjük: ERIC SAADE HUNGARY
Írta: Soós Richárd & Igert Andrea

KERESD ERIC SAADE-T ONLINE:

Instagram
Facebook

Twitter
Hivatalos honlap

Cikksorozatunk további részei: