HAZAI ZENÉSZEINK: Interjú a ByTheWay-jel!

sds

Hazai Zenészeink cikk sorozatának 5. interjúját a 2013-as X Faktor 2. helyezett, eddigi legsikeresebb csapatával a ByTheWay-el készítettük! A srácok írásban válaszoltak kérdéseinkre, íme a válaszok:

MD: Mielőtt a csapatról beszélnénk, meséljetek nekünk magatokról egy kicsit. Mivel foglalkoznátok, ha nem lenne a ByTheWay? Ki minek tanul/tanult?

ByTheWay:
Ya Ou: „Én már jó pár éve zenei pályára készülök. A zeneművészeti általános iskolától kezdve a zeneművészeti főiskoláig. Annyi a különbség a jelenlegi helyzethez képest, hogy klasszikus hangszerrel terveztem a jövőmet és szimfonikus zenekar soraiban szerettem volna érvényesülni valamint szóló előadóként. Ezt nem szeretném feladni hisz a mai napig rengeteg hasznom van a zenei előképzettségemből. Mindenképp szeretnék zenei diplomát.

Sziki: „Hát én elég sok területet végigjártam már életem során Eleinte a tenisz játszott nagyon fontos szerepet, egészen 18 éves koromig, amikor az ország legjobb 10játékosa között voltam a ranglista szerint. Igazán komoly szándékaim sose voltak vele, hogy én ebből akár meg is fogok valaha élni, de nagyon sok mindenre megtanított az aktív sportolás. Ekkor jött az újabb szerelem, az éneklés. Másodikos általános iskolás korom óta gitároztam zeneiskolában, de csak mi után haverjaimmal létrehoztunk egy EyeCU nevű zenekart, utána fordult meg a fejemben, hogy szeretnék megtanulni énekelni. Párhuzamosan egyszerre végeztem el különböző lefedésekben a Budapesti Gazdasági Főiskola KVIFK szálloda szakát angolul, Semmelweiss Egyetem TF teniszedzői képzését (nem szerettem volna, hogy kárba menjen az a sok év, amit anno teniszpályán töltöttem el) és közben hétvégenként a Kővirágok Musical iskolába jártam. Már akkor is imádtam stúdiózni, amikor még épp csak valahol tartottam a hangképzésben, így elvégeztem az Oktopus Multimédia Intézet hangtechnikusi képzését. Szerettem volna szerezni egy mester diplomát is, hogy megkoronázzam tanulmányaimat, ezért jelentkeztem a Corvinus Egyetem Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás gazdasági elemző szakirányra. Nincs egy hónapja, hogy megvédtem a szakdolgozatomat ezzel megszerezve a diplomát. Nehéz lenne megmondani, hogy mi lenne, ha nem lenne a ByTheWay, de valószínűleg valamelyik multihoz jelentkeztem volna marketing területre. Közben kerestem volna egy stúdiót, ahol hasznosíthatom és kibővíthetem az eddig szerzett házi-stúdiós tapasztalataimat. Az éneklés ebben a formában lehet megmaradt volna hobbi szinten, de hát szerencsére létezik ez a csapat és én nagyon szeretek a tagja lenni;)

Oli: „Így vagy úgy , de ugyanezen dolgoznék mindenképpen! Nem szeretem feladni , hiszen pár éve , mióta belefolytam a zenei világba egyre jobban tudatosult bennem, hogy ebben teljesnek érezhetem magamat! Ezen felül nagyon érdekel az üzleti világ, a tárgyalások és nagyon szeretnek változtatni a világon, tudom hogy sokan tűznek ki hasonló „elérhetetlen célt“, de minél többen vagyunk ezzel így annál közelebb vagyunk hozza!

Beni : „Egész életemben szerepet játszott a zene, és ahogy eddigi életemben is terveztem, most is tervezem, hogy egy nívósabb zenei akadémiát elvégezzek esetleg külföldön. Emellet természetesen tisztában vagyok vele, hogy szükségem van egy diplomára, úgyhogy megpróbálok Sziki Úr nyomdokaiba lépni, és elvégezni egy jó kis egyetemet!

MD: Mindannyian szerepeltetek az X Faktorban a csapat megalakulása előtt. Mit gondoltok miért nem sikerült egyikőtöknek sem eljutni szólóban az élő show-ig?

ByTheWay:
Ya Ou: „Úgy gondolom, hogy az, hogy most jutottunk be az élő showba, nem véletlen. Mindennek eljön a maga ideje. Talán a sors akarta, hogy akkor ne kerüljünk be és most egymásra találjunk.

Sziki: „Sok féleképpen próbálkoztam, bekerülni a legjobb 12 közé. Úgy gondolom, hogy mindig is ezt a csapatot kerestem csak sok idő volt, mire rátaláltam erre a 3 srácra, aki kiegészít és, akikkel meg van a teljes összhang. Egyszer még egyedül is megpróbáltam az X-faktor-t, de be kell, hogy lássam én sokkal jobban érzem magam, ha barátokkal vagyok fent a színpadon és nem egyedül!

Oli: „Mindenki nagyszerű zenész a csapatban és nagyon tehetséges! De be kell vallani kell az idő meg és sok tanulás mindenkinek , hogy abban is erősodjon amiben esetleg gyengébb volt! Ez az egységes csapat nagyon jól működik , hiszen mind másban vagyunk jók és erősek és ezzel hozza tudunk tenni a közöshöz és tudunk egymástól tanulni is sok mindent!

Beni : „Én is a sorsban hiszek. Meg abban, hogy tudom, hogy belőlem mi hiányzik ahhoz, hogy szólókarriert fussak be és ezeket a hiányosságaimat a srácok kiegészítik, és úgy gondolom ez mindannyiunknál működő folyamat!

MD: Mikor döntöttétek el, hogy összeálltok és együtt próbáljátok elindítani a karriereteket?

ByTheWay: „Még a tavalyi (2012es) évadban a táborban találkoztunk és barátkoztunk össze egymással. Miután senkinek sem sikerült az élő show, a mentor ház után pár nappal be is indult a folyamat. Jöttek-mentek a telefonhívások és már azon kaptuk magunkat, hogy fent vagyunk Szikinél és próbálunk.”

MD: Kik azok, akik inspirálnak benneteket és akikre példaképként néztek mint zenész, dalszerző?

ByTheWay:
Ya Ou:Sok jó és tehetséges emberrel ismerkedtünk meg ez alatt a több mint másfél év alatt, mióta együtt vagyunk. Ennek a társaságnak jó nagy részével a verseny alatt találkoztunk. Mi tanulni szeretnénk mindenkitől, akik körülöttünk vannak, így mindenkire felnézünk valamilyen szinten, hisz az ember csak így őrizheti meg szerénységét és fejlődhet a leggyorsabban. De ha már ki kell emelni valakit az nem más, mint Temesi Berci művész úr, aki rengeteget segített nekünk a verseny alatt és ápoljunk vele szoros barátságot a mai napig.

Sziki: „Én személy szerint nagyon különböző típusú zenéket szeretek, attól függően, hogy milyen hangulatom van. Ha dühös vagyok, imádok Linkin Park-ot és Evanescence-t hallgatni. Ha edzek Eminem elengedhetetlen kellék. De ha csak a zenére koncentrálok két hatalmas példa képem van:Boyce Avenue zenekar működése nagyon inspirálóan hatott rám, hiszen szerintem minden zenét tökéletesen dolgoznak fel akusztikusan. A másik „hősöm” James Arthur, aki véleményem szerint a tökéletes hang, rendkívül jó stílusérzékkel és ezen felül még jó zenész is.

Oli:
„Szemely szerint nagyon szeretem James Arthur , Ed Sheeran , Justin Bieber, a 1Direction , a Pentatonix es meg tobbek kozott peldaul James Vincent McMorrow munkassagat, tartalmilag meg a TheScript nevu formacio is nagyon bejön!

Beni: „Legnagyobb zenei példaképem Stevie Wonder, egyszerűen fenomenális amit csinál, és mindig jó kedvem lesz ha Őt hallgatom. Emellett imádom Beyonce művésznőt, a Pentatonix nevű formációt, a Bolyki Brothers-t és tulajdonképpen minden zenészt 😀

MD: Az élő adások során, a nézői szavazatok alapján búcsúznotok kellett a műsorból, viszont Bozsek Márk kilépésével visszatérhettetek a versenybe. Hogyan éltétek ezt meg?

ByTheWay: „Tulajdonképp hideg zuhanyként ért minket a kiesés. Az utána lévő hét elején még fel sem tudtuk fogni, hogy mi történt, tulajdonképpen csak lebegtünk egy helyben. Mindeközben persze fejben már terveztünk tovább, hogy miként legyen. Azon a héten vettünk fel egy közös dalt mentorunkkal, majd rá pár nappal kaptuk a hívást, hogy menjünk be a székházba. Aztán jött az újabb megrengető egyben fantasztikus hír: visszakerültünk Márk barátunk jóvoltából a versenybe, amit ezúttal is köszönünk neki. Lényeg a lényeg, soha nem volt még ennyi érzelemmel és lelki megterheléssel teli hetünk. Majd 1 nap alatt kellett megtanulnunk 3 dalt is :D”

MD: A műsor alatt melyik volt a kedvenc produkciótok, amit előadtatok a közönségnek?

ByTheWay:
Ya OU: „Erről mind a 4ünk valószínűleg mást gondol. Nekem a kedvenc produkcióm a Winner takes it all, mint elő nem adott párbajdal volt. Akkor minden feszültség és öröm kijött rajtunk.

Sziki: „Én az először előadott Cup song-ot élveztem a legjobban, hiszen megmutathattuk ország-világnak, hogy mire képes ez a 4 srác, ha kap fejenként egy-egy poharat, egy asztalt és elkezd jókedvűen énekelni. Fantasztikus érzés volt, hogy csak egymásra figyeltünk és kizártunk minden külső ingert. Véleményem szerint ekkor voltunk a leg ByTheWay-esebbek!”

Oli: „Mind nagyon szeretjük a Cup songot, nekem mégis a Locked Out of Haeven volt , hiszen ott a nézők nem hallhattak es nem is vehettek eszre de egy hatalmas bravúrt hajtottunk végre!Szolt a metronome a fülünkbe amit a nézők tapsa miatt már az 5. másodperc után nem hallottunk, pedig azzal tudtuk megállapítani hogy a dal maga hol tart! Majd mikor a közönség elhallgatott egy idő után akkor eszméltünk , hogy elég erősen elcsúsztunk és nem tudtuk mennyivel, majd Benny nagyon ügyesen a refrennél egy Kánon szerű ráénekléssel ezt megoldotta! Ez volt az első nagyon meredek pillanatunk amikor még inkább rá is jöhettünk hogy mennyire számíthatunk egymásra mind mint ember mind mint kolléga akármilyen nagy bajban!”

Beni:Lehet, hogy nagyon vicces dolog, de nekem a kedvenc dalom a Read all about it volt amivel kiestünk a versenyből. Ezért nem szomorkodtam amikor kiestünk mert nagyon büszke voltam a csapatra, hogy ilyen szépen, ilyen tisztán és ilyen sok érzelemmel sikerült előadnunk azt a dalt. Meg amúgy alapból is inkább a lírai dalokat szeretem mostanában.

MD: Egyre több feldolgozást készítetek a rajongóitok számára. Mi alapján választjátok ki az adott dalt?

ByTheWay:A legfontosabb az, hogy mind a négyünknek tetsszen a dal! Szeretünk olyan dalokhoz nyúlni, amelyekhez alapból nem csapatok csinálnak covereket. Igyekszünk minél jobba átformálni a saját képünkre és mostanság egyre inkább sikerült ezt hangszerelésben is megvalósítani. Az is fontos, hogy az emberek ismerjék a dalt, hisz akkor könnyebben megszeretik tőlünk is, de nem zárkózunk el kevésbé ismert daloktól sem, ha annyira erősnek érezzük őket. Mostanság igyekszünk megkérdezni a rajongók véleményét is, hogy ők mit hallanának szívesen és a javaslatokból a személyes kedvenceinket megcsináljuk.”

MD: Sokan mondják azt rátok, hogy Ti vagytok a magyar One Direction. Szerintetek mennyi igazság van ebben? Örültök annak, hogy hozzájuk hasonlítanak benneteket?

ByTheWay:Csak szeretnénk azon a szinten lenni már, mint a One Direction. A világ egyik legsikeresebb fiú csapatának tartjuk őket jelenleg. Viszont egyáltalán nem hasonlítunk rájuk. Fő célunk, hogy az embereket ne csak a hangunkkal és a színpadi mozgásunkkal fogjuk meg, hanem mint zenészek is. Ez alatt a hangszeres tudás és dal illetve szövegírást gondoljuk. Nem ismertek szeretnénk lenni, hanem elismertek. És persze ezen dolgozunk minden erőnkkel.”

MD: Igaz még csak pár hónap telt el a műsor vége óta, de mikorra tervezitek az első videoklip megjelenését?

ByTheWay: „Tulajdonképpen a dalunk már megvan és rádióban is hallható. Nem sokára kiadunk egy kislemezt, amin a You’ve got it című dalunk több verziója is szerepelni fog. Ezt követően készítjük hozzá a klipet, de még az is lehet, hogy a kislemez megjelenésével majdnem egy időben fog világot látni.”

MD: Milyen terveitek vannak a 2014-es évre és az azt követő időszakra?

ByTheWay: „Mindegyikünk tisztában van vele, hogy ez még közel sem a végleges állapot, amiben vagyunk. Rengeteget kell fejlődnünk minden téren. Ezzel szeretnénk a legtöbbet foglalkozni az elkövetkezendő hónapokban. Persze elengedhetetlen mellette a saját dalok készítése illetve saját koncertek szervezése. És van itt még valami: Elindítottuk a „Mosolynapot”! Remélhetőleg egyre többen hallanak majd róla. Röviden és tömören szeretnénk az emberek hozzáállásán változtatni. Tudjuk, hogy most sokan követendő példának tartanak minket, ami nagyon nagy felelősség, de egyben esély, hogy segítsünk vezetni a fiatalokat jó irányba. Jelmondatunkkal „Give the world a smile” – Adj egy mosollyal többet a világnak – arra szeretnénk ösztönözni mindenkit, hogy higgyen benne, hogy az emberek képesek változtatni saját és mások életén, akár egyetlen mosollyal. Úgy gondoljuk, hogy sokan komorak és szomorúak ebben az országban, aminek mi nagyon nem örülünk. Szeretnénk, ha büszke magyarokat nevelne ez az ország és ebben egymás segítségére lennének az emberek.  A feladat pofon egyszerű: Havi egyszer (minden hónap 18.-án) cseréld ki a profil képedet mosolygósra, és ha van kedved, ezt posztold is a rajongói oldalunkra. Ezen felül, mosolyogj rá a veled szembejövő emberekre. Célunk szponzorokat keresni hozzá, hogy Mosolynap turné jöhessen létre, aminek a bevételével a rászorulókon szeretnénk segíteni! Még gyermekcipőben járunk programunkkal, de hisszük, hogy egyszer talán mindenki tudni fogja mi is ez a „Mosolynap”  „