MD L!VE: Adam Lambert

Új cikksorozatunkban hetente bemutatjuk egy adott sztár X legjobb fellépését, teljesen szubjektív vélemény alapján. A kedvenc énekesedre az esti órákban tudsz majd szavazni – figyeld az oldalt. 😉

Az első alanyunk, a személyes kedvencem, Adam Lambert, pont azért, mert róla tudok a legkönnyebben írni és összeszedni néhányat a megannyi kiemelkedő fellépése közül!

Adam Lambert egy Grammy-díjra jelölt, GLAAD Media Awards által kitüntet amerikai énekes, dalszövegíró és színész. Példátlan teljesítménye az American Idol 8. évadában még mindig széles körben népszerű az Államokban – sokan a legizgalmasabb versenyzőnek tartják a mai napig, holott már 2009-ben magáénak tudhatta a 2. helyet. A debütáló albuma, a For Your Entertainment Grammy-jelölést hozott neki a “Legjobb Férfi Szóló” kategóriában. A második albuma, a Trespassing, első helyen debütált a Billboard Top 200 listáján. Az ezt követő turnéjával Lambert utazott Ausztráliától egészen Dél-Afrikáig, beleértve néhány ázsiai, dél-európai dátumot, illetve egy telt házas arénakoncertet Helsinkiben. 2013-ban Lambert vendégszereplő volt a népszerű TV sorozatban, a Glee-ben. Jelenleg dalokat ír és vesz fel a harmadik stúdióalbumára, ami idén jelenik meg, feltehetőleg év vége felé.

Lambert legnagyobb inspirációforrása a színházi világ, ’70-es ’80-as évek, glam és rock. 2010-ben legjobban a túldíszített glameseített cuccok jellemezték, sok csillámmal, szegeccsel és bőrrel. Akkoriban a divatlapok a szégyentelen, magabiztos választásai miatt Lady Gagához hasonlították. Napjainkban sokkal pasisabban, elegánsabban öltözködik, amit az énekes azzal indokolt, hogy felnőtt, mint ember és mint előadó is. Lambert divatikonjai a 70-es évekből valók. Élteti Madonna, David Bowie, Michael Jackson, a Queen, Aerosmith, és a Led Zeppelin stílusát. Lambert a király és királynőként mindig Michael Jacksont és Madonnát emlegeti, merész választásaik, inspiráló zenéjük és sokatmondó videoklipjeik miatt. A brit zenéből kedvencei közé tartozik Freddie Mercury, David Bowie és Robert Plan.

A kritikusok, celebek és munkatársai sorra dicsérik Lambert vokális képességét. Kathie Bretches-Urban, a társalapítója a Metropolitan Educational Theatre Network-nek, ahol Adam kiskorában fellépett, a következőket mondta róla: 

„Adam Lambert az egész életét a zenének és fellépéseknek szenteli és szentelte… Egyszerűen csak feljött a színpadra, és odatette magát.”

2009-ben, Bernard Telsey, aki visszahívta őt az Idol meghallgatására, így nyilatkozott: „Oh, Istenem, ez a srác lesz a legnagyobb mind közül”. Rob Cavallo, zenei producer szerint, Lambert hangja korlátlan tartományban dolgozik. David Stroud énektanár készítette fel Adamet a Glam Nation turnéra, ahol 113 showt nyomott végig bármilyen vokális nehézség nélkül. Stroud mondja:

„Adamnek olyan tehetsége van a zenében, amelyről a legtöbb mai énekes valószínűleg csak álmodozik”.

A vokális tartománya a tenor, amely több mint három és fél oktávot fog át: B2-B5. A magas és a mély hangokat is képes rezegtetés nélkül, több mint 20 másodpercig kitartani. 2012 októberében egy brit lap, Sunday Mirror, bejelentette, hogy Adam 48 millió dollárra biztosította a hangját, mondván, hogy számára ez a kenyérkereső eszköz.

Adam Lambert 10 legjobb fellépése

1. Is Anybody Listening?

Adam 2004-ben megkapta Joshua szerepét a „The Ten Commandments: The Musical” /Tízparancsolat/ c. musicalben, amelyet a Kodak színházban, Hollywoodban játszottak szeptember 21-től december 5-ig. Adam Lambert szólója, az „Is Anybody Listening?” kapta a legjobb kritikát, bár ez még nem volt elég ahhoz, hogy betörjön a szakmába.

2. A Change Is Gonna Come

Itt nehezen jutottam dűlöre, hiszen Adam hétről-hétre egyre jobban teljesített. Nem csak vokálban volt mindig toppon az American Idolban (is), hanem komplett „Adam Lambert-show-t” adott a rendelkezésére álló 2,5 percben- ahogy Kara DioGuardi is fogalmazott, rögtön a Top 36 alatt. Személyes kedvencem a Feeling Good volt a Top 5-ben, azonban ha el kell vonatkoztatnom ettől a ténytől, akkor a legkiemelkedőbb pillanat az A Change is Gonna Come volt. Lambert megvillantotta mindenből a legjobb oldalát, a dal legendás, és az is, amelyet ez az előadás jelenthetett számára, ha megnézzük a dalszöveget. Elképesztő, ahogy egészen lent tartja a dalt, és az érzelmeket, majd fokozatosan tetőződik és a végén egyszerűen robban. Ikonikus.

3. Whataya Want From Me

Adam eddigi legnagyobb slágere kétségtelenül a 2010-es Whataya Want From Me. Számtalanszor énekelte, mondhatom, előadásról előadásra, verzióról verzióról jobb és jobb lett. A kislemez háttértörténetét talán a legtöbben ismeritek: 2009-ben fellépett az AMA-n a For Your Entertainment dalával, és az előadás enyhén szólva szexuálisan túlfűtött lett, amit egy meleg-csók koronázott meg a legvégén (olyan színpadi bakikat nem is említve, hogy egy felejthetetlent bukfencezett, mikor fel akart lépni az emelvényre. Áú). Sokan elkönyvelték közönségesnek, a probléma persze sokkal mélyebb volt, mint Adam tette – az teljesen rendben van, ha két nő csókolózik a színpadon, de ha két pasi, akkor az már rögtön rossz hatással van a gyerekeinkre, az egész társadalomra, sőt, a világra is. A show után Adam ki sem akart jönni az öltözőjéből, és kétségbeesett, hogy amin egész életében dolgozott, összeomlott, mint a kártyavár. Mentőövként bedobták a Whataya Want From Me-t, amiben az énekes bocsánatért könyörög. Bejött, a szám slágernek született, a szakmai nagyjai dolgoztak rajta: Pink & Max Martin.

Az egyik legérzelmesebb előadás talán ez volt, amiben megengedett magának egy-két könnycseppet is (holott soha nem láthattuk még őt sírni):

4. Aftermath

A 2010-es Glam Nation világ körüli turné lezárása során Lambert jó barátnője, Alisan Porter is részt vett, Los Angelesben, ahol felcsendült közös szerzeményük, az Aftermath duettverziója is.

Az előadás igazán meghittre, és nagyon barátira sikeredett, egyszerűen jó érzés őket együtt látni a színpadon 🙂

5. Sleepwalker

A rajongók egyik kedvenc élőelőadása a Sleepwalkerhez köthető, hiszen Adam láthatóan minden egyes fellépésbe belead kicsit a szívéből. Az egyik legjobb éneklését Kanadában, Sainte Agathe-ben adta 2011-ben (ekkortájt kezdte el rögzíteni a Trespassing nagylemezét). Érdemes meghallgatni a gitárszóló utáni részt, 4 perc körül.

6. Cuckoo

A Trespassing promóciózása elején jó két hónapig rádióról rádióra járt, ahol egy kisebb akusztikus szettet adott elő az albumáról (általában a csokorban szerepelt a Whataya Want From Me, a Trespassing, a Never Close Our Eyes és a Better Than I Know Myself). Március 30-án, egy rutinlátogatás során elromlott a mikrofon, de ez nem okozott számára problémát: igazi tábortűz hangulatot teremtett, és egy nagy mosoly kíséretében előadta a Cuckoo szerzeményét, beénekelve a termet.

7. Trespassing

Lambert a 2012 áprilisát az NNN Awardson kezdte, ahol előadta a Trespassing címadó dalát. Ilyen fellépés után nem is értjük, hogy nem ez lett az első kislemez. A videóban felfedezhetjük, ahogy Kelly Osbourne és Josh Hutcherson táncol a közönség soraiban! 🙂

8. Who Wants To Live Forever

Adam és a legendás rock banda, a Queen, története egészen az American Idolig vezethető vissza. Tudniillik, Brian May, a banda gitárosa csak azért utazott 2009-ben az államokba és vállalta el a FOX felkérést, hogy találkozzanak az akkoriban még „csak” versenyző Lamberttel. Már akkoriban felajánlottak neki egy turnézási lehetőséget, de Adamnek el kellett utasítania, hiszen a For Your Entertainment albumának felvételének közepén járt, és kötötte őt a kiadó határideje. 2011-ben azonban már közösen jelentek meg az EMA-n, ahol egy 7 perces egyveleget adtak elő a legnagyobb slágereikből, majd ezt egy mini, főként Európát érintő turné követte 2012-ben. A koncertsorozat Kijevben kezdődött, egy jótékonysági eseményen, csak nem 500 ezer ember előtt. A formáció idén nyáron indul egy észak-amerikai 19 dátumos turnéra.

A 2012-es turné egyik legdrámaibb előadását hoznám ide, a Who Wants To Live Forever rockballadához.

9. For Your Entertainment

A Trespassing éra lezárását néhány 2013-as USA koncertdátum előzte meg, ami főként a nyarat érintette, különböző államokban – főként rendezvényeken, fesztiválokon.

Az egyik legjobb a csokorból talán az orlandói show volt, ahol az egész 1,5 órás koncertet kiemelném szívem szerint, de mivel most egyet lehet beszúrni, ezért én a For Your Entertainmentet ajánlanám 😀 Adam szétesett, leizzadt haja külön látvány, hát még az a koreográfia, és jazzesebb verzió hozzá! 😀

10. Red House

Adam Lambert a 2013-as évet azzal zárta, amit igazán szeret: telt házas koncertet adott Thackerville-ben, ahol az alkalomhoz passzoló sziporkázó zakóban, fekete-fehér vászoningben, és a kabáthoz illő nadrágban jelent meg a bandájával együtt. A setlist 19 dalból állt, ezúttal bővítve egy Jimi Hendrix dallal, a Red Housszal és a nagysikerű, Avicii-vel komponált szerzeménnyel, a Lay Me Downnal.

Adam a Jimi Hendrix coverét így vezette fel: „Szeretek feldolgozásokat csinálni, mert gyakran eredetinek hangzik. Szerintem mind ismeritek ezt a dalt. Egy kis Jimi Hendrix.”

ELÉRHETŐSÉGEK

Hivatalos honlap
Twitter
Facebook
VEVO YouTube
Instagram
Keek
MySpace