Hetente érkezhetnek az új sorozatrészek a Netflixre a jövőben

Nincs többé binge watch!

Úgy tűnik, hogy amivel megváltotta a világot a Netflix, mára már nem működik. Vagyis működik, de nincs már benne annyi pénz mint korábban, így valószínűleg megint a nézők járnak rosszabbul. Miért válthat heti megjelenése modellre a Netflix?

Nem, most kivételesen nem áremelkedésről vagy a reklámokkal dúsított verziójáról van szó a streaming óriásnak, hanem úgy tűnik visszatérnek a régebbi, hivatalosan „tévés modellnek” nevezett megjelenésekre. Mit is jelent ez pontosan nekünk, átlagos tartalomfogyasztóknak? Azt, hogy a jövőben nem tervezik a premier napján elérhetővé tenni a sorozatok teljes évadát, hanem minden héten újabb és újabb részt mutatnak be.

© Netflix

Hogy példával is szemléltessük: a Riverdale, mivel jelenleg is az Egyesült Államokban egy kábeltévén futó, heti sorozat, a jogokat is csak úgy sikerült megvásárolni, hogy a premier után, hetente legyen elérhető az újabb rész. A nagyobb premierek, mint a Szexoktatás, Végzet: A Winx Saga, Elit, Én még sosem… és még sorolhatnánk, jelenleg az egyszerre elérhető a teljes évad modellt követik, de ez hamar változhat.

Míg a Netflix ellenfelei, az HBO Max, a Disney+ vagy az Prime Video kitermel olyan sajátgyártású sorozatokat (és itt fontos, a sajátgyártású szó), melyekkel sikerül hétről hétre egy momentumot kreálni az adott franchise köré, ezzel pedig hypeot generál nekik olyan platformokon mint a Twitter, TikTok vagy Instagram, ezzel is növelve a közönséget, amit elér: a Marvel sorozatok, Star Wars, Lord of the Rings és a Trónok harca tökéletes példa erre. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a Netflix már nem képes meghatározó lenni a populáris kultúrában, hanem inkább azt emelik ki az elmélkedők a témában, hogy egyik nap még beszélnek róla az emberek (premier napjai), majd egy héttel később el is feledik a tartalmat.

A felismeréshez pedig lassan, de biztosan hozzá is próbálják szoktatni a fogyasztókat, ezért jönnek a Stranger Things, Ozark, A nagy pénzrablás évadok is két részletben.

Semmi sincs még kőbe vésve, de esélyes, hogy hamarosan egy új korszak köszönt be a streamingbe a Netlfixnél is.