© Lucrecia Taormina

„Igazából nem vagyok egy túlságosan magabiztos ember” – exkluzív interjú Ashnikko-val

Angol változat / English version

Rikító kék haj, lázadó stílus, zavarba ejtően szókimondó szövegek: Ashnikko nem egy tipikus popsztár, na de persze az oda vezető útja sem volt az. Ashton Nicole Casey Észak-Karolinában született, 18 éves korára pedig már két másik országot, Észtországot és Litvániát is megjárta, mielőtt Londonba ment volna, hogy az álmait kövesse. Első két EP-je után a nagy áttörést a harmadik, 2019-es Hi, It’s Me című középlemeze egyik dala, a STUPID hozta meg neki, amely hatalmasat ment a TikTokon. Debütáló mixtape-je, a DEMIDEVIL hosszú várakozás után idén januárban robbant be, és már a cím – félig ördög, félig ember – is nagyon jól összefoglalja Ash kettős személyiségét, ugyanis a forrófejű, provokatív, kemény külső egy érzelmes és érzékeny lelket takar.

A rapper elmondása szerint a jelenlegi időszak nem tartogat túlságosan sok izgalmas dolgot, de ez azért nincs teljesen így, sőt! Nemrég volt az első tévés fellépése az eddigi legnagyobb slágerével, a Daisy-vel, április 30-án egy nagyszabású livestream koncerttel érkezik, és bár még csak három hónap telt el a mixtape megjelenése óta, máris elkezdett dolgozni az első igazi albumán. Ja, és február elején, ahogy a Deal With It című dalában is énekli, egy kutyust is beszerzett magának, akit büszkén mutogat a közösségi oldalain. Meg is kérdeztük tőle, hogy van a kis rosszcsont, emellett pedig beszélgettünk vele a DEMIDEVIL-ről, az inspirációiról, elárulta, számára mit jelent az önbizalom, üzent a magyar rajongóinak, és természetesen egy kicsit tanítottuk is magyarul – exkluzív interjú Ashnikko-val.

Hogy telik a napod?

Szuperül, és nektek?

Megvagyunk mi is! Hogy van a kutyusod, Wednesday?

Jól van, nagyon kis pimasz ma, de rajta tartom a szemem azért. Elvan, rágcsálja a kábeleket… Jézusom! Ahogy kimondtam, hogy rágcsálja a kábeleket, már át is tért egy másikra! Olyan kis rosszcsont!

Gratulálunk a DEMIDEVIL-hez, már ideje volt, hogy hallhassuk! Milyen érzés, hogy már két hónapja kint van a nagyvilágban?

Most, hogy megjelent, valamilyen szinten megkönnyebbültem. Olyan érzés, mintha megszűnt volna a székrekedésem, mert már vagy 100 éve ültem ezen a projekten. Sajnos a saját kiadóm úgy döntött, hogy kiszivárogtatja, így egy kicsit előbb jelent meg végül, mint terveztem, ami brutál érzés volt. De tudjátok, meg kell birkózni a nehézségekkel és hagyni kell, hogy megtörténjenek. Rugalmasnak kell lenni.

Mi volt a legnagyobb inspirációd a címválasztásban és az egész mixtape koncepciójában?

Szóval, a DEMIDEVIL félig ördög, félig ember. Alapjáraton elég forrófejű vagyok… határozottan forrófejű személyiség vagyok, de ugyanakkor kifejezetten érzékeny és érzelmes is egyben, szóval egy igazi hullámvasúton utaznak az érzelmeim az agyamban. Az agyam kémiája egy nagy összevisszaság. Szóval ja, valójában arról szól, hogy egy sokrétű emberi lény vagyok. Egy valódi DEMIDEVIL.

És melyik a kedvenc dalod a mixtape-ről?

Miért választanék kedvencet a saját mixtape-emről?! Ez olyan, mintha ki kéne választanom a kedvenc gyerekemet!

Szóval akkor még titkos kedvenced sincs?

Nincs, nektek mi a kedvencetek?

Hm, valószínűleg a L8r Boi, a Clitoris! The Musical vagy természetesen a Daisy.

Jól van, akkor most nekem is ezek a kedvenceim, mert nektek is.

© Vasso Vu
Szuper! Amúgy imádjuk az összes klipedet is, mert annyira ikonikusak és királyul néznek ki. Melyik dalodhoz forgatnál legközelebb videót?

Nem akarom elárulni a titkaimat! Megpróbáljátok kicsikarni belőlem őket? Kevés meglepetésem van mostanában a koronavírus miatt, nem tartogatok sok izgalmas dolgot. Azt a keveset nem árulhatom el előre!

Persze, persze, türelmesen várunk!

Ti melyikhez szeretnétek?

A L8r Boi-hoz.

L8r Boi, vettem!

Az egyik titkod esetleg a debütáló lemezed? Dolgozol már rajta?

Igen, nagyon sokat stúdiózom mostanában, ami elég állat. Próbálom visszarázni magam a dalszövegírásba. Az elmúlt pár hónapban abszolút nem volt semmi inspirációm, egyáltalán nem is írtam semmit, ami elég sajnálatos, de tudjátok, az ilyen alkotói válságot át kell vészelni valahogy! És én megtettem, most pedig egy gyönyörű dalt sikerült írnom még a múlt héten.

Melyik dalodat mutatnád meg egy olyan embernek aki nem ismer téged?

Uh… hmm… talán a Toxic-ot vagy a Daisy-t!

Ugorjunk vissza a kezdetekhez egy kicsit. Gyerekként is arról álmodtál, hogy zenész lehess?

Mindig is előadó szerettem volna lenni. Olyan dologgal szerettem volna foglalkozni, aminek köze van az alkotáshoz és mindig is szerettem a zenét, de igazából 15-16 évesen döntöttem el, hogy hivatásszerűen is ezt szeretném csinálni.

Kik voltak a legnagyobb inspirációid ebben?

Az előadók, akik azzá formáltak , aki ma vagyok, azok Björk, Nicki Minaj, Joan Jett, M.I.A., Missy Elliot, Gwen Stefani, Kelis, Paramore, Janis Joplin… ki még? Courtney Love… Próbálok gondolkozni…

Ez egy végtelen lista!

Igen, egy jó hosszú lista.

Csináltál már pár nagyon menő kollaborációt olyan előadókkal, mint Grimes, Princess Nokia vagy Young Baby Tate. De ki az, akivel csak álmodsz, hogy egyszer együtt dolgozhattok, de még nem volt rá esély?

Valószínűleg M.I.A.

A dalaid nagyon motiválók és erősítik az ember önbizalmát, de te honnan szerzed ezt a magabiztosságot?

Az önbizalom nem egy tulajdonság, hanem egy skála. Az egy olyan dolog, amit meg kell tanulnod birtokolni és kezelni. Még én is folyamatosan dolgozom rajta, és reggelente, amikor felkelek, emlékeztetnem kell magam erre. Nekem ez nem jön csak úgy természetesen, éppen ezért írtam a dalaim egy részét, hogy löketet adjak magamnak, egyfajta motivációs beszédet saját magamnak. Fontosnak tartom, hogy a rajongóim tudják, hogy én sem vagyok egy túlságosan magabiztos ember, akit az égvilágon semmi sem zavar. Én is próbálom felrázni magam, és önbizalmat szerezni magamnak. Erről szólnak a dalaim, ezért írtam őket. Próbálom bevonzani ezeket az érzéseket a saját életembe.

És végül, szeretnél valamit üzenni a magyar rajongóidnak?

Nagyon várom már, hogy találkozhassak veletek! Minden reggel ezt mantrázom! Felkelek és azért imádkozom, hogy élőben is láthassuk egymást, koncert közben, amikor újra turnézhatok majd. Csodálatos lesz. Csodálatos lesz, mikor majd találkozhatok veletek szemtől-szembe is.

Igazából ennyit terveztünk, de mielőtt utadra engedünk, megtaníthatjuk neked, hogyan mondjuk magyarul, hogy szeretlek?

Persze, figyelek!

Szóval: sze-ret-lek.

Le tudjátok nekem írni?

Persze!

Oké, most mondjátok ki!

Sze-ret-lek.

Sze-ret-lek. Most egyben!

Szeretlek.

Szeretlek. Szeretlek! Ez cuki volt, köszi!

További érdekességekért, dalokért és videókért keresd fel Ashnikko hivatalos oldalait!