© Glen Luchford

Shawn Mendes: Végre szabadnak érzem magam!

Először csendült fel élőben a Wonder!

Két nagyon fontos dologgal is készül még idén Shawn Mendes a rajongói számára: december 4-én jelenik meg negyedik lemeze Wonder címmel, kicsit több, mint egy héttel előtte, novermber 23-án pedig debütál a Netflixes dokumentumfilmje, az In Wonder. Ennek kapcsán ült le beszélgetni az énekes Jimmy Fallonnal, többek között az albumról, a filmről, a karanténról és a Camila Cabelloval való kapcsolatáról is, emellett pedig először adta elő élőben az Introt és a Wondert. 

Hogy telt számára a karantén?

Egy olyan ember számára, aki 15 éves kora óta van a szakmában, megállás nélkül dolgozik, és folyamatosan járja a világot a turnéival, nagyon furcsa volt, mikor egyszer csak megállt a világ. Shawn ezt az időszakot Miamiban töltötte Camila otthonában, ahol egyébként jelenleg is tartózkodik, és elmondása szerint nagyon jót tett számára a kényszerpihenő.

Tulajdonképpen 15 éves korom óta hotelszobákban élek. Először totál bepánikoltam, hiszen az album munkálatainak az elején jártunk, és azt hittem, így soha nem lesz kész! 

Egy kis idő után azonban beleszokott a hétköznapi életbe. 

Egy hét elteltével azon kaptam magam, hogy tojást sütünk reggelire, mosunk, kutyát sétáltatunk, és ugyanabból a bögréből isszuk a kávét reggelente. Nagyon kellemes volt. Tudom, hogy ez a normális mindenki más számára, de nekem nem volt ez volt. 

Honnan jött az ötlet a Wonder borítójához?

Az énekes talán az eddigi legszebb és legérdekesebb lemezborítóját villantotta, Jimmy Fallonnak pedig azt is elmesélte, honnan jött az ötlet hozzá. Mint kiderült, egy igencsak idilli történet ihlette!

Camilával és pár barátommal kint voltunk az óceánon, egy csónakban, amikor elküldték nekem a Wonder végleges verzióját. Éppen szólt a dal, amikor leszakadt az ég, és elkezdett zuhogni az eső. A mély víz az egyik legnagyobb félelmem, mégis beugrottunk a vízbe az óceán kellős közepén. Szóval bent voltunk a vízben, a szakadó esőben, körbenéztem, és éreztem, hogy ez lesz az. 

Mit jelent számára az új album? 

Shawn értelmezésében az egész korong a szabadság köré épül, amit sikerült megtalálnia önmagában a karantén alatt. Elmondása szerint megtanult nyugodt maradni, és olyan önbizalommal fordulni a saját munkája felé, amivel eddig nem mindig sikerült neki. 

Volt egy oldalam, ami mindig is félt attól, hogy valami rosszat mondok vagy rosszat csinálok. Azáltal, hogy lenyugodtak kicsit körülöttem a dolgok, és magamba néztem, az egész album a szabadságról kezdett szólni. 

Mostmár sokkal kevésbé fél felszólalni, és kifejezni önmagát, mint előtte. 

Jobban megnyíltam. Erről szól a videó is, a vizuálok is, és a zene is. Erről a belső szabadságról. 

Zeneileg mi inspirálta az albumot?

Mint tudjuk, Shawn kishúga már 17 éves, és Jimmy Fallonnak bevallotta az énekes, hogy már sokkal menőbb, mint ő maga. Mi több, részben ő inspirálta a lemez hangzásvilágát! Az énekes ugyanis megkérdezte tőle, hogy mit hallgat manapság, mire ő azt felelte, hogy Frankie Valli 1967-es Can’t Take My Eyes Off You slágerét. Ennek hatására Shawn beleásta magát a ‘60-as évek zenéjébe, felfedezte a The Beatles és a The Beach Boys munkásságát, és ebből merített inspirációt. 

Vajon Camila végigkísérte a korong munkálatait?

A válasz igen. Shawn szerint két lehetősége volt: vagy titkolózik előtte, befejezi a lemezt, és csak utána mutatja meg a barátnőjének, vagy már az elejétől fogva kikéri a véleményét. A műsorban elárulta, hogy az utóbbit választotta, hiszen együtt is élnek, és szerinte a lehető legjobban döntött. 

Mindig van egy pont a munkálatok során, nagyjából félúton, mikor azt gondolod, hogy ez a legrosszabb, amit valaha csináltál, egyáltalán nem hangzik jól, azt sem tudod, mit csinálsz… Ekkor támogatásra van szükséged, hogy kitarts az ötleted mellett, mert csodás ötlet, és jól fog elsülni. 

Camila szerencsére teljes mértékben megadta ezt a támogatást Shawnnak, sőt, elmondása szerint ha ő nem lett volna, valószínűleg nem abban a formájában kaptuk meg volna a lemezt december 4-én, ahogy most fogjuk. 

Mire számíthatunk az In Wonder dokumentumfilmben?

November 23-án érkezik a Netflixre Shawn első dokumentumfilmje, melynek már az előzeteséből is kiderült, hogy egy nagyon nyers és őszinte anyagra számíthatunk, amit az énekes is alátámasztott Jimmy Fallon műsorában. 

Úgy érzem, minél jobban megnyílok és sebezhető leszek, annál inkább tudok segíteni más embereken. A film egy őszinte és nyers portét fest arról, hogy ki is vagyok én és milyen az életem. Nem szépítettünk a valóságon. 

Shawnt már a karrierje legelején is rengetegen támogatták, többek között a tanárai, a szülei és a barátai is, hogy küzdjön az álmaiért, hiszen képes megvalósítani őket. És milyen igazuk lett! Az énekes azonban nem szállt el a sikertől, és a mai napig ugyanolyan alázattal fordul a szakmája és a művészete iránt, mint azt fiatal tinikorában tette. 

Valószínűleg jobban izgultam, mikor 14 évesen feltöltöttem egy feldolgozást Youtube-ra, mint most, amikor kiállok 15 ezer ember elé a színpadra. Mindkettő ugyanolyan fontos számomra, és ugyanolyan boldoggá tesz. 

A teljes interjút itt tudod megnézni:

Shawn negyedik lemeze, a Wonder december 4-én kerül a boltok polcaira, az In Wonder pedig november 23-án érkezik a Netflixre.