Up Next: 9 kevésbé ismert előadó, akit érdemes megismerned

Rájuk érdemes odafigyelni, hiszen biztosan hallani fogunk még ezekről a feltörekvő előadókról a jövőben.

Új cikksorozatunkban olyan új, feltörekvő, vagy kevésbé ismert előadókat gyűjtünk össze, akiknek a zenéjére mindeképp érdemes odafigyelni: íme a MUSICDAILY: Up Next első része 9 előadóval, a cikk végén pedig egy Spotify playlistet is találsz azokkal a dalokkat, amiket első hallgatásra ajánlunk tőlük.

Girl in Red

Ki ő?

Girl in Red, polgári nevén Marie Ulven Ringheim 2016-ban töltötte fel első dalát, az I Wanna Be Your Girlfriendet Soundcloudra, azonban csak nagyjából fél évre rá kezdték el szélesebb körben is megismerni hazájában, Norvégiában. A most 21 éves énekesnő tanár szeretett volna lenni, mielőtt kb. 14 évesen beleszeretett volna a gitárba, és zenei karrierbe kezdett volna. Eddig két EP-je jelent meg Chapter 1 és Chapter 2 címmel, debütáló lemeze, a World in Red pedig idénre várható. 

Miért érdemes figyelni rá?

Mariet abszolút hidegen hagyja, hogy ismert producerekkel és dalszerzőkkel dolgozzon profi stúdiókban, mi több, az egyszerűség híveként dalai nagyrészét egyedül készíti, egyenesen a szobája kényelméből, ennek köszönhetően pedig roppant egyszerűen tudunk azonosulni velük. Az érzelmeit sem fél megmutatni a világnak, és brutális őszinteséggel írja ki magából azokat: az LMBTQ-közösség tagjaként gyakran megjelenik ez a téma a szövegeiben, ahogy a mentális egészség is. 

Mit hallgass tőle először?

I Wanna Be Your Girlfriend
Watch You Sleep
Rue

Isaac Dunbar

Ki ő?

Isaac 9 évesen szeretett bele az EDM-be, majd saját maga is elkezdett zenét készíteni, mikor megismerkedett Madeon munkásságával hatalmas kedvence, Lady Gaga Artpop lemeze által. Tudása nagy részét Youtube videókból szerezte, így adta ki tavaly független előadóként első, Balloons Don’t Float Here című EP-jét, melyet idén a már az RCA gondozásában megjelent Isaac’s Insects követett. 

Miért érdemes figyelni rá?

A félig libériai, félig olasz származású srác még csak 17 éves, de már most, Billie Eilish-hoz hasonlóan, egy generáció hangját testesíti meg a zenéjén keresztül. Olyan valós érzelmekről énekel, melyeken minden kortársa keresztülmegy: első szerelem, első csalódás, meg nem értettség, iskolai nehézségek, az LMBTQ-közösség tagjaként pedig a homofóbiával való tapasztalatait is kiírta magából.

Mit hallgass tőle először?

Makeup Drawer
God, This Feels Good
Freshman Year

Fletcher

Ki ő?

Cari Elise Fletcher, művésznevén csak szimplán Fletcher már 5 évesen énekórákra járt, majd 17 évesen jelentkezett az X Factor első szériájába, ahol egy bandába került, viszont nem jutottak be az élő show-ba, így gyorsan fel is oszlottak. Első kislemeze, a 2015-ös War Paint virális lett Spotify-on: ezt követően 3 EP-t jelentetett meg, a 2019-es Undrunk című dala pedig a Billboard Hot 100-ra is felkerült. Idén Niall Horan előtt lépett volna fel a turnéján, ám ezt sajnos a játvány miatt törölték. 

Miért érdemes figyelni rá?

A 26 éves énekesnő egyik legnagyobb vonzereje, ahogy a szomorú, szókimondó, és gyakran szexuális töltetű szövegeit fülbemászó popdallamokkal társítja: tulajdonképpen erről szól az idén megjelent, The S(ex) Tapes című EP-je. Korábbi munkásságában azért természetesen találunk felemelőbb, egészen inspiráló szerzeményeket is, például a debütáló EP-je nyitódala, a Princess. 

Mit hallgass tőle először?

Undrunk
Shh…Don’t Say It
All Love

Hrvy

Ki ő?

Hrvy, teljes nevén Harvey Leigh Cantwell 2013-ban kezdte karrierjét, mikor megjelent az első kislemeze Thank You címmel, egy évvel később pedig már a Little Mix előtt lépett fel a Salute turnéjukon! Pár évig műsorvezetőként tevékenykedett a CBBC-nél, ám a szíve mindig is a zene felé húzta, így 2017-ben két EP-t is kiadott, miután a Virgin EMI lemezszerződést ajánlott neki. Debütáló albuma, a Can Anybody Hear Me? november 20-án érkezik. 

Miért érdemes figyelni rá?

A 21 éves angol srác munkássága mára már jóval érettebbé vált, mint a kezdetekben, de ennek ellenére a mai napig nagybetűs popzenét csinál. És milyen jól csinálja! A fülbemászó és felemelő dalainak köszönhetően biztosan nagyot fog szólni a debütáló korongja.

Mit hallgass tőle először?

Personal
Nevermind
Younger

SuperM

Kik ők?

Ha bírod a K-popot, a SuperM pont neked való! A 7 tagból álló bandát az SM Entertainment álmodta meg 2019-ben, és mind a heten már létező csapatok tagjai. A srácok amolyan “K-pop bosszúállókként” álltak össze, hiszen már mindannyian a szakmájuk mesterei, és megvan a saját karrierjük, de együtt még erősebbek. Első mini albumuk 2019 októberében, az első nagylemezük pedig nemrég, szeptember 25-én jelent meg Super One – The 1st Album címmel.

Miért érdemes figyelni rájuk?

A tavalyi SuperM című, debütáló EP-jük egyből az amerikai Billboard 200 élére ugrott, ezzel pedig ők lettek az első ázsiai előadók, akiknek az debütáló kiadványuk a lista első helyéig jutott, az élő fellépéseiet pedig a K-pop előadóktól már megszokott profizmus jellemzi. Az biztos, hogy sokat fogunk még hallani felőlük!

Mit hallgass tőlük először?

Jopping
Tiger Inside
One (Monsters & Infinity)

Ashe

Ki ő?

Ashe, polgári nevén Ashlyn Rae Willson 8 évesen kezdett zongorázni, azonban csak később bővült a zenei látóköre, hiszen nagyon konzervatív vallásos családból származik, így kiskorában többnyire kizárólag keresztény dalokat hallgattattak vele. A nagypapája ismertette meg vele Bob Dylan, a Beatles, és a Jefferson Airplane munkásságát: nekik a hatására kezdett el énekesi karrierről álmodozni. Eddig összesen 3 EP-t adott ki, The Rabbit HoleMoral of the Story: Chapter 1, és Moral of the Story: Chapter 2 címmel. 

Miért érdemes figyelni rá?

Megnyugtatóan lágy hangjának és melankolikus dalainak köszönhetően Ashe 2018-as szólódebütje óta az indie pop egyik legizgalmasabb feltörekvő üdvöskéje. Szélesebb körben a Moral of the Story című kislemeze által kezdték el megismerni, melynek az új verzióján Niall Horan is hallható. A most 27 éves énekesnő dalszerzőként is tevékenykedik, többek között Demi Lovatonak is írt már.

Mit hallgass tőle először?

Cold in California
Moral of the Story
Save Myself

Alec Benjamin

Ki ő?

Alec Benjamin már egyetemi évei alatt is belekóstolhatott volna a sikerbe, hiszen le volt szerződtetve a Columbia Records-nál, ám nem így lett. A kiadó nem látott benne elég fantáziát, ezért felbontották a szerződést, még mielőtt az énekes befejezhette volna debütáló lemezét. Alec ennek ellenére nem adta fel álmait, és jobb híján különböző koncerthelyszínek parkolóiban adta elő dalait, annak reményében, hogy az emberek felfigyelnek a tehetségére. Első albuma idén májusban jelent meg These Two Windows címmel.

Miért érdemes figyelni rá?

Az amerikai énekes tavalyi kislemeze, a Let Me Down Slowly eddigi legismertebb dala lett, és több ország slágerlistáján előkelő helyezést sikerült elérnie. Alec legnagyobb vonzereje a különleges énekhangja, és az őszinte, érzelmes dalszövegei, melyeket legtöbbször akusztikus gitárral kísér.

Mit hallgass tőle először?

Let Me Down Slowly
Alamo
Mind Is A Prison 

Qveen Herby

Ki ő?

Ismerően hangzik a Karmin név? A férj-feleség duó 2010-től 2017-ig zenélt együtt, mielőtt Amy szólókarrierbe kezdett volna Qveen Herby néven. A popos hangzást hártahagyva az új projekt sokkal inkább az R&B és a rap felé hajlik, a duó másik tagja, Nick pedig mostmár a háttérben tevékenykedik. Az újdonsült rapper eddig 9 EP-t jelentetett meg.

Miért érdemes figyelni rá?

Az biztos, hogy nagy váltáson ment kereszül Qveen Herby zenéje a Karmin-évekhez képest, de ha egyvalamit bebizonyított, az az, hogy rapperként is ugyanolyan kiváló, mint énekesnőként. Jóval termékenyebb szólóban, hiszen röpke 3 év alatt 9 EP-t adott ki, a zenéje is jóval izgalmasabb és különlegesebb, a klipjeinek a képi világa pedig szintén figyelemre méltó.

Mit hallgass tőle először?

Vitamins
Sugar Daddy
Wifey

Julie Bergan

Ki ő?

A norvég énekesnő 16 évesen kezdett feldolgozásokat feltölteni az internetre, így talált rá a Warner, mely 2013-ban le is szerződtette. Debütáló albumára azonban még 5 évet kellett várni, így Turn On The Lights végül 2018 februárjában került a boltok polcaira, és hazájában az albumlista 5. helyén landolt. Azóta még két EP-t adott ki: a tavalyi Hard Feelings: Ventricle 1 folytatása, a Hard Feelings: Ventricle 2 idén szeptember 11-én jelent meg.

Miért érdemes figyelni rá?

A most 26 éves Julie született, nagybetűs popsztár. A dalai rádióbarát, fülbemászó, felemelő szerzemények, és az élő fellépései során is világsztárokhoz méltó produkciókat rittyent. Hazájában, Norvégiában már évekkel ezelőtt megismerték, most pedig itt az ideje, hogy nemzetközileg is elismert előadóvá váljon.

Mit hallgass tőle először?

One Touch
STFU
Kiss Somebody