Feminista felszólalás, érzelmes történetszál és mitológiai elemek Antonia Vai új videójában

Antonia Vai svéd/magyar dalszerző-énekesnő igencsak termékeny időszakot tudhat maga mögött – áprilisban jelentkezett GHOST című szuggesztív kisfilmjével, most pedig újabb két dallal és egy videóval örvendezteti meg közönségét, amiket aztán élőben is bemutat. Augusztus 12-én ugyanis több mint egy év után áll újra hazai színpadra zenekarával az A38 Hajón, ahol először csendül fel élőben a sokszínűen titokzatos Kali’s Song.

Már a GHOST kisfilmjénél sejthettük, hogy Antonia egy új zenei iránnyal kísérletezik, a most megjelenő Kali’s Song kislemez címadó dala még merészebb vizekre evez. Egészen egyedi aspektusból közelít az elektronikus zene felé, ráadásul a zenén és a dalszövegen kívül a produceri munkálatokat is Antonia egymaga látta el. A Kali’s Songhoz készült egy live videó is, amiben zenekarával láthatjuk egy sejtelmes, csábító vöröses színű megvilágításban, ahogy teljesen átadják magukat a zene sodrásának. Antonia lefegyverző és megígéző előadásmódját remekül adja vissza a klip, amit a Nano Filmnek köszönhetünk.

A dal nagyon összetett üzenetet közvetít, és ahogy egyre mélyebbre ásunk, még mindig újabb rétegeket találhatunk benne – feminista felszólalást, érzelmes történetszálat vagy éppen mitológiai elemeket. Ebben a sötét popdalban több irányba kalandozhatunk, a magas hangok harmoniájától az egészen karcos, mégis finom spoken-word skáláján mozgunk. A történetet a halál és az újjászületés hindu istennőjének, Kálinak szemén keresztül követhetjük, aki azért érkezik a Földre, hogy a pusztítás vad táncával állítsa meg az emberek közt dúló háborút.

Káli a korlátlan női önkifejezés megtestesítője. Táncát a megalkuvástól mentes érzelmek táplálják. Mindenki félelmetesnek találja, pedig tánca csak egy reakció olyan dolgokra, amik már hosszú ideje rémisztőek voltak a világban.

A Kali’s Song szimbolikája tehát egyfajta kiteljesedés, ami mind Antonia saját nőiességét, mind az új, elektronikus zenei kirándulását, mind pedig zeneszerzői/produceri önállóságát magába foglalja. A kislemezen egyébként helyet kapott még egy friss szerzemény, a svéd Somensumo produceri segédletével készült Exile. Az új megjelenést Antonia és zenekara egy különleges koncerttel ünnepli, augusztus 12-én az A38 tetőteraszán – több mint egy év után térnek vissza a hazai színpadra, és az elektronikus irányhoz passzolóan a korábbi dalok is megújult köntösben csendülnek majd fel.