„A transznemű nők is nők” – Daniel Radcliffe megszólalt J.K. Rowling negatív kommentjeivel kapcsolatban

Nekünk úgy rémlik, hogy a könyvek nem erről szóltak…

A Harry Potter sztárja, Daniel Radcliffe az általa támogatott öngyilkosság-megelőző LGBTQ jótékonysági szervezet, a The Trevor Project oldalán osztotta meg nyílt levelét a nagysikerű könyv-, és filmsorozat rajongói felé, miután a regények írója, J.K. Rowling szombaton kifejezte nemtetszését a transzszexuális emberekkel kapcsolatban.

Minden azzal kezdődött, hogy Rowling a Twitter oldalán egy cikket osztott meg a menstruációs egészséggel kapcsolatban, kiemelve azt a kis részletet, hogy „azok az emberek, akik menstruálnak”. Érthetően, az emberekből többféle érzelmet is kiváltott ez a komment, és jelezték az írónő felé, aki ezt követően részletesebben is leírta véleményét.

Ha a nemünk nem igazi, akkor nem létezik az azonos neműek vonzódása sem. Ha a nemünk nem igazi, akkor világszerte a nők által megélt valóság kitörlődik. Ismerek transzszexuális embereket, és szeretem őket, de a nem fogalmának kitörlése megszünteti sokak számára azt a lehetőséget, hogy a saját életüket értelmesen megvitassák. Nem utálat az, ha valaki az igazat mondja. Az elmúlt három év nagy részében könyveket, blogokat és tudományos lapokat olvastam transz emberektől, orvosoktól, nemi szakértőktől. Pontosan tudom, mi az a megkülönböztetés. Sose feltételezzétek azt, hogy valaki nem tud semmit csak azért, mert máshogy gondolkodik!

Az idők változnak. A nőgyűlölet örök. Tisztelem minden transzneműnek azon jogát, hogy úgy éljék az életüket, hogy az számukra hiteles és kényelmes legyen. Menetelnék veletek, ha megkülönböztetnének benneteket azért, mert transzszexuálisok vagytok, ugyanakkor az én életem is máshogy alakult csupán azért, mert nő vagyok.

Fotó: Deadline

A 30 éves színész, aki mind a nyolc filmben a főhőst, Harryt alakította, két nappal Rowling megjegyzései után úgy érezte, neki is meg kell szólalnia a témával kapcsolatban, egyrészt, mert az írónővel közösen dolgoznak a jótékonysági szervezetnél, másrészt, mert Radcliffe szerint a Harry Potter világát is nagy mértékben befolyásolják Jo tettei, kijelentései.

A teljes közleményt itt olvashatjátok el:

Tisztában vagyok azzal, hogy egyes sajtóközleményekben majd úgy fogják lefesteni ezt az egészet, mintha J.K. Rowlinggal szembeszálltunk volna egymással, de ez valójában nem erről szól, és most nem is ez a fontos. Miközben kétségtelenül Jo-nak köszönhetem azt, amilyen fordulatot vett az életem, és ő egy olyan ember, akivel megtiszteltetés volt együtt dolgozni, és aki az elmúlt évtizedben folyamatosan együttműködött a The Trevor Projecttel, emberként kénytelen vagyok a jelen helyzetben mondani valamit.

A transznemű nők is nők. Bármilyen állítás, ami ezzel ellentétes, kitörli a transzneműek személyazonosságát és méltóságát, és ellentmond minden olyan profi egészségügyi szakszervezet tanácsának, amelyek ebben a témában sokkal több szakértelemmel rendelkeznek, mint mondjuk Jo vagy én.

A The Trevor Project szerint a transznemű és a nem-bináris fiatalok 78%-a számolt be arról, hogy megkülönböztetik őket nemi identitásuk miatt. Nyilvánvaló, hogy többet kell tennünk azért, hogy a transznemű és nem-bináris embereket támogathassuk, hogy személyazonosságukat ne érvénytelenítsék, és ne okozzanak bennük több kárt.

Mindenkinek, aki úgy érzi, hogy a könyvekkel kapcsolatos élményei romlottak: nagyon sajnálom, hogy ezek a megjegyzések ekkora fájdalmat okoztak! Nagyon remélem, hogy nem veszíted el teljesen azokat, amik ezekben a történetekben értékesek voltak számodra! Ha ezek a könyvek megtanították neked, hogy az univerzumban a szeretet a legerősebb erő, ami képes bármit legyőzni; ha megtanították, hogy az erő a sokszínűségben található, és hogy a tisztaságról való merev elképzelések a kiszolgáltatott csoportok elnyomásához vezetnek; ha azt hiszed, hogy egy adott karakter transz-, nem-bináris, genderfluid, meleg vagy biszexuális; ha találtál bármit is ezekben a történetekben, amivel rezonálni tudtál és valaha segített neked az életedben – akkor az közted és az olvasott könyv között van, és szent. Szerintem ehhez senki sem nyúlhat hozzá. Azt jelenti számodra, amit jelent, és remélem, ezek a kommentek nem fogják annyira elrontani.