Valaki nagyon durván összetörte Hailee Steinfeld szívét

Úgy ismerted meg Hailee Steinfeldet, mint a mindig pozitív, örökvidám lány, aki a Starving-ban fülig szerelmes, a Love Myself-ben imádja önmagát, a Most Girls-ben pedig nőtársait is erre buzdítja? Akkor ezt gyorsan felejsd el, ugyanis a 4-5 évvel ezelőtti, felemelő popzenéje még csak köszönőviszonyban sincs legújabb EP-jével, melyből ömlik a keserűség, a csalódottság, a szomorúság, és a düh. Valaki nagyon durván összetörte Hailee Steinfele szívét, és ő ezt az egész világ tudtára akarja adni – Half Written Story EP-kritika. 

Elég csak ránézni a szerzők listájára, hogy észrevegyük: az énekesnő eddigi legszemélyesebb anyagával állunk szemben. Debütáló EP-jére olyan nevek írták a dalokat, mint Justin Trenter vagy Julia Michaels, a mostanin azonban 5 számból négyet jegyez társszerzőként. Nem meglepő a váltás, hiszen ki mesélhetné el hitelesebben a mostanra érett nővé cseperedett Hailee történetét, mint ő maga? A sztori pedig az elejétől a végéig gyönyörűen kirajzolódik, melyben az énekesnő hol mérgesen, hol megtörve osztja meg velünk, hogyan is hagyta cserben a szerelme.

Az egész egy fogadalommal indul: nem fogja mondani senkinek, hogy “szeretlek”, amíg nem gyógyulnak be előző kapcsolatából szerzett sebei. A nyitódal, az I Love You’s a legpörgősebb szerzemény az anyagon, fülbemászó dallamát pedig részben Annie Lennox klasszikusának köszönheti, melyből egy részletet használtak fel hozzá. Az üzenete kristálytiszta: Hailee arra szeretne fókuszálni, hogy jól legyen a szakítás után.

No more I love you’s

Until I’m okay

– I Love You’s

A felvezetés után bele is csapunk a dolgok kellős közepébe, így a Your Name Hurts-ben megtudhatjuk, az énekesnő egyelőre közel sincs jól. Sőt, még mindig annyira fáj egykori szerelme nevét kimondania, hogy a bosszú gondolatáva játszik. Számára igazi horror ez a félig megírt sztori:

And this half-written story is horror at best

The kind where the hero still dies in the end

– Your Name Hurts

Az EP kulcsdala ez a szám, mind zeneileg, mind pedig szövegileg: fent idézett sor alatt az énekesnő hangján ejtett torzítás is tökéletesen átadja, min megy keresztül érzelmileg. Azonban a java még csak ezután jön.

Az End This (L.O.V.E.) című dalban egyértelművé válik, hogy Hailee volt, aki végett vetett a kapcsolatnak. Hogy mi volt rá az oka? A szám tanúbizonysága szerint párja úgy játszott vele, mint egy rongybabával, melyet a borítón is láthatunk, az énekesnő pedig egyre bosszúszomjasabb, és mindenkinek el akarja mondani, hogyan szedte szét őt ez a kapcsolat. 

I can’t help but really want to tell everybody

How you got away with words

– End This (L.O.V.E.)

Zeneileg a szerzemény olyannyira egy gyermekmondókára emlékeztet, hogy akár Melanie Martinez Cry Baby lemezéről is származhatna, szövegét tekintve pedig világos, hogy Hailee – egy időre legalábbis – kiábrándult a szerelemből, és csak fájdalmas emlékei vannak róla. Eddig főhősnőnk csak csalódott volt, de a következőkben sokkal erőteljesebb érzelmek veszik át a szerepet: a düh és az utálat.

Ugyanis Hailee egész családja utálja volt párját. Még a nővére is, pedig nincs is nővére. De ha lenne, ő is utálná. Hogy miért? Nos, a srác minden bizonnyal megcsalta az énekesnőt, és ha ez nem lenne elég, még csak felelősséget sem vállalt a történtekért: erről szól a Man Up

A dal követi az előző track gyermekmondóka-stílusát: az elején még csecsemősírás is hallható, az énekesnő hangja pedig el van torzítva, mintha egy baba énekelne. Hamar átáll azonban a keményebb stílusra, és Hailee rappelve mesélni el a sztori részleteit.

If you would’ve taken accountability

Then you’d still be holding my hand

Maybe not as tight

But at least maybe, maybe you’d have a chance

– Man Up

Azonban már semmi esélye a srácnak, mindennek vége köztük. És hogy ezt hogy éli meg az énekesnő? Nagyon rosszul. 

I don’t hate you

No, I couldn’t if I wanted to

– Wrong Direction

Így kezdődik az EP záródala, a szívszorító zongorás ballada, a Wrong Direction. Hiába minden csalódottság, keserűség, gyűlölet és düh, a történet végén Hailee szimplán mélységesen szomorú, hiszen hiába akart hinni szerelmének, most már nem maradt más neki, csak a darabokra tört szíve.  

Lookin’ back, I probably should have known

But I just wanted to believe that you were out sleepin’ alone

– Wrong Direction

Itt már nyoma sincs az előző dalokban hallott erős érzelmeknek. A sztori kiüresedett, de nem ért véget: a Half Written Story az első a három EP-ből, melyekből össze fog állni Hailee debütáló albuma. 

Az tény, hogy az anyag történetvezetése hibátlan, és a szövegek is kiemelkedőek, zeneileg azonban hiányzik valami a dalokból: nem elég izgalmasak, nem mutatnak újat. Az ötből két dal simán elmenne Melanie Martinez 2015-ös lemezén, a záródalról pedig Rihanna Stay-e jut az eszünkbe, csak valahogy ő érdekesebben megoldotta a számára is szokatlan zongorás ballada helyzetet. 

Összességében egyetlen egy baj van az EP-vel: Hailee Steinfeldnek nem áll jól a szomorúság. Ugyanakkor hatalmas fejlődés művészileg, hogy ennyire személyes zenével jelentkezett, így kíváncsian várjuk a folytatást. Végülis, ez még csak egy félig megírt történet, a befejezése még lehet tökéletes.