©Warner Bros.

30 éve jelent meg Madonna egyik legbotrányosabb dala

Ez sem tegnap történt…

Napra pontosan 30 évvel ezelőtt jelent meg korunk legikonikusabb és legbotrányosabb énekesnőjének, Madonna-nak egyik legismertebb és egyik legmegbotránkoztatóbb dala, a „Like a Prayer„. Rövid visszatekintés következik.

Extra tartalmakért kövess Instagramon!

1989 március 3-án jelent meg Madonna „Like a Prayer” c. kislemeze, mely negyedik, legszemélyesebb albumának első (lead) kislemeze volt, ami azonos néven jelent meg a kislemezzel 18 nappal később. A dal és kisfilm óriási botrányt kavart a világban, viszont szinte minden országban, köztük az USA illetve hazánk slágerlistáján is hamar élre került – Franciaország és Németország kivételével, ott „csak” a második helyet kaparintotta meg.

A videóban Madonna egy gyilkosság szemtanúja, ahol egy fehér férfi öl meg egy lányt, de mégis a lányt megtaláló fekete bőrszínű embert helyezik rács mögé, miközben Madonna az egyháztól szeretne erőt meríteni, hogy jelentkezzen, mint szemtanú és elmondja mi is történt a gyilkosság helyszínén. Madonna templomban tartózkodása és a szimbólumok amiket a videó során használ, viszont nem botránymentes: színes bőrű szentet csókol álmában, valamint kereszteket is éget. Természetesen a Vatikán elítélte a videót, valamint több tüntetés is szerveződött a videó televízióban való leadása ellen. Egy nagyobb botrány a Pepsi nevezetű italcéget is elérte, ugyanis Ők felhasználták az énekesnő ma 30 éves dalát akkoriban az egyik reklámjukban, a hívők pedig erre válaszul bojkottálni kezdték a vállalatot és nem vásároltak termékeikből. Ekkor bontotta fel a cég Madonnával a szerződését is.