Szenvedélyes elektropop: ilyen a Years & Years

years-years

A BBC Sound Of 2015 eredménye alapján a legnagyobb befutó idén a feltörekvő elektropop formáció, a Years & Years lehet. A korábbi években ezt az elismerést többek között Adele, Ellie Goulding, 50 Cent és Jessie J is megkapta és bizony a mai napig hallatnak magukról.

A zenekar 2009-ben alakult, melynek frontembere a 24 éves Olly Alexander, aki egyébként a Skins című sorozatban is feltűnt, illetve 14 filmben kapott kisebb-nagyobb szerepeket, így már több ezer rajongót szerzett magának korábban. Ebből kifolyólag akár gondolhatnánk azt is, hogy ezt a népszerűségét szeretné kamatoztatni a zenei karrierjében, de erről szó sincs: szívvel-lélekkel oda teszi magát a zenekar fejlődése és sikere érdekében, látszik rajta a szenvedély és az éneklés iránti vágy. Zenésztársai a basszusgitáros Mikey Goldsworthy és a billentyűs Emre Turkmen.

Az, hogy mennyire nyerő az R&B és a 90-es évek house elemeit összekeverni, mi sem bizonyítja jobban, hogy a fiúk alatt rendesen megy az a bizonyos szekér. 2012-ben adták ki első dalukat, a „I Wish I Knew”-t, majd ezt követte a „Traps”, és „Real” című szerzeményük. Ezt követően jött meg a várva-várt siker a „Take Shelter” dalukkal, felkerültek több ország zenei toplistájára, amelyet a „Desire” szintén megismételt még jobb eredményekkel.  2014-ben a „Stay With Me” énekesének, Sam Smithnek a turnéján előzenekarként támogatták az énekest, ám 2015 hozta meg nekik az eddigi legnagyobb dicsőséget: aktuális daluk, a „King” Angliában megszerezte a #1 helyezést.

Hat kislemez és öt videoklip után nem lepődünk meg igazán azon a bejelentésem sem, hogy a banda nyáron megjelenteti debütáló albumát. A „Communion” névre keresztelt korongon összesen 17 dal kapott helyett, beleértve 1 akusztikus verziót a „King”című számukhoz. Az album előrendelése a napokban kezdődött meg, ennek örömére a srácok elérhetővé tették legújabb szerzeményüket, a „Worship”-et, mely jó eséllyel felülmúlja a korábbi sikereket.

Az, hogy képesek-e magukat kinőni világsztárokká, úgy mint például Sam Smith, azt nem tudni, de az biztos, hogy sokat fogunk még róluk hallani, ha továbbra is ilyen igényes dalokkal lepnek meg minket.

A cikket először a PartyPonty oldalán tüntettem fel!