25 dolog, amit tudnod kell ZAYN-ről

Tudtad, hogy egyszer a fanok segítették leküzdeni a szorongását?

Zayn Malik 2010-ben robbant be a köztudatba az X Factornak köszönhetően, majd a One Direction tagjaként az egész világ megismerte a nevét. Ő volt az első, aki otthagyta a sikerei csúcsán lévő bandát 2015-ben, hogy egy kis időre elvonulhasson a reflektorfény elől, és normális életet élhessen, de a szünet nem tartott sokáig. Kevesebb, mint egy évre rá már ki is adta debütáló szóló kislemezét, és kapásból meg is döntött vele pár rekordot. Eddig 3 albummal örvendeztetett meg minket: a legutóbbi, Nobody Is Listening című korongja majdnem kereken három éve jelent meg, és már nyakunkon a folytatás. Íme 25 érdekesség, amit érdemes tudnod az énekesről!

1. Nem Zayn az igazi neve

Manapság már mindenki csak Zayn-ként ismeri az énekest, de a születési neve igazából Zain Javadd Malik. A keresztnevében az „i” betűt még az X Factor alatt cserélte ki „y”-ra, mert szerinte úgy jobban nézett ki leírva. És hogy miért hagyta el a vezetéknevét a művésznevéből?

Szimplán jobban passzol hozzám. Elvégre a családomból és a barátaim közül sem hívok senkit a teljes nevén! Így egy kicsit személyesebbnek érzem

– nyilatkozta a Complex magazinnak.
2. Ezt jelenti a neve

A Zayn (ugyanúgy, mint a Zain és a Zane) gyönyörűt, vagy elegánsat jelent arabul, a vezetékneve, a Malik pedig királyt, így valahogy úgy fordíthatnánk a nevét, hogy gyönyörű király!

3. Bradfordban született

Az észak-angliai Bradford városban látta meg a napvilágot, és nagyon büszke a gyökereire.

Bradford számomra az otthont, a gyerekkori emlékeket, és a családot jelenti. Része annak, aki vagyok. Nagyon büszke vagyok rá, hogy onnan származom

– áradozott a Vogue-nak.
4. Pakisztáni és ír származású

Édesapja, Yaser Malik pakisztáni származású, míg az anyukája, Tricia, angol és ír felmenőkkel rendelkezik. Egyébként elég nagy családban nevelkedett – egy nővére, és két húga van.

5. Gyerekkorában teljesen magával ragadta a színészkedés

12 éves korában kezdett el színjátszóra járni, és teljesen magával ragadta a színészkedés! Számos iskolai darabban játszott, például a Grease-ben is, amiről szerencsére egy rövid kis videó is felkerült Youtube-ra.

6. Két évig boxolt

15 éves korától 17 éves koráig boxolt, és elmondása szerint több szempontból is nagy hatással volt rá a sport.

Nem csak a testem változott meg vele, de a gondolkodásom is. Rengeteget tanultam belőle

– írta a könyvében.
7. Ha nem énekes lenne, akkor legszívesebben…

…tanítana, méghozzá angol nyelvet és irodalmat. Még 2013-ban, a bandában töltött idő alatt mesélte a Contactmusic-nak, hogy mennyire szeretett volna egyetemre menni, és angolt tanulni, de a zsúfolt időbeosztásuk miatt még csak egy könyvet sem volt ideje elolvasni akkoriban. Emellett rengeteg interjúban elmondta, ha nem énekes lenne, legszívesebben angoltanárként dolgozna.

8. Nem sokon múlott, hogy kihagyja az X Factor válogatóját

2010-ben jelentkezett az X Factor hetedik szériájában, Manchesterben, ám majdnem nem ment el a válogatóra. A nagy nap reggelén ugyanis annyira eluralkodott rajta a félelem és a szorongás, hogy inkább otthon maradt volna, ám az édesanyja noszogatására végül mégiscsak kiállt a zsűri elé. Innen is köszönjük, Tricia!

9. Ezt énekelte a válogatón

A válogatón Mario 2004-es Let Me Love You dalát énekelte: nem csoda, hogy pont erre esett a választása, hiszen tulajdonképpen édesapja r&b, hip-hop, és raggae lemezein nőtt fel, így mindig is ez a stílus állt hozzá a legközelebb. A dal meg is hozta neki a szerencsét: mind a 3 zsűritag egy-egy igennel jutalmazta az előadását.

10. A One Direction előtt soha nem ült repülőn

Egykori bandatársaival ült először repülőn, ami elég félelmetes élmény lehetett számára, hiszen fél a magasban. Előtte egyébként még útlevele sem volt, és nem is nagyon járt külföldön.

11. A legstílusosabb férfi előadó

Nem csak az énekléshez ért, de a stílusérzéke is nagyon ott van. Ebben egyetértett a neves GQ magazin is, akik 2014-ben a legjobban öltözött férfi előadónak kiáltották ki az énekest.

12. Miért hagyta ott a One Directiont?

2015. márciusában, az egyik turnéjuk kellős közepén hagyta ott a bandát, akkor arra hivatkozott, hogy szeretne egy kicsit elvonulni a nyilvánosság elől, és normális életet élni. Ám alig egy évre rá már ki is adta az első szóló kislemezét, ami már akkor is arra engedett következtetni, hogy nem csak ez állt a távozása hátterében. Ezt Zayn a könyvében erősítette meg, melyben ezt írta az esetről:

Nem titok, hogy az a fajta popzene, amit a One Directionnel csináltam, nem áll túl közel hozzám. A vége felé már teljesen kétségbe voltam esve, hogy kifejezhessem önmagam, és olyan szövegeket írhassak, amik tényleg jelentenek valamit számomra, ne csak valaki más sorait ismételgessem.

13. Étkezési zavarral küzdött

Bár akkoriban nem realizálta, utólag már belátta, hogy 2014. környékén, az utolsó 1D turné előtt elég komoly étkezési zavarral küzdött. Saját bevallása szerint nem az volt a kiváltó oka, hogy elégedetlen lett volna az alkatával, csupán az evés volt szinte az egyetlen dolog, amit irányítani tudott – volt, hogy 2-3 napig nem evett semmit. Szerencsére mára már kilábalt ebből, mi több, a bandából való távozása után egy időre hazaköltözött Bradfordba, és az anyukája finomabbnál finomabb kajákat főzött neki.

14. Nem akárhogy gyűjtött inspirációt az első albumához

Első albumán, a Mind of Mine-on egy teljesen új oldalát ismerhettük meg, a dalokhoz pedig az inspirációt a saját tapasztalatai szolgáltatták. Na de nem csak azok: a korong egyik producere, Malay elárulta, hogy hihetetlen dolgokat csináltak a közös munka során, például egyszer kiköltöztek az erdőbe, hogy ott inspirálódhassanak:

Egy teljes hétig táboroztunk az Angeles erdőben!

15. Már a Pillowtalk-kal rekordot döntött

Első kislemeze, a Pillowtalk mind az amerikai, mind a brit slágerlista élére ugrott, ezzel pedig ő lett az első brit férfi előadó, akinek sikerült ezt elérnie.

16. Hatalmas szorongást okozott neki az iHeart Radio Awards fellépése

Bár 5 éven keresztül szinte folyamatosan turnézott a srácokkal, szólóban mégis sokkal jobban kijött rajta a szorongása. A könyve szerint a legborzalmasabb a 2016-os iHeart Radio Awards előtt volt, mikor is teljes mértékben azt érezte, hogy képtelen kiállni a színpadra, és nem bírja végigcsinálni a fellépést. Az egész csapata próbálta nyugtatni egész álló nap, de csak nagyjából fél órával a show előtt sikerült meggyőznie magát, hogy menni fog az egész. A backstage-ben még rosszul volt, sőt, hányt is a színpadra lépése előtt, de ez abszolút nem látszott rajta, ugyanis profi módjára adta elő a Like I Would dalát.

Mikor lejöttem a színpadról, szinte a felhők felett jártam! Csodásra sikerült a fellépés, mert a közönség nagyon támogató volt, nekem pedig sikerült leküzdenem a szorongásomat: hatalmas győzelem volt ez számomra.

17. A fanok miatt csinálta végig…

…a Mind of Mine megjelenése napján az iHeart koncertjét.

Annyira rosszul éreztem magam, annyira nagy stressz volt ez számomra, hogy majdnem lemondtam az iHeart album megjelenési koncertem New York-ban. Aztán a csapatom egyik tagja mutatott egy képet a fanokról, akik előző este óta kint várakoztak a helyszín előtt, akiknek este még fánkot és kávét küldtem… Szóval muszáj voltam végigcsinálni. Ha nem is magam miatt, miattuk

– írta a könyvében.
18. A második albumán nem kevesebb, mint 29 dal van

Második korongja, az Icarus Falls 2018. végén jelent meg, és bár nem lett akkora siker, mint az elődje, a kritikusok így is az egekig dicsérték. A lemezen egyébként nem kevesebb, mint 29 dal kapott helyet – az eredeti kiadáson 27, a digitális újrakiadásra pedig rákerült még kettő, a Siával közös Dusk Till Dawn és a PartyNextDoor közreműködésével készült Still Got Time is.

19. A legtöbb tetkóját ő maga tervezte

Az énekesnek több, mint 60 különböző minta díszeleg a testén. A legtöbbet ő maga tervezte, köztük az egyik legikonikusabb, „Zap!” mintát is, melyet a képregények iránti rajongásból varratott magára.

20. Három éve született meg első gyermeke

2020. szeptember végén adott életet a volt párja, Gigi Hadid első gyermeküknek, egy makk egészséges kislánynak. A pár egyébként nagyjából 6 évet volt együtt, mielőtt szakítottak volna.

21. Majdnem a születésnapján jelent meg a harmadik albuma

2021. január 15-én, 3 nappal a 28. születésnapja után jelent meg a harmadik lemeze, a Nobody Is Listening, melyet az eddigi legszemélyesebb munkájának tart. Elmondása szerint teljes mértékben övé volt az irányítás a kreatív munkálatok során, és pontosan olyan zenét csinált, amilyet ő akart.

22. Hamarosan érkezik a folytatás

2022. végén jelentette be, hogy gőzerővel dolgozik a negyedik albumán, aminek a felvezető kislemeze, a Love Like This tavaly nyáron jelent meg.

23. Erre számíthatunk az új albumától

Szerintem meg fogja lepni az embereket az új lemezem, mert teljesen más lesz a hangzása, mint az eddigieknek. A dalszövegek is sokkal inkább történeteket fognak elmesélni, méghozzá a saját életemből. A lányomat is megemlítem bennük párszor

– árulta el a Call Her Daddy podcastben.
24. Szinkronhang lesz egy idén megjelenő rajzfilmben

Az idén márciusra várható 10 Lives című rajzfilmben lesz a szinkronhangja az egyik karakternek, méghozzá egy macskának.

25. Idén is új zenével ünnepli a szülinapját

Idén, a 31. szülinapja alkalmából is új zenével lepte meg a rajongókat. A sztár ezúttal a pakisztáni trióval, az AUR-ral állt össze a Tu Hai Kahan című trackhez, melyben hindi nyelven énekel.