22 dolog, amit tudnod kell a ma 22 éves Billie Eilish-ról

Tudtad, hogy első dala egy zombi apokalipszisről szólt?

Valószínűleg nincs olyan ember, akinek ne csengene ismerősen Billie Eilish neve, hiszen az utóbbi pár év során napjaink egyik legnagyobb sztárjává nőtte ki magát. Mindössze 13 éves volt, mikor az első dalát feltöltötte SoundCloudra, nem sokra rá pedig már teltházas arénákban lépett fel világszerte. Eddig 2 albumot és számos slágert tudhat maga mögött, a várva várt harmadik lemezén pedig már az utolsó simításokat végzi. Íme 22 érdekesség, amit érdemes tudni a ma 22 éves Billie-ről.

1. Az Eilish nem a vezetékneve

Ha eddig azt gondoltad, hogy az Eilish a vezetékneve, akkor tévedtél. A teljes neve Billie Eilish Pirate Baird O’Connell – a Baird és az O’Connell a vezetékneve, az Eilish pedig ugyanúgy keresztneve, mint a Billie.

2. Innen kapta a nevét

Eredetileg Pirate lett volna a második neve, ami kalózt jelent, ez pedig onnan jött, hogy a testvére, Finneas 4 éves volt, mikor a húga megszületett, és ő ragaszkodott hozzá. Csakhogy egy családtagja közbe szólt:

A bácsikámnak nem tetszett, mert azt mondta, a kalózok rosszak

– mesélte a BBC-nek.

A Billie nevet a nagypapája, Bill tiszteletére kapta, aki akkor hunyt el, mikor az édesanyja terhes volt vele, az Eilish-t pedig egy dokumentumfilmben hallották a szülei, és megtetszett nekik.

3. Los Angeles-ben született

2001. december 18-án, Kalifornia állam fővárosában, Los Angeles-ben látta meg a napvilágot, és a Highland Park nevű városrészben nevelkedett.

4. A szülei is zenészek

Nem csoda, hogy mindkét gyerekük, Finneas és Billie is a zenei pályán kötött ki, ugyanis a szüleik, Maggie Baird és Patrick O’Connell maguk is zenészek. Emellett az édesanya tanárként, színésznőként, és forgatókönyvíróként is tevékenykedett, míg az édesapja főként színészkedett.

5. Skót és ír származású

Skót és ír származású vagyok, szóval egyáltalán nem tudok lebarnulni, és hosszú éveken keresztül senki nem hallott még előttem az Eilish névről

– nyilatkozta a Hot Press-nek.
6. Ezért volt magántanuló

Ő és testvére is otthon tanultak az édesanyjukkal, ami egy tudatos döntés volt a szüleik részéről, hogy minél több időt tölthessenek együtt. De nem ez volt az egyetlen oka: ezáltal szerették volna megadni nekik azt a szabadságot, hogy főként olyan dolgokkal foglalkozhassanak, amik igazán érdeklik őket. Maggie tanította meg nekik a dalszerzés alapjait is.

7. Egy gyerekkórusban tanult meg énekelni

8 évesen csatlakozott a Los Angeles-i gyerekkórushoz, elmondása szerint pedig itt tanult meg énekelni igazán.

Ott tanultam meg a különböző éneklési technikákat, még úgy is, hogy főleg kórusra írt darabokat énekeltünk. Ott tanultam meg, hogyan kell úgy énekelni, hogy ne tegyem tönkre a hangomat. De mindig is folyamatosan énekeltem, annyit, hogy a családomnak már néha el kellett csitítania

– emlékezett vissza a Vogue-nak.
8. 6 évesen kezdett el ukulelén játszani…

…és a mai napig szívesen ír dalokat a hangszeren.

9. Az első dala egy zombi apokalipszisről szólt

Első saját dalát 11 évesen írta meg az édesanyja egyik dalszerző kurzusára, a témája pedig egy zombi apokalipszis volt. Talán nem olyan meglepő, hogy az ihletet a The Walking Dead című sikerszéria nyújtotta, és epizódok címeit, illetve benne elhangzott párbeszédeket is beleszőtt a szerzeményébe.

10. 13 évesen kezdett el Finneas-szel dolgozni

Az összes zenéjét a bátyjával, Finneas-szel közösen készíti, ezt a tradíciót pedig 13 éves korában kezdték, bár az első pár dalukat nem közösen írták.

Ő is megírt egy dalt, a She’s Broken-t, és én is egyet, a Fingers Crossed-ot. Felvettük őket, és feltöltöttük SoundCloudra, csak a móka kedvéért

– ecsetetle a Variety-nek.
11. Első slágere eredetileg egy táncórára készült

Első slágerét, az Ocean Eyes-t eredetileg a testvére, Finneas a saját bandájának írta, ám később rájött, hogy Billie hangjához jobban illene, mikor pedig a tánctanára megkérte, hogy hozzanak össze egy dalt az órára, neki adta. Feltöltötték SoundCloudra, hogy a tanár onnan el tudja érni és le tudja tölteni – arra azonban nem számítottak, hogy 2 hét alatt több százezer ember hallgatja majd meg.

12. Ezért lett a debütáló EP-je címe Don’t Smile at Me

Debütáló EP-je 2017 nyarán jelent meg, és olyan slágerek kaptak helyet rajta, mint Ocean Eyes, vagy éppen a Bellyache. Az akkor csupán 16 éves énekesnőnek elég sok oka volt mosolyogni, hiszen hatalmas sikert aratott a középlemezzel, a címe mégis az ellenkezőjéről árulkodik. Hogy ennek mi az oka?

Amikor azt mondják, hogy „Mosolyogj! Miért nem mosolyogsz? Sokkal-sokkal szebb vagy, mikor mosolyogsz”. Mindenkinek azt tanítják, hogy mosolyogjon. A lányoknak mindig azt mondják, hogy tűnjenek vidámnak, mint akik jól érzik magukat. Én nem fogok semmi másnak tűnni, csak annak, aki vagyok. Az egyetlen ember, akit szeretnék lenyűgözni, az én vagyok

– fejtette ki a SSENSE-nek.
13. Majdnem lett egy Doja Cattel közös száma

A két előadó már a SoundCloud korszakuk óta rajonganak egymásért, ezért Billie szerette volna, ha Doja közreműködik a Bellyache című dalában. A rapper sajnálatos módon azonban éppen egy alkotói válságon ment keresztül, és nem tudott mit írni rá, így végül visszautasította az ajánlatot.

14. A Babadook inspirálta az első albuma borítóját

Első albuma, a When We All Fall Asleep, Where Do We Go? 2019. márciusában látott napvilágot, tematikáját tekintve pedig a horror műfaja inspirálta, főként egy film, ami nem más, mint a 2014-es A Babadook.

Az az egyik kedvenc filmem az egész világon

– írta Instagram oldalán.

A fotózásra egyébként pont Billie 17. szülinapján került sor, és 12 órán keresztül tartott.

15. A When The Party’s Over klipjében egy rajongó rajzát keltette életre

Kétség nem fér hozzá, hogy az egyik legikonikusabb klipje a When The Party’s Over, melyet mára már több, mint 750 milliószor megnéztek a YouTube-on. De az megvan, hogy az egészet egy fanart inspirálta?

Egy rajongómtól kaptam egy csodaszép rajzot, amin feketék voltak a szemeim, és fekete könny folyt belőlük. Nagyon királyul nézett ki, úgyhogy szerettem volna életre kelteni. Mindenkit egyesével felhívtam a csapatomban, és pontról pontra elmondtam, mit szeretnék

– árulta el.
16. Azt mondták neki, hogy egy sláger sincs az albumán

Mikor a debütáló albumán dolgozott, a kiadója nem igazán hitt benne először, mi több, valaki azt a visszajelzést adta neki és Finneas-nek, hogy egyetlen egy sláger sincs az anyagon. Természetesen ez hatalmas tévedés volt, mi több, a Bad Guy még listavezető is lett a Billboard Hot 100-on. Jó, hogy a páros nem hallgatott a kiadóra, és azt csinálták, amit a megérzéseik diktáltak neki!

17. A Happier Than Ever-be nem volt beleszólása a kiadónak

Utálta azt a nyomást, amit a kiadója helyezett rá a debütáló albuma munkálatai közben, így a második korongnál, a Happier Than Ever-nél egyszerűen kizárták őket a buliból Finneas-szel.

18. Az egyik dalt a lemezen Olivia Rodrigo inspirálta

Erről a Los Angeles Times-nak mesélt az énekesnő:

Az előző albumomon van egy dal, a GOLDWING, ami tulajdonképpen Oliviáról szól. Ezt még soha senkinek nem mondtam el. Nem csak róla szól, de ő járt a fejemben, amikor megírtam. Akkoriban robbant be, és fiatalabb volt, mint én – addig még senki nem volt fiatalabb a zeneiparban nálam.

19. Ő a legfiatalabb előadó, aki Grammy-t nyert mind a 4 fő kategóriában

Több rekordot is megdöntött a fiatal korával, például ő lett az első 2000. után született előadó, aki listavezető dalt szerzett a Billboardon, de egy Grammy rekordot is behúzott vele. 2020-ban ő nyert mind a 4 fő kategóriában, a legjobb új előadóban, az év dalában, az év albumában, és az év felvételben is, ezzel pedig ő lett a legfiatalabb, összességében pedig a 2. előadó, akinek ez sikerült.

20. Az eredeti hajszíne szőke

Rengeteg színben pompázott már a haja, a legemlékezetesebb talán a félig zöld, félig fekete volt, azonban az eredeti hajszíne szőke.

21. Tourette-szindrómával él

Eleinte nem beszélt róla, mert nem szerette volna, ha emiatt beskatulyázzák, később azonban, a találgatások hatására elárulta, hogy Tourette-szindrómával él. Elmondása szerint ennek hatására csak még közelebb került a rajongóihoz, akik közül szintén sokan járnak hasonló cipőben.

22. Már majdnem kész a harmadik albuma

Idén decemberben árulta el, hogy már csak az utolsó simításokat végzi a várva várt harmadik albumán. Bár arról egyelőre nem rántotta le a leplet, hogy mikorra várható, arról egy kicsit mesélt, hogy mire számíthatunk tőle:

Más, mint az eddigi zeném, de nem ilyen fura, elidegenítő módon. Egyszerűen újnak érződik. Érezhető rajta a változás, ami az egyik kedvenc dolgom az életben. Mostmár a 20-as éveimben vagyok, és úristen, ez annyira fura. Még soha nem adtam ki zenét felnőttként. Mostanra érettebb lett a hangom, ami azt jelenti, hogy úgy tudok játszani vele, mint egy hangszerrel, ami nagyon király. El sem tudom mondani, mennyire kibaszottul élvezem ezt.