37 dolog, amit tudnod kell Katy Perry-ről

Ma 37 éves a pop ikon, Katy Perry, ennek alkalmából pedig összeszedtünk 37 dolgot az énekesnőről, amit feltétlenül tudnod kell róla. Tudtad például, hogy ez nem a valódi neve? Olvasd el mindet és mondd el nekünk, hogy te min lepődtél meg a legjobban!

Azt hiszem, Katy Perry-t senkinek nem kell bemutatnom, hiszen nehéz olyan embert találni, aki legalább egy, vagy akár több dalát ne tudná kívülről. Egészen az “I Kissed a Girl” óta, Katy megállíthatatlanul szállítja nekünk a slágereket, köztük a “Dark Horse”, “Roar”, “Firework” című dalokat, és még sokáig sorolhatnánk őket. Az előadó egyedi stílusa utánozhatatlan, hiszen mindig megújul, azonban sok olyan dolog van, amit nem tudhatsz, hacsak nem vagy a rajongója. Íme néhány dolog, amit összeszedtünk.

1. Hudson-ból Perry

A legnagyobb rajongók tudják, hogy Katynek nem Perry az igazi vezetékneve. Mielőtt kiadta debütáló slágerét, az “I Kissed a Girl”-t, sok kiadónál megfordult. Egyikük tanácsolta neki, hogy nevet változtasson, hiszen Katy Hudson-ként van esély arra, hogy eltűnik a süllyesztőben, mivel van egy híres színésznő, ugyanezzel a névvel. Így hát, Katy felvette édesanyja, Mary leánykori vezetéknevét, a “Perry”-t, mint művészevét. Így lett belőle végül Katy Perry.

2. Kiadótól kiadóhoz rúgdosták

Miután Los Angelesbe költözött, sok kiadónál próbálkozott, köztük a Red Hill Records, Island Records és a Columbia Records, ugyanakkor egy kiadó sem látott benne fantáziát. Miután felvette a “Katy Perry” művész nevet, elkezdett dolgozni első albumán. Végül az áttörést a Capitol Records-nál találta meg, ahol úgy gondolták jók a felvételek, azonban, hogy Katy világhírnévre törhessen, többre lesz szükség. Így hozták össze Dr. Luke-kal és Max Martinnal, akikkel legnagyobb slágereit írta.

3. Első stúdióalbuma az “I Kissed a Girl” előtt

Katy először 2001-ben próbálkozott Katy Hudson néven, majd ugyanezen a néven kiadta első albumát, ami egy gospel album volt. Egyházi, jazz hangzású keresztény dalokat tartalmazott, ugyanakkor megbukott, így kiadója megvált tőle. Így került az Island Records-hoz, akiknek tanácsára nevet változtatott.

4. Santa Barbarán született

Az énekesnő Santa Barbarán született, Kaliforniában Mary Perry és Keith Hudson gyermekeként. Keresztény neveltetést kapott és gyerekkora nagy részét egy templomi kórusban töltötte, ahol egyből beleszeretett az éneklésbe.

5. Szülei kitagadták az “I Kissed a Girl” után

Mondanunk sem kell, a keresztény neveltetést biztosító szülők nem voltak boldogok Katy első nagy slágerétől, így azt beszélik, hosszú ideig nem is beszéltek egymással. Hogy mi történt pontosan, azt nem tudni, az azonban biztos, hogy idő közben rendeződött kapcsolata szüleivel és jelenleg rengeteg időt tölt velük, vőlegényével, illetve nemrég megszületett kislányával.

6. Super Bowl

Katy rendelkezik minden idők legnézettebb Super Bowl halftime show-jával. 2015-ben, élőben 118,5 millió amerikai nézte a fellépést, míg magát a meccset csupán 114 millió ember nézte meg. Ezt a rekordot azóta sem döntötte meg senki. A körülbelül tíz perces fellépés alatt Perry többször is átöltözött, melyekre alig 10-15 másodperce volt.

7. Ezért vágta le haját 2017-ben

Sokan támadták az énekesnőt azért, amiért rövid hajra váltott, azt azonban sokan nem tudják, hogy nem volt más választása. Miután fekete haját szőkére festette, kiderült, hogy ezt az éles váltást haja kevésbé tudta elviselni, így nagy része kihullott. Úgy gondolta, ez akár jel is lehet, így, hogy megmentse haját, levágta azt. Később azt mondta, rájött, hogy a szőke szín sokkal inkább kiemeli arcát és egy nagyobb fényt ad neki, így azt gondolja, nem fogja visszafesteni feketére még egy jó ideig.

8. A legfizetettebb énekesnő a világon

Többször is Katy lett az év legjobban kereső előadója. Turnéinak óriási bevétele miatt 2018-ban, valamint előtte 2015-ben ő kereste a legtöbbet az zenészek közül, ezt nagyrészt a Prismatic World Tour-nak, valamint a Witness The Tour-nak köszönheti.

9. Az Americon Idol zsűrije

Jelenleg is forgatják a megújult tehetségkutató show új évadát, melyben Katy ötödik alkalommal ül majd be a zsűri székbe. Az énekesnő évadonként 25 millió dollárt, azaz 8 milliárd forintot keres a műsorban töltött munkájáért.

© Liza Voloshin
10. Utolérte Michael Jackson rekordját

2010-ben megjelent második albumával Perry utolérte Michael Jacksont. Ő lett az első női előadó, aki öt listavezető kislemezt zsebelt be a Billboard Hot 100 listáján (“Teenage Dream”, “California Gurls”, “E.T”, “Last Friday Night (T.G.I.F.)”, “Firework”) az album deluxe verziójával pedig egy hatodikat is (“Part Of Me”), ezzel az első női előadóvá vált a történelemben, aki elérte ezt az eredményt.

11. Egyik legnézettebb női előadó a történelemben

Két videó klipje is ott van a valaha volt legnézettebb klipek között Youtube-on, ezek a “Dark Horse”, valamint a “Roar”, utóbbi a legnézettebb a női előadók között mintegy 3,1 milliárd megtekintéssel.

12. Saját cipő márka

Katy néhány évvel ezelőtt indította el saját márkáját, a Katy Perry Collections-t, melyben általa tervezett cipők és táskák kaphatók. Aki ismeri tudja, hogy sokszor ezen munkái “easter egg”-ek is zenei munkásságaihoz rajongói számára.

13. Sztár szomszédok

Katy Hollywood-ban lakik, Beverly Hills-ben, olyan közvetlen szomszédokkal, mint Adele, Jennifer Lawrence, Nicole Kidman, Penelope Cruz vagy Cameron Diaz.

14. Anyaság

Katy kicsit több, mint egy éve hozta világra első kislányát, Daisy Dove-ot és állítása szerint minden percét imádja. Jelenleg az American Idolt forgatja, így nem minden percben van mellette, de szerencsére Orlando Bloom, vőlegénye, nagyszerű apa, így tudja, kislánya biztos kezekben van addig, amíg ő a kezdő előadók útját segíti.

15. Legkövetettebb Twitter fiók

Katy évekig rendelkezett a legnézettebb Twitter fiókkal, mintegy 108 milliós követő számmal, amit csupán idén sikerült megdönteni. Nem olyan rég Instagram oldala is átlépte a 100 milliós követő számot.

16. A Taylor Swift viszály

A két énekesnő egy félreértés miatt évekig nem beszélt egymással. Dalt is írtak egymásról, így született meg a “Swish Swish (feat. Nicki Minaj)” és a “Bad Blood”. 2019-ben rendezték a kapcsolatukat, ezt pedig Taylor “You Need To Calm Down” című klipjében leplezték le. Ma már közeli barátok. Taylor még egy takarót is kötött Katy lányának, Daisy Dove-nak.

17. A választási kampány

2017-ben aktív támogatója volt Hilary Clintonnak. Dala, a “Rise”, az Olimpiai játékok betétdala lett. Később a “Chained To The Rhythm”-ben osztotta meg a véleményét a választások eredményéről.

18. Vőlegénye

Katy 2016-ban jött össze Orlando Bloommal, majd 2017-ben szakítottak. A pár később újra egymásra talált, majd 2019-ben jegyezték el egymást. Közös kislányuk idén augusztusban született meg.

19. Depressziós volt

Sokan nem tudták, de Katy 2017-es szakítását követően klinikai depresszióba esett. Ezt nem segítette akkori lemeze, a “Witness” negatív vízhangja sem. Azt követő világturnéja alatt végig gyógyszereket szedett, ez pedig senkinek sem tűnt fel.

20. Imádja a rajongóit

Katy a “Smile” éra alatt többször is említette, mennyire szereti rajongóit és hogy sokszor csak ők tartják benne a lelket. Imádja szerkesztéseiket is, így egyik rajongójának album borítóját hivatalos alternatív borítóként is felhasználta.

21. Új könyv és dokumentum film készülőben

Katy egy párszor már említette, hogy készül Witness turnéjának dokumentumfilmje, valamit hogy egy könyvet is ír. Azt, hogy miről, még nem tudni. Hamarosan azonban kiderül.

22. Part Of Me – Movie

Első válása után dokumentumfilm készült karrierjéről, valamint turnéjáról, melyben többek között azt is megtudhatjuk, miként értesült első válásáról.

23. Első válásáról SMS-ben értesült

Éppen a California Dreams világturnéjára készült, amikor a koncert előtt egy órával SMS-ben értesítette akkori férje, Russell Brand, hogy el akar válni tőle. Az üzenet mellé előkerült a nyaklánc is, amit első randevújukon kapott a férfitől. Valószínűleg Russel vette el tőle, hogy Katy azt higgye, elveszítette. Katy fél óráig sírt az öltözőjében, majd percekkel később színpadra állt és élete egyik legjobb alakítását nyújtotta a két órás koncerten. A szakításról dalt is írt, a “Part Of Me”-t és a “Wide Awake”-et.

Katy Perry China
24. Gyermekként eltiltották ezektől a meséktől

Szülei gyermekként eltiltották az Óz, a csodák csodája, valamint az Alice Csodaországban című meséktől, hiszen nagyon szigorú, keresztény neveltetés mellett azt gondolták, nincsenek rá jó hatással.

25. Első gitárja

Első gitárját tizenhárom évesen kapta. Ez segített neki megírni első dalait.

26. Freddie Mercury nagy hatással volt rá

A “Killer Queen” nagy hatással volt rá. Elmondása szerint zeneileg inspirációt nyújtott neki a későbbiekben. Még egyik parfümjét is erről nevezte el.

27. Gimisként molesztált egy fát

Gimnazista korában egyik barátnőjével molesztált egy fát az iskola udvarán, amit sajnos meglátott egy apáca, Katy-t pedig egy hónapra felfüggesztették az iskolából. Khm. Hoppá.

28. Ő inspirálta az “I Kissed a Girl”-t

Nem sokan tudják, de a híres dalt Kristen Stewart ajkai ihlették.

29. Első kiadott dala

Első kiadott dala a “Trust In Me”, ami a Perry korszak előtt, a Katy Hudson című albumán kapott helyet.

30. Kollab a “The Sims”-szel

A The Sims című videójáték harmadik szériájához kiegészítőt is készítettek Katy Perry-vel, melyben egyedi ruhák, bútorok és fal minták voltak találhatóak, “Katy Perry – Édes apróságok” címmel.

31. Törpilla szinkronhangja

A Hupikék Törpikék első két filmjében Katy kölcsönözte Törpilla szinkronhangját. Ezt a magyar változat nyilván nem tükrözi, azonban érdemes megnézi a filmeket eredeti nyelven is.

32. Kitty Purry

Így nevezte el első macskáját, aki vezéralakja volt karrierjének első évei alatt. Nem olyan rég halt meg, ugyanakkor minden rajongó boldogan emlékszik rá.

33. Nugget Perry

Kiskutyája, akire elég ránézni, hogy elnyerje a szeretetünket. A törpeuszkárnak saját Instagram fiókja is van @ missnuggetperry névvel.

34. Eredetileg szőke

Tudtátok, hogy haja eredetileg szőke? Ez lehet az oka, hogy maga mögött hagyta a feketét, miután többször is elmondta, szeretne visszatalálni régi önmagához.

35. Kedvenc száma

Kedvenc száma a 9, ami többször is megjelent karrierje során. Furcsa egybeesés lehet, hogy ugyanígy 9 listavezető slágere van eddig a Billboard Hot 100 listáján, ez persze könnyen változhat.

36. Üzletasszony

Katy rengeteg cégbe fektetett be eddig, köztük a Katy Perry Collections, ugyanakkor nem olyan rég megvásárolt egy alma ecetet készítő céget, melynek éves bevétele több, mint 100 millió dollár.

37. Műsorvezető

Karrierje során többször is felkérték már műsörvezetői szerepre, például a 2017-es MTV Video Music Awards-ra, melynek Európai változatát idén Magyarországon tartják meg. Ezúttal a The Ellen Show 25-ei adásának vezetésére kérték fel, ahol többek között Luke Bryan is vendégeskedik majd nála.

Boldog születésnapot Katy! Nektek volt olyan a fent említettek között, amit eddig nem tudtatok?

Megosztás: